Jagtede ko i vandhul - redningsfolk måtte kæmpe med syv opstemte tyre

En ko havde nær mistet livet, da den var blevet jagtet i et vandhuld af syv ualmindeligt opstemte tyre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når Midt- og Sydsjællands Brand og Redning bliver kaldt ud, er det som regel for at hjælpe mennesker. Men mandag var det et dyr, der havde brug for redningsfolkenes hjælp - nærmere bestemt en ko. En ko, der havde tiltrukket sig lige lovligt meget af det modsatte køns opmærksomhed.

På det militære øvelsesterræn ved Kulsbjerg øst for Vordingborg går der nemlig et stort antal kvæg rundt - og da en kvinde cyklede forbi, kunne hun konstatere, at en af køerne var i nød.

quote Hun havde seks tyre omkring sig, som overhovedet ikke ville lade hende være i fred. <em>Overhovedet.</em>

Knud-Erik Døssing, indsatsleder

Koen lå nemlig i et vandhul og kaldte på sin kalv, og for den forbipasserende kvinde så det ikke ud til, at koen kunne komme væk ved egen hjælp. Derfor blev der slået alarm, fortæller Knud-Erik Døssing, indsatsleder ved Midt- og Sydsjællands Brand og Redning.

Artiklen fortsætter under billedet.

De syv tyre har formentlig været efter koen gennem en længere periode - og selv da koen skulle reddes, ville de ikke lade den være.
De syv tyre har formentlig været efter koen gennem en længere periode - og selv da koen skulle reddes, ville de ikke lade den være. Foto: Anders K. Munch

Naturens orden

Da man regnede med, at koen måtte hejses op, blev Møns Entreprenørvirksomhed tilkaldt. Det lykkedes dog koen at komme op af vandhullet - men her sluttede hendes problemer ikke.

- Hun havde seks tyre omkring sig, som overhovedet ikke ville lade hende være i fred. Overhovedet. Når de hoppede på hende, gik hun altså bare i knæ, fortæller Knud-Erik Døssing.

quote Det er da faktisk en frygtelig historie. Men det er jo naturens orden

Knud-Erik Døssing, indsatsleder

Da koen var kommet op, lå den blot helt afkræftet og prustede. Efter alt at dømme har tyrene været efter den længe, og derfor er koen formentlig gået ned i vandhullet for at få fred for de voldsomt opstemte tyre.

- Det fik hun så ikke alligevel. Det er da faktisk en frygtelig historie. Men det er jo naturens orden, siger indsatslederen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ved hjælp af en gravko kunne den trætte ko lige så stille trækkes i sikkerhed fra tyrene.
Ved hjælp af en gravko kunne den trætte ko lige så stille trækkes i sikkerhed fra tyrene. Foto: Anders K. Munch

Svært at holde tyre væk

Koen så ikke ud til at få fred for de mange tyre, som konstant forsøgte at springe på den. Derfor har man konstrueret en grime til koen, som bindes fast til den gravko, entreprenøren er kommet med. På den måde kan man lige så stille trække koen til en anden fold, hvor den kan være i fred.

quote Vi var rigtig mange til at holde tyrene på afstand. Det lykkeds så ikke helt

Knud-Erik Døssing, indsatsleder

Mens man i begyndelsen troede, at den svære del af opgaven var at få koen op af vandhullet, blev det efterhånden tydeligt, at det sværeste ville blive at få koen væk fra mange voldsomt opstemte tyre.

- Vi var rigtig mange til at holde tyrene på afstand. Det lykkeds så ikke helt, for da vi trak hende den ene gang, var der en, der hoppede på. Hun røg helt ned, og det hvide vendte ud af øjnene på hende. Der troede vi, at vi havde mistet hende, siger indsatsleder Knud-Erik Døssing.

Med råb, armbevægelser og nogle store pinde forsøgte man at holde tyrene væk, og med møje og besvær lykkedes det at få koen trukket de to kilometer til den anden ende af området.

- Nu er hun kommet ind i en fold, hvor vi er stensikre på, at tyrene ikke kan få fat på hende. Så bliver hun der nogle dage, til ægløsningen er ovre, og så er de ikke interesserede i hende, siger Knud-Erik Døssing.

Koens ejer vil nu sørge for, at den får ekstra kraftfoder, så den kan komme sig og tage sig godt af sin kalv.


Nyhedsoverblik