Region Sjælland får 6,5 millioner af staten: - Man vil skabe et murstensløst sygehus

Regeringen har netop uddelt 32 millioner kroner til flere kommuner i regionen. Udover det har regionen også modtaget 6,5 millioner til et E-hospital.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

32 millioner kroner.

Det er, hvad regionen har modtaget for at styrke det nære sundhedsvæsen. Pengene kommer fra en pulje på 200 millioner kroner.

Her i regionen har både Vordingborg, Lolland og Odsherred modtaget penge fra puljen. Men Region Sjælland modtager også 6,5 millioner kroner til telemedicinsk udstyr og et E-hospital.

- Det er vigtigt, at vi drager nytte af den digitale udvikling, lyder det fra Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister.

quote Det giver jo ikke mening, at en ældre patient med KOL skal ud på en lang og besværlig tur til et sygehus

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

- Rigtig meget kan man få telemedicinsk i dag, hvor hjemmehjælpen så måske laver opfølgningen, almen praksis kan følge op på noget, men hvor man som borger ikke altid behøver at bevæge sig fysisk ind på et hospital, og det skal vi blive meget bedre til. Det handler også om at skabe nærhed og tryghed i vores behandlingstilbud.

- Og der er Region Sjælland et meget godt eksempel på, at man nu vil skabe et murstensløst sygehus, som bygger på de digitale løsninger.

Region Sjælland ansøgte dog om hele 40 millioner kroner til E-hospitalet.

En anerkendelse af en idé

Men selv om der er langt op til de 40 millioner kroner, så er regionsrådsformanden i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), ganske tilfreds.

- Grundlæggende er jeg glad for, at vores ansøgning er blevet imødekommet, og vi får 6,5 millioner til at komme i gang med det her arbejdet, siger Heino Knudsen.

- Vi havde selvfølgelig søgt om 40 og havde også håbet på et lidt større beløb, men det er en anerkendelse af den idé, og E-hospitalstanken og den nære behandling, så på den måde er jeg glad for den anerkendelse, og jeg er også glad for pengene.

Hvad kan I så bruge 6,5 millioner til?

- Vi har en idé på råskitseniveau. Det vil måske kræve flere midler end 6,5 millioner. Det er jo også en politisk stillingtagen. Men grundlæggende har vi fokus på den digitalisering og at kunne hjælpe vores borgere, så det ert en god start. Men hvor langt vi præcist kan komme, det ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, siger Heino Knudsen.

Var 40 millioner så sat for højt?

- Nej, det synes jeg ikke. Vi har store ambitioner på det her område. Vi har en klar målsætning i regionsrådet om, at vi vil hjælpe flere borgere tættere på, og det kræver nogle ressourcer, og ikke mindst at vi på den digitale bane får skabt nogle løsninger, der kan understøtte den ambition og målsætning, vi har.

Kommuner har søgt om penge

Meningen med uddelingen af pengene er, at patienter skal få kortere vej til deres behandling.

- For det giver jo ikke mening, at en ældre patient med KOL skal ud på en lang og besværlig tur til et sygehus, hvis behandlingen i stedet for kan foregå på et lokalt læge- eller sundhedshus, der ligger langt tættere på patientens hjem, siger Ellen Trane Nørby.

Fordeling over pengene:

Vordingborg Kommune: 2.300.000 kroner til udvidelse af Vordingborg Sundhedscenter.

Lolland Kommune: 846.602 kroner til modernisering og renovering af Maribo Sundhedscenter.

Odsherred Kommune: 2.574.660 kroner til et sundhedshus i Fårevejle samt indkøb af udstyr.

Region Sjælland: 6,5 millioner kroner til telemedicinsk udstyr og E-hospital.

Kommunerne har selv skullet søge om at få del i puljen.

- Der er blevet søgt fra forskellige sider i landet, og der har vi forsøgt med en lang række kriterier både at fokusere på almen praksis, der skal moderniseres, hvor den almene læge har behov for, at flere sundhedspersoner flytter ind, men også nogle af de kommunale sundhedshuse, som ligger langt væk fra et sygehus, at vi der får styrket kvaliteten, så der kommer mere nærhed i behandlingen for borgerne, siger Ellen Trane Nørby.

Nærhed, tryghed, kvalitet

Der er i alt blevet afsat 800 millioner kroner. Nu er første bid af puljen delt ud, men hvad så med resten?

- De skal også ud at arbejde, men i 2019, 2020 og 2021, siger Ellen Trane Nørby.

odsherred_kommune.jpg
Læs også
Regeringen giver millioner til lægehuse: - Vi er en kommune, der i den grad trænger
odsherred_kommune.jpg
Læs også
Regeringen giver millioner til lægehuse: - Vi er en kommune, der i den grad trænger

- Nu tager vi så hul på de 200 millioner og deler dem ud i 2018 til modernisering af lægehuse og kommunale sundhedshuse, så vi kan få sikret bedre lægedækning, der hvor folk bor, og en nærhed og tryghed og kvalitet i behandlingen.

Greve Kommune har modtaget flest penge. De har nemlig fået over 20 millioner kroner.

Opdatering
Clock07. maj 2018, kl. 20:38
Opdateret med citater fra Heino Knudsen (S).

 


Nyhedsoverblik