Professor om omdiskuteret rygepolitik i Slagelse: - Forbud virker

Slagelse Kommune overvejer at indføre et totalt forbud for de ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Slagelse Kommune overvejer politikerne at indføre et totalt forbud for de ansatte.

- Efter bedste overbevisning vil jeg tro, det har en effekt, siger Charlotta Pisinger, klinisk professor på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. 

Samtlige arbejdspladser i Region Sjælland er røgfrien. Det betyder, at medarbejdere ikke må ryge i arbejdstiden, og patienter, brugere, borgere og andre besøgende på regionens arbejdspladser må kun ryge, hvis det ikke sker i umiddelbar nærhed af en af regionens bygninger.

quote Hver gang, man har øget graden af indendørs røgfrihed, har det haft en gevinst

Charlotta Pisinger, klinisk professor på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Guldborgsund, Sorø og Holbæk kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid - dog med undtagelser, så som selvbetalte pauser og flextid.

Rygerne ryger mindre - både på arbejdet og derhjemme

Et totalt forbud mod at ryge i arbejdstiden fra for eksempel klokken 08.00 til 16.00 er et Skandinavisk fænomen, der endnu ikke er videnskabeligt evalueret, fortæller Charlotta Pisinger.

Men effekten af røgfrie arbejdspladser, hvor man ikke må ryge indendørs, er til gengæld blevet videnskabelig dokumenteret.

- Hver gang, man har øget graden af indendørs røgfrihed, har det haft en gevinst. Det har fået rygerne til at ryge mindre og fået flere til at holde op med at ryge, siger Charlotta Pisinger

100531_rygning_paa_kontor.jpg
Læs også
Flertal ønsker totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er den største dræber
100531_rygning_paa_kontor.jpg
Læs også
Flertal ønsker totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er den største dræber

Hun fremhæver, at forbuddet også har en afsmittende effekt.

- Studier viser, at folk, der er vant til ikke at ryge på arbejdspladsen også har indført et røgfrit hjem.

Økonomisk gevinst ved at forbyde medarbejdere at ryge

Det er Ali Yavuz (S), der er formand i Forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune, som står i spidsen for forslaget om at indføre et totalt rygeforbud.

Det vil ifølge ham spare kommunen for en masse penge, der i stedet kan bruges på forebyggelse, og det er der ifølge professor Charlotta Pisinger videnskabeligt belæg for.

- Der er nogle studier, der har kigget på de økonomiske konsekvenser for arbejdspladsen og det har enstemmigt fundet, at det er en økonomisk gevinst for arbejdspladsen. Folk er mindre syge, siger hun.

Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt
Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt

Formålet med et rygeforbud er blandt andet, at hindre unge i at starte med at ryge. Derfor har flere politikere i Slagelse Kommune netop sendt et forslag i høring om at forbyde rygning totalt for kommunale ansatte i arbejdstiden. Det gælder blandt andet lærere på byens folkeskoler.

- Unge mennesker kigger efter forbilleder. De kigger efter ældre elever eller lærere. Hvis eleverne angiver, at de har set deres lærere ryge, er der mange flere der ryger på de skoler. Det er meget stærkt dokumenteret, siger Charlotta Pisinger.

Hvis forbuddet indføres på en god måde, er erfaringen også god

Ifølge tal fra Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse har 21 kommuner allerede indført en form for røgfri arbejdstid.

quote Hvis man gør det på en god måde, så er erfaringerne også godt. Der skal være en tydelig ledelse, der har givet en god forklaring

Charlotta Pisinger, klinisk professor i tobaksforebyggelse

- Der er ikke lavet ordentlige evalueringer. Det er meget omkostningstungt og dyrt. Her er kommunerne nødt til at spare, siger professoren.

Hun har dog hørt om nogle af de erfaringer, som kommunerne har gjort sig, og det vigtige er processen med, hvordan man implementere forbuddet.

- Hvis man gør det på en god måde, så er erfaringerne også godt. Der skal være en tydelig ledelse, der har givet en god forklaring, og som har inddraget rygerne og diskuteret tingene med dem. Det skal gøre på en respektfuld måde, siger hun og tilføjer, at det vigtig er, man også tilbyder rygerne nikotinprodukter, hvis de har svært ved at blive røgfrie.

En høj pris er det, der hjælper mest på at få rygere til at stoppe

De seneste år er der indført flere og flere forbud imod rygere på arbejdspladsen. Ifølge professoren er der ingen tvivl om, at forbud virker.

070813AN_ryger_med_cigaret.jpg
Læs også
Hjerteforeningen bakker op om muligt rygeforbud i Slagelse: - Det er på tide
070813AN_ryger_med_cigaret.jpg
Læs også
Hjerteforeningen bakker op om muligt rygeforbud i Slagelse: - Det er på tide

- Forbud virker. Det her en moderat effekt, men det der har en stærk effekt er en høj pris på tobak. Hvis man hæver prisen markant til for eksempel 90-100 kroner, så ser man et fald i rygningen. Det er vist mange steder i verden, og det hjælper især på de unge og de fattige, siger Charlotta Pisinger.

Det er også en høj pris, der er mest effektiv i forhold til at få unge til at stoppe. Det viser et dansk studie, der har undersøgt, hvad der vil få de unge på erhvervsuddannelser til at stoppe med at ryge.


Nyhedsoverblik