Red Barnet kritiserer lang ventetid i voldtægtssag

Det rammer ofrene for vold og voldtægter, at ventetiden i ankesager trækker ud, lyder det fra Red Barnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først bliver du offer i en grim kriminalsag. Derefter hives du gennem et opklaringsforløb hos politiet og til sidst en retssag, hvor gerningsmanden dømmes.

Men dermed slutter sagen ikke for mange ofre for vold og voldtægter. For hvis den dømte anker sin dom, så skal man i gennemsnittet vente et halvt år på at få sagen prøvet ved landsretten.

Den oplevelse gennemlever 17-årige Camilla Hylleberg Hansen fra Haslev netop nu.

quote Det er en fuldstændig unødvendig belastning

Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet

Hun må i bedste fald vente ni måneder, før ankesagen mod manden, der ifølge byretten voldtog hende, kan blive prøvet ved Østre Landsret. Imens sker det ofte, at hun møder manden i sin hjemby.

Ventetider skader ofret yderligere

Camilla Hylleberg Hansen mener, at ventetiden er urimelig.

- Det fylder stort set alt. Han går igennem tankerne hver dag. Der er rigtig mange ting, hvor man får flashback til hvad der skete, siger hun til TV ØST.

Hos børneorganisationen Red Barnet ser man men stor alvor på denne type sager, der trækker ud, fordi det risikerer at blive en stor belastning for offeret. 

- Det vil sige traumatiseringen, det psykiske ubehag og lignende fortsætter over lang tid og sætter dybere spor, end hvis man sørger for, at sagen bliver afgjort ret hurtigt, siger Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.

Derfor mener han også, at sager som Camilla Hylleberg Hansens bør afsluttes hurtigt.

- Det er en fuldstændig unødvendig belastning. Det burde være sådan, at den sag, som nu har været for byretten, at den hurtigt bør afsluttes ved landsretten, sådan så der bliver sat et ordentligt punktum, så hun har bedre muligheder for at komme videre, siger Kuno Sørensen.


Nyhedsoverblik