Prisvinder sender racisme-anklager mod Mette F. i takketale

Forfatter Jonas Eika kritiserede Socialdemokratiets politik i sin takketale efter at have fået litteraturpris

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter at have modtaget Nordisk Råds Litteraturpris 2019 tirsdag aften trådte den danske forfatter Jonas Eika op på scenen i Konserthuset i Stockholm for at holde sin takketale. Men talen vidnede ikke kun om taknemmelighed.

Talen udnyttede den 28-årige forfatter til at udtrykke sin utilfredshed med den danske regering og statsminister Mette Frederiksens (S) politik.

skaermbillede_2018-06-06_kl._23.51.20.jpg
Læs også
To danske forfattere nomineret til Nordisk Råds litteraturpris
skaermbillede_2018-06-06_kl._23.51.20.jpg
Læs også
To danske forfattere nomineret til Nordisk Råds litteraturpris

- Jeg taler til den danske statsminister.

- Mette Frederiksen, som står i spidsen for et socialdemokrati, der er kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker.

- Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre, lød det blandt andet i Jonas Eikas tale.

Forstenet statsminister

Statsministeren var - ligesom adskillige andre repræsentanter for Danmark - selv til stede blandt publikum i Konserthuset og overværede således den danske prisvinders takketale.

Ifølge TV2 sad hun på første række sammen med Sveriges statsminister, Stefan Löfven. Begge "sad som forstenede og klappede ikke".

Om Jonas Eika

  • Jonas Eika (født 1991) er en dansk forfatter født i Haslev uden for Aarhus.
     
  • Han debuterede i 2015 med romanen Huset. Lageret. Marie på forlaget Lindhardt og Ringhof, som han modtog Bodil og Jørgen Münch-Christensens dubatantpris for.
     
  • I 2019 modtog han bl.a. Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse samt Nordisk Råds Litteraturpris for sin novellesamling Efter solen.

Jonas Eikas kritik var ikke kun rettet mod den danske regering, men også de øvrige nordiske landes ministre.

- Også i jeres lande placeres flygtninge og migranter i lukkede fængsler eller afsidesliggende lejre. Og de bliver nedbrudt og syge, nogle forsøger at tage deres eget liv, sagde forfatteren.

Kulturminister: - Han skal have lov til at have en holdning

TV2 talte efterfølgende med kulturminister Mogens Jensen (S), som tog Jonas Eikas kritik af Socialdemokratiets politik ganske roligt.

- Han har en holdning, det skal han have lov til at have, og det respekterer jeg. Jeg er uenig i hans kritik, men først og fremmest vil jeg ønske ham tillykke med prisen. Det er stort for ham, sagde Mogens Jensen til TV 2.

Læs også
Prisbelønnet forfatter finder stor inspiration i provinsen
Læs også
Prisbelønnet forfatter finder stor inspiration i provinsen

Jonas Eika modtog Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen "Efter solen". Novellesamlingen er hans anden bogudgivelse.


Nyhedsoverblik