Portræt: Her er Vordingborgs nye borgmester

Kampen om borgmesterposten i Vordingborg Kommune endte med en socialdemokratisk vinder, da Mikael Smed natten til onsdag kunne annoncere sin valgsejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Valgkampen i Vordingborg Kommune lignede næsten et præsidentvalg.

På den ene side stod Venstres Michael Seiding Larsen, der i foråret 2017 skiftede rollen som byrådsmedlem ud med den som borgmester for hele kommunen, da den daværende borgmester, Knud Larsen, gik på pension.

Socialdemokraten Mikael Smed, der siden 2014 har været 2. viceborgmester og medlem af Udvalget for Økonomi, Planlægning og Udvikling, jagtede også stillingen. Men Michael Seiding Larsen opnåede dengang nok støtte fra DF og Konservative.

Men resultaterne fra tirsdagens kommunalvalg i Vordingborg betød, at de røde partier, S, SF, Radikale, Alternativet og Enhedslisten, sammen kunne sikre Mikael Smed borgmesterkæden i de kommende fire år.

Socialdemokraterne gik 11,8 procentpoint frem, mens Michael Seiding og Venstre måtte se deres andel af stemmerne skrumpe fra 31,9 procent i 2013 til nu 26,7 procent.

En gør-det-selv-mand

Vordingborg Kommunes nyudvalgte borgmester bor på Møn uden for Stege sammen med sin kæreste Sia og deres tilsammen seks børn.

Privat er Mikael Smed lidt af en gør-det-selv mand, og mange projekter i hans, kæresten og børnenes hjem på Møn, bliver lavet med egne kræfter.

Hidtil har Mikael Smed været politikommissær i Maribo, men politikken har altid fyldt en stor del af hans liv - og det er ikke helt tilfældigt. Hans far, Finn Smed - også socialdemokrat - havde flere valgperioder i byrådet i den daværende Præstø Kommune.

Det var i 2015, at han blev udpeget som Socialdemokraternes borgmesterkandidat til kommunalvalget i Vordingborg.


Nyhedsoverblik