Regeringen vil lave naturplan - fastsætter ikke mål

Plante- og dyrearter er i fare for at forsvinde, og derfor inviterer regeringen til at lave samlet naturpakke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen vil vende tilbagegang i den danske natur til fremgang, efter at indsatsen i en årrække har været svingende.

Nu skal der laves en samlet plan. Derfor inviteres en lang række interessenter og politikere mandag til embedsboligen Marienborg.

Læs også
Naturen som terapi: - Det er med til at give livsglæde
Læs også
Naturen som terapi: - Det er med til at give livsglæde

Det bliver startskuddet til regeringens arbejde med en ny pakke for natur- og biodiversitet, der er naturens mangfoldighed.

quote Vi ønsker mere urørt skov, flere sammenhængende naturarealer og mere vild natur

Lea Wermelin (S), miljøminister

- Vi er valgt på et historisk grønt mandat. Vi ønsker mere urørt skov, flere sammenhængende naturarealer og mere vild natur, siger miljøminister Lea Wermelin (S) forud for mødet, hvor hun byder velkommen sammen med statsminister Mette Frederiksen (S).

Over 2000 arter akut truet af udryddelse

Pakken skal være med til at sikre, at dyre- og plantearter ikke forsvinder, og planen ventes at blive præsenteret til september næste år.

Den er en af en af de vigtigste opgaver for den nye miljøminister, hvis tilbagegangen for natur og biodiversitet skal bremses, mener Danmarks Naturfredningsforening, DN.

- Indsatsen har grundlæggende i årtier været katastrofal, fordi det kun er gået tilbage både for naturen og arter. Vi har over 2000 arter, der er akut truet af udryddelse. Det er et meget alvorligt billede, vi kigger ind i, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for foreningen.

1.jpg
Læs også
Nyt boligområde skal gøre tingene anderledes: Man inviterer naturen helt ind i sit køkken
1.jpg
Læs også
Nyt boligområde skal gøre tingene anderledes: Man inviterer naturen helt ind i sit køkken

Regeringen får på forhånd kritik for ikke at sætte en overordnet målsætning, som man kender fra for eksempel klimaområdet. Her er der en ambition om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Interesseorganisationer efterspørger klare mål

Dansk Naturfredningsforening så gerne, at man satte et mål om, at 30 procent af det danske areal i 2030 er disponeret til beskyttet natur, hvoraf 20 procent af landarealet skal være naturzone.

quote Det er fuldstændig afgørende, at naturpolitikken arbejder målrettet, så vi ved, hvor vi skal hen

Maria Reumert Gjerding, præsident Danmarks Naturfredningsforening

Det er ambitiøst, men det som naturen har behov for, lyder det. Ifølge ministeren er det dog endnu for tidligt at sige noget om det.

- Vi har ikke en skuffeplan, hvor vi har facit på forhånd, fordi vi reelt er optaget af, at alle skal kunne bidrage, siger Lea Wermelin.

Det møder kritik fra syv interesseorganisationer, der spænder fra Danmarks Naturfredningsforening til Landbrug & Fødevarer. I et fælles udspil mandag efterlyser de netop konkrete og bindende målsætninger.

- Det er fuldstændig afgørende, at naturpolitikken arbejder målrettet, så vi ved, hvor vi skal hen. Udkommet af processen skal være nogle klare mål, og det skal forankres i en lov for biodiversitet fuldstændig ligesom klimaloven, siger Maria Reumert Gjerding fra Dansk Naturfredningsforening.


Nyhedsoverblik