Region Sjælland: Mulig afgørelse af portørers fremtid i dag

Foto: TV ØST

Region Sjællands Forretningsudvalg skal i dag tage stilling til, om portørerne også skal løse opgaver, som serviceassistenter i dag løser.

Skal portørerne på sygehusene i Region Sjælland tvinges til at uddanne sig til serviceassistenter? Det afgører Forretningsudvalget muligvis i dag. 

Forretningsudvalget i Region Sjælland holder i dag møde, og på dagsordenen er det udskældte såkaldte "serviceassistentkoncept".

Region Sjælland meldte sidste år ud, at de vil smelte portører og rengøringsassistenter sammen til én samlet ny gruppe: Serviceassistenter.

De nye serviceassistenter skulle efter planen både kunne løse rengøringsopgaver og portøropgaver. Flere portører er dog imod hele projektet og i sommers nedlagde portørerne på flere sygehuse i Region Sjælland arbejdet, fordi de var utilfredse.

Men nu ser det ud til, at det bliver frivilligt gjort for portørerne at uddanne sig til serviceassistenter. 

Ny organisering

Dagsordenen til dagens møde i Forretningsudvalget afslører nemlig, at udvalget i dag skal afgøre, om portørerne istedet for at blive tvunget til at uddanne sig til serviceassistenter, skal have mulighed for at indgå i et nyt logistikportør-team, eller om de vil fortsætte i deres gamle funktion.

Det foreslås, at der ændres og præciseres i forhold til den videre implementering af serviceassistentkonceptet.

På dagsordenen står der:

"For at undgå at skulle varsle nogle af de portører, som ikke ønsker det, til uddannelse, udvides logistikportørfunktionerne (de ”blå” opgaver) til også at omfatte interne patienttransporter imellem afdelinger, som ikke selv har serviceassistenter ansat (”hvide” portøropgaver). I praksis betyder det, at der på relevante sygehusmatrikler etableres et logistikportør-team, som vil kunne løse rene logistik (portør) funktioner. De portører, som ikke ønsker at uddanne sig til serviceassistent, vil kunne søge ind i dette team. I takt med at de pågældende medarbejdere stopper vil de patientrelaterede logistikopgaver blive flyttet fra logistikportørteamet til erhvervsuddannede serviceassistenter."

Sagen afgøres af Forretningsudvalget i dag.

Tilfredshed hos tillidsrepræsentant 

I januar var portørerne i Arbejdsretten med samme problemstilling. 

Sagen endte til Region Sjællands fordel, for Arbejdsretten fastslog, at det er hensigtsmæssigt, at portørerne uddannes til at udføre serviceassistentopgaver, fordi det blandt andet frigør tid fra plejepersonalet.

Da havde tillidsrepræsentant for portørerne på Slagelse Sygehus, Jens Dahl, dog en fornemmelse af, at sagen ikke var tabt endnu. 

Læs også Portører efter tabt retssag: Det er nedslående

Derfor er der også tilfredshed hos tillidsrepræsentanten i dag.

- Jeg synes, det er et skridt i den rigtige retning. Om det bliver samtlige portører, der bliver indbefattet af det, kan jeg ikke her stå at sige. Men jeg håber, at og jeg tror på, at det vil skabe en helt anden arbejdsglæde for portørerne og at de måske kan se, at de ikke fremadrettet skal tvinge sig selv afsted med alle de ting, der følger med i det, siger tillidsrepræsentant for portørerne på Slagelse Sygehus, Jens Dahl.

Tillidsrepræsentant Jens Dahl havde dog helst set, at man helt havde taget portørerne ud af serviceassistentuddannelsen.

- Det havde været det rigtige, siger han.

En løsning vi kan se os selv i

Sygehusene har de seneste måneder haft møder med den nyvalgte regionsformand Heino Knudsen og Jens Dahl føler, der er blevet lyttet til portørernes kritk af Regions Sjællands oprindelige plan.

- Hans udmelding (Heino Knudsen, red.) har også været, at vi skal finde en løsning, hvor vi kan se os selv i. Og så tror jeg også, det er ved at gå op for sygehusene rundt omkring, at med den personaleflugt der har været indenfor portørområdet, at man må gøre et eller andet, siger Jens Dahl.

Det har endnu ikke være muligt at få en kommentar fra Region Sjællands regionsrådsformand Heino Knudsen (S), da han sidder i mødet. Men han udtalte til TV ØST den 17. januar i år:

- For mig er det vigtigt, at det her ikke bliver en kamp for eller imod et serviceassistentkoncept, jeg vil hellere en dialog om, hvordan kommer vi nu godt videre med de tanker, der er, med en løsning, som folk kan se sig selv i, lød det fra Heino Knudsen (S).

Læs også Regionen vinder sag mod portører

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App