Sundhedsminister: Region Sjælland bærer det fulde ansvar for skandalesag

Sundhedsministeren mener ikke, Region Sjælland handlede hurtigt nok i sag om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er svigt på svigt på svigt.

Sådan beskriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sagen om de mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

304 kvinder, der har fået brystkræft, har muligvis fået foretaget mangelfulde undersøgelser på sygehuset, og ifølge sundhedsministeren reagerede Region Sjælland ikke hurtigt nok, da der blev gjort opmærksom på de mangelfulde undersøgelser.

Ringsted Sygehus
Læs også
Politiet sigter Region Sjælland og ledende medarbejdere efter kræftskandale
Ringsted Sygehus
Læs også
Politiet sigter Region Sjælland og ledende medarbejdere efter kræftskandale

- Da Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen og gør regionen opmærksom på det, så dækker man over sine egne fejl. Det var ikke bare ét svigt af kvinderne, det er svigt på svigt på svigt, siger Ellen Trane Nørby til TV2.

Hun mener, at regionen var alt for sen til at handle.

- Regionen er begyndt at handle, og det er også vigtigt, for det er sådan set det, den er sat i verden for. Men de handler alt for sent, siger sundhedsministeren.

Minister: Regionerne har ikke løftet opgaven godt nok

Regeringen indgik i marts en aftale med Dansk Folkeparti om en ny sundhedsreform, der lægger op til at skifte de fem regioner ud med 21 nye sundhedsfællesskaber. Og ifølge sundhedsministeren er sagen fra Ringsted Sygehus endnu et argument for, at der skal foretages ændringer.

Se hele indslaget om politiets undersøgelser i sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

 

- Det er så vigtigt, at vi nationalt samarbejder mere om vores specialiserede behandlinger og for at patientrettighederne overholdes i hele landet. For vi kan desværre se, også med skandalesagen i Region Sjælland, at regionerne ikke på alle områder har løftet opgaven godt nok, siger hun.

Skandalesag

I slutningen af 2018 kom det i en skrivelse, sendt af en ledende overlæge til Styrelsen for Patientsikkerhed, frem, at det var for at "spare lægetimer og undersøgelsestid", at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give hundredvis af kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, de havde krav på.

Ministeren afviser, at politikerne på Christiansborg har et ansvar for, at afdelingen på Ringsted Sygehus skulle være så økonomisk presset, at man ikke kunne overholde de nationale standarter.

Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus sparede undersøgelse for brystkræft væk
Ringsted Sygehus
Læs også
Sygehus sparede undersøgelse for brystkræft væk

- Så burde det her jo være tilfældet over hele landet, og det er det ikke, siger hun.

- Det er en skandalesag som Region Sjælland bærer det fulde ansvar for. Det er i regionen, at man gennem en fireårig periode har udført mangelfulde undersøgelser og ikke har fulgt de nationale retningslinjer, siger Ellen Trane Nørby, der dog ikke kan love, at lignende sager ikke vil opstå, hvis man nedlægger regionerne.

- Man kan aldrig helt undgå fejl i et sundhedsvæsen, der er så stort som det danske, siger hun.

 
  Foto: TV2 ØST

Nyhedsoverblik