Psykisk sårbare danner cykelhold - giver overskud og ro i hovedet

Fem brugere af værestedet Bjælken i Ringsted deltager i denne weekend i cykelløbet Cykel for Sagen for at sætte fokus på livskvalitet gennem idræt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For Jens Stonor Olsen er cykling blevet en vigtig del af hverdagen. Et pusterum.

Sidste år var han med til at starte et cykelhold op på Bjælken i Ringsted – et værested for psykisk sårbare personer. Og i år har cykellysten bredt sig, så der nu er fem borgere, der jævnligt klikker cykelskoene i pedalerne.

- Det giver en masse overskud. Det giver mig ro i hovedet. Det er fedt, når man har kørt de dér 100 kilometer og bare kan mærke, at man har gjort det og er kommet igennem, siger Jens Stonor Olsen.

quote Det giver en masse overskud. Det giver mig ro i hovedet

Jens Stonor Nielsen, Ringsted

437 kilometer på tre etaper

Her i weekenden deltager værestedets cykelhold i cykelløbet Cykel for Sagen. Tre etaper, der spænder fra Skagen til Varde og tæller 437 kilometer i alt. Løbet har til formål at sætte fokus på livskvalitet gennem idræt og henvender sig særligt til psykisk sårbare.

- Jeg tænker, vi er født klar. Det kan vi godt tillade os at sige. Vi har forberedt os så godt, som vi kan, og så må vi tage tingene undervejs, siger socialvejleder Sussi Rifsheim fra Bjælken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Stonor Nielsen (tv) og Sussi Rifsheim (th).
Jens Stonor Nielsen (tv) og Sussi Rifsheim (th). Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Hun var sammen med Jens Stonor Olsen og én anden borger ophavskvinde til cykelholdet, der nu har et år på bagen. Og siden er det gået stærkt, for Ringsted Kommune har besluttet at støtte projektet med 200.000 kroner, og flere nye ryttere er kommet til.

- For mig er de, der deltager, egentlig hverdagens helte. Det er dem, der viser os andre borgere, hvordan man passer på sin mentale sundhed. Det er nogle borgere, der har nogle udfordringer i livet og har kæmpet med det, siger Renhold Schæfer, der er leder af socialpsykiatrien i Ringsted Kommune.

- Jeg kalder det omvendt forebyggelse, for det er dem, der har udfordringerne, der viser os andre, hvordan man gør det bedst.

Artiklen fortsætter under billedet.

"For mig er de, der deltager, egentlig hverdagens helte," siger Reinhold Schæfer, der er leder af socialpsykiatrien i Ringsted Kommune.
"For mig er de, der deltager, egentlig hverdagens helte," siger Reinhold Schæfer, der er leder af socialpsykiatrien i Ringsted Kommune.

Sætter hjernen på standby

En af de nye ryttere på holdet er Kenneth Rasmussen, der har kæmpet med en depression. For ham er cyklingen blevet et redskab til at koble af.

- Jeg slapper helt vildt meget af, når jeg cykler. Hjernen kommer ligesom på standby lidt. Man får tid til at finde sig selv igen, siger han.

quote Jeg er ikke så god til det der med at få trænet selv. Det er sjovere at cykle sammen med andre

Kenneth Rasmussen, Ringsted

Rytterne fra værestedet træner i gennemsnit tre gange om ugen, to gange sammen med Ringsted Motionsklub, én gang med hinanden og sjældent på egen hånd.

- Jeg er ikke så god til det der med at få trænet selv. Det er sjovere at cykle sammen med andre, siger Kenneth Rasmussen.

Og netop sammenholdet betyder også meget for Jens Stonor Olsen.

- Det har også givet mig et sammenhold med nogle mennesker, jeg har lært at kende på en anden måde end andre relationer. Fordi man kommer igennem tingene på en måde, hvor man bliver presset og udfordret, men hjælper hinanden alligevel. Man holder sammen, siger han.

Overskuddet fra Cykel for Sagen går til idræt for psykisk sårbare.


Nyhedsoverblik