Protestgruppe beskylder DF for at lyve om udrejseø - indrykker stor annonce til 470.000 læsere

02:35

Dorte Gro fra Kalvehave er ikke begejstret for planerne om et udrejsecenter i Stege Bugt. Video: TV ØST / Styrelsen for Digitalisering og Effektivisering

Dansk Folkeparti beskyldes for at lyve om forholdene på det kommende udrejsecenter på øen Lindholm, der skal huse udviste udlændinge.

Modstanden mod det kommende udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt, der fra 2021 skal huse udviste udlændinge, bliver ved med at vokse.

En protestgruppe fra Kalvehave på Sydsjælland mener, at Dansk Folkeparti giver urigtige oplysninger om forholdene for udviste udlændinge.

De bliver nødt til at lyve, ellers får de ikke lov at bruge så mange penge

Dorte Gro, initiativtager til protestgruppen

- Der er stor forskel på, hvad politikerne siger på tv, og hvad ministeriet melder ud, der er faktuelt rigtigt, siger Dorte Gro, der er initiativtager til protestgruppen, til TV2 ØST.

Derfor indrykker gruppen en helsidesannonce i pendlermagasinet UD & SE. Det er Dorte Gro og Morten Rikards egne firmaer, som har været med at til at betale for annoncen til 45.000 kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dorte Gro, initiativtager til protestgruppen mod Lindholm Udrejsecenter. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Gruppen har tidligere indsamlet penge for at arrangere busture, der skal fragte de kommende beboere på Lindholm til København for at gøre landets folketingspolitikere og resten af befolkningen opmærksom på, at de udviste udlændinge ikke forsvinder, bare fordi regeringen sammen med Dansk Folkeparti ønsker at placere dem på en ø.

Artiklen fortsætter under billedet.

Annoncen fra Dansk Folkeparti blev bragt i februarudgaven af Ud & Se. Foto: Ud & Se

Det var en annonce fra Dansk Folkeparti tilbage i februar i selvsamme magasin, som har cirka 470.000 læsere, der blev dråben, som fik bægret til at flyde over.

- Vi blev enormt pikerede over, at der var en annonce fra DF, som var direkte løgn, siger Dorte Gro.

Behøver ikke sove på øen

I annoncen skriver Dansk Folkeparti blandt andet, at på øen har de (de udviste udlændinge, red.) meldepligt og pligt til at opholde sig i nattetimerne.

Vi så helst, at de var i fængsel, men det kan vi desværre i forhold til menneskerettighederne

René Christensen (DF), finansordfører

Udrejsecenteret er ikke et fængsel, og derfor lyder det i et svar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) ifølge protestgruppen en smule anderledes end i annoncen fra Dansk Folkeparti.

- Der står, at den pågældende på Lindholm vil derfor i aften- og nattetimerne kunne opholde sig og færdes uden for indkvarteringsstedet. For eksempel ved at besøge venner, siger Dorte Gro og fortsætter:

- Der er rigtigt mange, der ikke ved, at man kan ringe til centeret og sige, at man bliver i København.

- Vidste du, at beboerne må forlade øen hver dag, overnatte i København, spørger Dorte Gro.

Risikerer et års fængsel

Hos Dansk Folkeparti tolker man svaret fra udlændingeministeren anderledes.

- Det fortolker jeg som, at man kan søge om dispensation fra den meldepligt, som man har i særlige tilfælde, og så kan man selvfølgelig være udenfor den pågældende område, hvor man ellers skal være, siger René Christensen (DF), der er finansordfører.

Lindholm Udrejsecenter er kun en realitet, fordi det er lykkedes at vildlede befolkningen

Dorte Gro, initiativtager til protestgruppen

Mener du, at I oplyser borgerne korrekt i annoncen?

- Det er helt klart, at i hovedparten af tiden, skal de opholde sig på øen, svarer René Christensen.

I annoncen fra Dansk Folkeparti i februarudgaven af Ud & Se står der, at her har de kriminelle meldepligt og pligt til at opholde sig i nattetimerne. Men det er ifølge gruppen ikke korrekt. De udviste kan rejse væk fra øen og overnatte ved venner i for eksempel København. Hvad siger du til det?

- Det kan de ikke, men det kan de søge dispensation til, hvis der er nogle særlige tilfælde, hvor de har behov for det. Det kan være i forbindelse med en særlig familiebegivenhed eller dødsfald. Men det er sådan, at hvis man ikke møder op på øen, så får man et påbud om, at det skal man, og hvis man gør det mere end to gange, så får man fængselsstraf. Hvis man gør det tre gange, får man et års fængsel, svarer René Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

René Christensen (DF), finansordfører. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

- Det er helt klart formålet, at det skal være på øen, og det er derfor, at der er sat rigtig mange penge af, fordi man både fra vores side og fra andre myndigheders side forventer, at folk vil overtræde meldepåbuddet, og derfor skal de have fængsel, og det koster en hel del penge, tilføjer han.

Tvunget til at overholde menneskerettigheder

Hvis det stod til Dansk Folkeparti, skulle de udviste være på Lindholm hele døgnet.

- Det er jo ikke et fængsel. Vi så helst, at de var i fængsel, men det kan vi desværre i forhold til menneskerettighederne, og derfor har de også nogle rettigheder i forhold til, at de nogle gange kan søge om dispensation, siger René Christensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Annoncen fra protestgruppen mod udrejsecenteret i Stege Bugt kan ses i majudgaven af Ud & Se. Foto: Ud & Se

Protestgruppe har dog ikke meget tillid til politikerne.

- Jeg tror, de bliver nødt til at lyve, ellers får de ikke lov at bruge så mange penge. Lindholm Udrejsecenter er kun en realitet, fordi det er lykkedes at vildlede befolkningen, siger Dorte Gro.

Åbner efter planen i 2021

Planerne om et udrejsecenter på Lindholm blev offentliggjort med regeringens og Dansk Folkepartis finanslovsaftale, som de præsenterede den 30. november.

Udrejsecenteret bliver ikke et fængsel, men et opholdssted, hvor udlændingene kan tage færgen frem og tilbage fra øen. Udlændingene har dog opholdspligt om natten.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt. Foto: TV 2 Grafik

DTU, som i øjeblikket holder til på øen, fraflytter næste år. Herefter begynder arbejdet med at etablere udrejsecenteret. Det forventes, at de udviste udlændinge skal flytte ind i 2021.

Udrejsecenteret ventes at koste 759 millioner kroner. 

NYT UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

 

  • Regeringen og DF vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af udrejsecenteret på Lindholm i Stege Bugt. 
     
  • Heraf skal 210 millioner kroner bruges på etableringsudgifter som bygninger (145 millioner) og infrastruktur og forsyning (55 millioner). 

  • Centret ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.

  • Op til 125 udlændinge skal opholde sig her. Driften vil koste 1,8 millioner kroner årligt per udlænding. Til sammenligning koster det 250.000 kroner årligt per udlænding på Kærshovedgård.

 

Kilder: TV ØST, TV2.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App