Regeringens fængselsforslag møder kritik hos lokal fængselstillidsmand

Regeringen vil skrue op for fængselsstraf og ned for samfundstjeneste i voldssager. Meget bekymrende, siger lokal tillidsrepræsentant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Voldsforbrydere skal i højere grad sendes direkte i fængsel og i mindre grad idømmes samfundstjeneste, end tilfældet er i dag.

Sådan lyder et lovforslag fra regeringen, skriver Politiken.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) foreslår at begrænse brugen af samfundstjeneste i sager om simpel og grov vold, hvor gerningsmanden tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, offeret har været særligt værgeløst, eller hvor skaderne har været betydelige.

quote Det vil slide på de indsatte og på vores fængselsbetjente, som i forvejen er slidte

Nina Odgaard, tillidsrepræsentant, Jyderup Fængsel

Regeringen begrunder blandt andet sit forslag med hensynet til offeret og til befolkningens generelle retsfølelse, skriver Politiken.

Forslaget bliver dog bredt kritiseret, ikke bare for at det kan give større tilbagefald, men også for at være ligegyldigt, da der i den type sager ekstremt sjældent bliver givet samfundstjeneste. 

- Den altovervejende hovedregel er, at der bliver givet fængselsstraf i de her sager. Så man vil fjerne dommernes mulighed for at lave et andet skøn i helt særlige sager og give samfundstjeneste.

- Jeg synes ikke, at det giver mening at fjerne det skøn, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt. 

Vil slide på indsatte og betjente

Forslaget bliver også set på med kritiske øjne hos Jyderup Fængsel.

Fængslet har allerede flere indsatte end de 162, der er plads til, og udsigten til potentielt flere er et af de parametre, der får tillidsrepræsentant Nina Odgaard til at kalde forslaget meget bekymrende

Fangeflugt
Læs også
Personalemangel i Jyderup Fængsel skyld i fangeflugt - har skreget på nye kollegaer i årevis
Fangeflugt
Læs også
Personalemangel i Jyderup Fængsel skyld i fangeflugt - har skreget på nye kollegaer i årevis

- Så ville vi godt være overbooket. Vi har i forvejen dobbeltstuer, skal vi så have tre eller fire på hver stue med det her forslag? 

- Det (flere i fængslerne, red.) vil slide på de indsatte og på vores fængselsbetjente, som i forvejen er slidte. Vi har ikke brug for at få flere ind uden ekstra penge og ekstra hænder, siger Nina Odgaard. 

Regeringen har flertal

Det har ikke været muligt for Politiken at få et interview med justitsministeren.

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, er opmærksom på risikoen for tilbagefald til kriminalitet ved fængselsstraffe frem for samfundstjeneste.

- Det ændrer bare ikke ved, at hvis man har begået et overgreb mod et barn, gentagne gange har lavet personfarlig kriminalitet eller har udøvet stor skade på et offer, så mener vi ikke, at man som udgangspunkt skal have mulighed for at få samfundstjeneste, siger Jeppe Bruus til Politiken.

Venstre vil stemme for lovforslaget, og dermed har regeringen sit flertal på plads.


Nyhedsoverblik