Pragtsværd fra bronzealderen blandt de fineste i Danmark

To fornemme sværd lavet i bronze er blandt de fineste stykker danefæ registreret i 2017. De 3.000 år gamle sværd blev fundet af amatørarkæologer nord for Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er knækket flere steder, og er blevet lysegrønne af ir efter mange års ophold i jorden.

Men to bronzealdersværd fundet på Tuse Næs nord for Holbæk er alligevel blandt de flotteste fund, der blev anerkendt som danefæ i 2017. Det vurderer Nationalmuseet ifølge Nordvestnyt. 

Sværdfæste fundet på Tuse Næs
Sværdfæste fundet på Tuse Næs Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

De to sværd blev godt nok fundet i 2016 – men ender alligevel på listen over de fineste fund, da de først blev undersøgt og anerkendt som danefæ i 2017.

Danefæ er et gammelt oldnordisk ord, der i dag bruges som betegnelse for oldtidsfund af en særlig flot eller sjælden karakter. Ordet betyder Herreløst Gods, og har siden middelalderen betydet, at hvis nogen finder guld- eller værdigenstande i jorden, så tilhører det staten. Begrebet er siden udvidet til at dække andre kulturgenstande. Fælles for alle er dog, at man kompenseres fra staten, hvis ens fund er danefæ.

Sværd fundet på Tuse Næs.jpg
Læs også
To bronzealdersværd fundet ved Isefjorden
Sværd fundet på Tuse Næs.jpg
Læs også
To bronzealdersværd fundet ved Isefjorden

Amatører gjorde unikt fund

Det var to medlemmer fra Odsherred Detektorklub, der i 2016 fandt sværdene under en jagt på genstande fra Napoleonskrigene. Sværdene var blevet fanget af en plov i området, og var blevet spredt ud over en hel pløjemark. Det lykkedes dog at finde hovedparterne af stykkerne, og formanden for detektor-klubben, formanden Per Lars Christiansen, var den gang begejstret.

-  Det er nok det flotteste fund, som vi endnu har gjort i Odsherred Detektorklub. Og det flotteste, som jeg har set i den tid, hvor jeg har søgt efter oldtidsfund. Vi har gjort mange fine fund, men sværdene her er altså virkelig i særklasse, sagde han dengang til TV ØST. Han var selv en af de to, der var med til at gøre fundet.

Se flere billeder af sværdene i galleriet øverst i denne artikel.


Nyhedsoverblik