Psykolog: Isolation kan give sygeplejerske langvarige følger

Den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster risikerer at få varige følger af den langvarige isolationsfængsling. Det vurderer psykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag er det et år siden, sygeplejersken fra Nykøbing Falster blev anholdt og varetægtsfængslet.

Det meste af tiden har hun siddet fængslet i isolation i arresten i Køge.  

- Det er rigtig, rigtig længe, normalt taler vi om, at lang isolationsfængsling det er over to måneder, og hun har altså siddet i et år, så det er en meget stor risiko, som retssystemet udsætter den her kvinde for, siger psykolog og ekspert i isolationsfængsling Ida Koch.

Det er en meget stor risiko, som retssystemet udsætter den her kvinde for, siger psykolog og ekspert i isolationsfængsling Ida Koch.

Tiltalt for tre drab

Den 31-årige kvinde er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på sygehuset i Nykøbing Falster.

I et 12 sider langt håndskrevet brev til TV ØST fortæller hun for første gang, hvordan hun selv oplever sin situation, og hvilke tanker hun gør sig. Hun skriver blandt andet, at isolationen tærer på hende mentalt. 

Ida Koch, der er psykolog og ekspert i isolationsfængsling, har læst brevet, og hun er bekymret over, hvor dårligt den tiltalte har det. 

- Det jeg læser, når jeg læser brevet, det er, at det er en kvinde som har det frygteligt, siger hun og fortsætter:

- Hun har jo en masse overvejelser om, hvordan hun nogensinde skal få et normalt liv, om hun nogensinde bliver sig selv igen, og hun siger også i brevet, at hun føler, at hele hendes identitet er vendt på hovedet, hun kan ikke finde ud af, hvem hun er, og det er helt berettiget, at hun har en frygt i forhold til, hvordan hun skal klare sig bagefter, for det er at påføre et menneske en pine i en grad, der kan give rigtig langvarige følger, siger Ida Koch.

Det er helt berettiget, at hun har en frygt i forhold til, hvordan hun skal klare sig bagefter, for det er at påføre et menneske en pine i en grad, der kan give rigtig langvarige følger, siger Ida Koch.

Kan påvirke efterforskningen

Sygeplejersken er blevet isolationsfængslet, fordi hun er den eneste kvinde i arresten. Hun har søgt om at blive forflyttet, men det er blevet afvist.

I det år hun har siddet varetægtsfængslet, har hun ikke måttet tale med andre end sin forsvarer om sagen, fordi politiet frygter, hun vil påvirke efterforskningen.

Samtidig er hun underlagt besøgs- og brevkontrol. Politiet har derfor gennemlæst kvindens brev til TV ØST og godkendt, at hun har sendt det ud af arresten.

Retssagen mod sygeplejersken er planlagt til at begynde den 11. marts.


Nyhedsoverblik