Psykiatrifonden: Forældre mangler viden om børns mobilvaner

Hvert andet barn bruger sin mobiltelefon inden sengetid, viser ny undersøgelse. Det har konsekvenser for børns trivsel, mener chefpsykolog.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er det første, de ser om morgenen. Og det sidste, inden de falder i søvn. Mange børn kigger ind i en oplyst skærm, inden de lægger sig til at sove under dynen. 

En ny undersøgelse fra 2019 viser nemlig, at hvert andet barn bruger sin mobiltelefon inden sengetid. Undersøgelsen bygger på 1.007 forældres udsagn om deres børns medievaner i alderen 7-15 år, som Psykiatrifonden står bag.

quote Det kan have konsekvenser både for deres trivsel og for deres indlæring

Ditte Charles, chefpsykolog hos Psykiatrifonden

Ifølge Psykiatrifondens chefpsykolog Ditte Charles kan brugen af smartphones og tablets resultere i, at børn sover dårligere.

- Det kan have konsekvenser både for deres trivsel og for deres indlæring. Søvn har en meget stor betydning for vores generelle overskud og vores vågenhed i dagtimerne, hvor vakte vi er og hvor godt vi tager det ind, som vi oplever, fortæller hun.

Må ikke bruge mobilen efter 18.00

I denne uge sætter TV2 Øst fokus på Børnenes Danmark, og i den forbindelse har vi besøgt 6-årige Oline Kryger Franken i Boeslunde. Hun er en af de børn, der har fået en mobil i en tidlig alder. Allerede som femårig fik hun en mobil.

Læs også
Seksårig elsker sin iPhone - ekspert opfordrer forældre til at være kritiske
Læs også
Seksårig elsker sin iPhone - ekspert opfordrer forældre til at være kritiske

-  Hun har hele tiden gerne ville have en telefon. Hun kunne jo se, at vi andre havde en telefon, og så ville hun også gerne tage nogle billeder og ringe til folk - det er også en del af hendes hverdag, siger Anja Kryger Franken, der er mor til Oline.

Artiklen fortsætter under billedet.

-  Hun har hele tiden gerne ville have en telefon, siger Anja Kryger Franken, der er mor til Oline.
-  Hun har hele tiden gerne ville have en telefon, siger Anja Kryger Franken, der er mor til Oline. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

quote Det kan være en lettelse for nogle, at forældrene beslutter, at der er særlige regler for skærmtid

Ditte Charles, Psykiatrifondens chefpsykolog

Hos familien i Boeslunde har de dog opsat regler for datteren, så hun ikke bruger mobilen efter klokken 18.00. Det er ifølge Psykiatrifonden vigtigt, at den enkelte forælder er opmærksom på problemstillingen.

- Det kan være en lettelse for nogle, at forældrene beslutter, at der er særlige regler for skærmtid, for så har barnet ikke valget og kan sige til sine kammerater, at det ikke er en mulighed. For andre kan det være et pres og kan blive mødt af uforståenhed og en oplevelse af at blive sat uden for visse områder af det sociale fællesskab, forklarer Ditte Charles.

Chefpsykolog: Forældre mangler viden

Hele 57 procent af forældrene i Psykiatrifondens undersøgelse er enten helt uenige eller overvejende uenige i, at deres barns brug af tablet og smartphones har en dårlig indvirkning på deres barns søvnrytme.

Undersøgelsen konkluderer derfor, at mange af forældrene mangler viden og kendskab til, hvor skadeligt brugen af smartphones inden sengetid kan være for børns søvn. 
Ditte Charles har et bud på en mulig forklaring:

- Det er gået så hurtigt med smartphones og tablets, og de er blevet udbredt så hurtigt og er blevet en stor del af vores hverdag så hurtigt, at vi måske ikke har nået at stoppe op i vores travle og handlende hverdag og forholdt os til, hvorvidt de her smart-devices egentlig er så smarte på alle områder, eller om de egentlig har en negativ indgriben i ens liv, fortæller hun.

Smartphones er kommet for at blive

Spørger man Jonas Ravn, der er foredragsholder og projektleder i Center for Digital Pædagogik, er han enig med Ditte Charles i, at forældre mangler oplysning om egenskaberne ved de sociale medier:

- Voksne har en tendens til at tænke i offline og i online, og at alt det, der foregår online, er farligt og forkert. Nu er der også mange voksne, der er kommet på de sociale medier og har lært, at det ikke er så forfærdeligt, som man troede engang. Men man tænker det alligevel som noget, der er løsrevet fra det fysiske på en eller anden måde, fortæller han.

quote Voksne har en tendens til at tænke i offline og i online, og at alt det, der foregår online, er farligt og forkert

Jonas Ravn, foredragsholder og projektleder i Center for Digital Pædagogik

Sanne Lind 2 med logo
Læs også
Børns Vilkår advarer mod at give børn mobiltelefon for tidligt
Sanne Lind 2 med logo
Læs også
Børns Vilkår advarer mod at give børn mobiltelefon for tidligt

Han mener derfor, at man som forælder bør sætte sig ind den digitale sammenhæng, som deres børn agerer i og anerkende denne form som et nyt rum for socialt samvær.

-  Jeg tror, at det vil gavne rigtig meget, hvis voksne og især forældre begynder at tænke, at det var en del af børnenes måde at være sammen på og anerkende, at det ikke er noget, man bare lige kan slukke for, men at der er nogle gyldige venskaber og værdier i det sammenhold man har, selvom det foregår digitalt, tilføjer han.


Nyhedsoverblik