Regeringen vil skære i friskolernes støtte

Regeringen følger i finansloven op på sit ønske fra valgkampen om at reducere tilskuddet til friskolerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Friskolerne var et debatemne under valgkampen i maj, og nu kan der være ændringer på vej, efter at Socialdemokratiet har overtaget regeringsmagten og onsdag fremlægger sit finanslovsudspil for 2020.

Regeringen vil nemlig reducere tilskuddet til friskolerne fra 2021, fremgår det ifølge Ritzaus oplysninger af regeringens udspil til en finanslov.

Koblingsprocenten, som er tilskuddet til de frie grundskoler, skal tilbagerulles fra de nuværende 76 procent til 71 procent. Koblingsprocenten dækker over den andel af udgiften til en folkeskoleelev, som friskoler får til deres elever.

Regeringen vurderer, at den vil tjene 0,3 milliarder kroner årligt på tilbagerulningen, som er stik imod den tidligere regering, der fik tilskuddet op på 76 procent.

 Under valgkampen i maj, hvor Venstre talte for at beholde koblingsprocenten på 76 procent, argumenterede Socialdemokratiet for at få den ned på de 71 procent, som den altså nu kan ende på i 2021.

Kan betyde større egenbetaling

Modstanderne af en reducering siger, at det vil betyde større egenbetaling fra forældre, fyringer af lærere eller i sidste ende lukning af flere friskoler.

Ifølge Liberal Alliance (LA) kan der allerede nu findes et flertal for at holde tilskuddet på de nuværende 76 procent.

quote Regeringen taler om at styrke uddannelse. Det gælder så bare ikke børn på friskolerne

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening

- Regeringen vil øge forældrebetaling til friskoler. Det var samlet blå blok + Radikale Venstre imod i valgkampen.

- Derfor stiller LA beslutningsforslag om at holde koblingsprocenten i ro den kommende valgperiode. Håber, Radikale holder valgløfte og sikrer flertal udenom regeringen, skriver Alex Vanopslagh onsdag på Twitter.

Hård kritik fra Dansk Friskoleforening

Dansk Friskoleforenings formand, Peter Bendix Pedersen, har endnu ikke læst udspillet og tager derfor sine forbehold, men han ser dystert på den foreslåede reducering.

- Regeringen taler om at styrke uddannelse. Det gælder så bare ikke børn på friskolerne. Er det fordi, vi er en torn i øjet, eller gør vi noget forkert?

- Socialdemokraterne har i årevis sagt til os, at vores berettigelse var netop at være et alternativ til folkeskolen. Det forsvinder så nu. Der er en logik her, som ikke hænger sammen, siger Peter Bendix Pedersen.

100 friskoler risikerer at lukke 

Hvis reduceringen bliver en realitet, vil det sende mange skoler ud i en økonomisk krise, vurderer han.

- Det her vil komme til at ske hen over natten. Man reducerer med fem procent, og det er cirka 3000 kroner per elev.

cad765db-fb75-44cf-86aa-3be6d1342fce.jpg
Læs også
Friskoleforening frygter - S-forslag risikerer at lukke 100 friskoler
cad765db-fb75-44cf-86aa-3be6d1342fce.jpg
Læs også
Friskoleforening frygter - S-forslag risikerer at lukke 100 friskoler

- Mit skøn er, at op mod 100 friskoler vil komme i en situation, hvor de vil være så truede økonomisk, at de vil blive nødt til at lukke, siger han.

Med til regeringens finanslovsudspil hører dog også, at man fra 2021 vil prioritere 75 millioner kroner årligt til en pulje, der skal friholde de frie grundskoler, som ligger i yderkommuner eller har en høj andel af socialt udsatte børn.


Nyhedsoverblik