Region efterlyser nye regler for patientkørsel - borgerne skal ikke selv betale

Ikke-akutte patienter, der skal flyttes på tværs af regionsgrænser, skal ikke længere selv betale for deres transport.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være slut med at ikke-akutte patienter, der har ret til transport til hospitalet, ender med selv at skulle betale for det.

Initiativet kommer som reaktion på, at DR P4 København for nylig fortalte om en ældre kvinde bosiddende i Region Hovedstaden, der ikke kunne blive kørt fra sin praktiserende læge til hospitalet, fordi lægen holder til i Region Sjælland.

Det skal være slut nu, mener et flertal af politikerne i sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, der har besluttet at bede Danske Regioner henvende sig til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på vegne af alle landets regioner med en opfordring om at få ryddet op i reglerne. Det skriver DR P4 København.

Reglerne siger, at regionerne kun må køre patienter på tværs af regionsgrænser, når det drejer sig om meget akutte patienter, der skal overflyttes fra et hospital til et andet. Men det giver nogle urimelige situationer, siger formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Som borger bør man ikke tænke over, hvor regionsgrænserne går, og det skal systemet heller ikke. Reglerne er 40 år gamle og levner ikke meget plads til fortolkning og sund fornuft, så der er brug for at få dem ændret, siger han.

Danske Regioner: Den giver ikke lighed i sunhedsvæsnet

Det er Sundhedsministeriet, der fastsætter reglerne for regionernes kørsel med ikke-akutte patienter. Hos Danske Regioner vil man nu lave en fælles regional henvendelse til ministeriet, siger formanden for sundhedsudvalget i Dansk Regioner, Karin Friis Bach (R), der også sidder i Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

- De nuværende regler er meget usmidige og giver en masse bureaukrati. Samtidig bortfalder retten til kørsel i forbindelse med frit sygehusvalg, og det betyder, at folk der ikke kan transportere sig selv reelt ikke har frit sygehusvalg. Det giver jo ikke den lighed i sundhedsvæsenet, vi ønsker, siger Karin Friis Bach.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Sundhedsministeriet henviser i stedet til Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann, der siger, at Venstre vil se på reglerne.

- Det er afgørende, at patienten er i centrum. Hvis der er tåbelige regler og unødvendig bureaukrati, er vi fra Venstres side villige til at se på det og gå i dialog, siger hun til DR P4 København.


Nyhedsoverblik