Politisk redaktør: Løkke vil gå til valg på reformudspil

Regeringen har fremlagt et nyt sundhedsudspil, som Lars Løkke (V) gerne vil gå til valg på. Sådan lyder vurderingen fra TV ØST's politiske redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til en ny sundhedsreform.

Strukturen i fremtidens sundhedsvæsen skal laves om. Det fremgår af reformudspillet, der går under navnet Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder.

- Vi har et sundhedsvæsen, som på mange punkter fungerer rigtig godt, men som også har en udtalt mangel på nærhed. Hvor alt for mange skal rejse alt for langt for at få en relativ simpel behandling eller for at gå til kontrol, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet onsdag formiddag.

quote Jeg tror, at ambitionen med det her udspil, er at markere sig politisk

Ivan Nielsen, politisk redaktør

Udspillet bliver kun til noget, hvis Lars Løkke Rasmussen har flertal efter et folketingsvalg.

Ifølge politisk redaktør på TV ØST, Ivan Nielsen, er reformen første skridt imod en valgkamp.

- Jeg tror, at ambitionen med udspillet er at markere sig politisk. Med de her 144 siders forbedringer skal man kunne se forskel på den politik, som regeringen fører, og det som oppositionen står for. Spørgsmålet er, om det er noget, vælgerne bider på.

Læs også
Nyt sundhedsudspil: Kæmpe reform skal sikre bedre behandling til patienterne
Læs også
Nyt sundhedsudspil: Kæmpe reform skal sikre bedre behandling til patienterne

Hvorfor kommer Lars Løkke med det her udspil nu?

- Der her er noget, som Løkke meget gerne vil gå til valg på. Han er rigtig god til sundhedspolitik. Det er hans hjemmebane. Spørgsmålet er, om det er noget, man kan sælge til vælgerne? Det er de færreste vælgere, der kan navngive politikere i regionsrådende og mange borgere kender ikke til de opgaver, som regionerne varetager. Men samtidig er der er lagt op til, at man skal have en mere ensartet behandling. Det er noget, som patienterne kan forstå. Det er rettigheder, der er konkrete og til at tage og føle på, siger Ivan Nielsen.

Der er uro på bagsmækken

Den seneste tid har flere af Venstres folketingsmedlemmer advaret Lars Løkke Rasmussen mod at afskaffe de folkevalgte i landets regioner. Profiler som den tidligere V-gruppeformand Søren Gade og borgmester Lars Krarup (V) fra Herning har været på banen, og alle Venstres 54 regionsrådsmedlemmer har i et fælles brev opfordret statsministeren til at bevare regionerne.

quote Der er fremtrædende borgmestre, som ikke er tilfredse med, at man fjerner regionsrådene. Det vil formentlig give problemer

Ivan Nielsen, politisk redaktør

Hvad betyder det her udspil internt for Venstre?

- Der er uro på bagsmækken. Det har vi set i optakten. Der er fremtrædende borgmestre, som ikke er tilfredse med, at man fjerner regionsrådene. Det vil formentlig give problemer. Og det gør det ikke lettere for Løkke at sælge budskabet. Men når først der er en valgkamp, så tror jeg, man vil se et parti, der står sammen, lyder det fra Ivan Nielsen.

Hvad kommer det til at betyde for Region Sjælland?

- Som statsministeren siger, så er det slut med regionsrådene, og det bliver ved udgangen af 2020, at de folkevalgte stopper arbejdet. Så har vi fire akutsygehuse i vores område, som skal indgå i de her nye sundhedsfællesskaber. Det er i Holbæk, Slagelse, Næstved og Nykøbing Falster, som skal arbejde sammen med en håndfuld kommuner hver især, siger Ivan Nielsen og fortsætter:

- Vi har jo også to sygehuse, der ikke har akut-beredskaber. Det er Roskilde og Næstved. Men hvad der skal ske med dem, vides endnu ikke.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Dagens første regionale nyheder fra TV ØST.

Mangel på praktiserende læger er ikke nogen snuptagsløsning

I sundhedsudspillet har regeringen også ambitioner om at undgå tusindvis af indlæggelser på sygehuse. Målsætningen er 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 færre indlæggelser på sygehuset. Det betyder samtidig mere arbejde til de praktiserende læger.

Patient
Læs også
Patientforening undrer sig: Hvor er hænderne, der skal løfte sundhedsformen?
Patient
Læs også
Patientforening undrer sig: Hvor er hænderne, der skal løfte sundhedsformen?

Kan de praktiserende læger overhovedet klare mere arbejde?

- Det ser på forhånd svært ud at presse mere arbejde ud af dem. Langt størstedelen har allerede sagt, at de ikke kan tage flere patienter. Der er simpelthen lukket. Men regeringen kommer i det her udspil med et løfte om, at der skal uddannes 100 flere praktiserende læger. Samtidig er der allerede nu åbnet for langt flere på uddannelsen, men det er jo ikke nogen snuptagsløsning. Det tager 10 år at uddanne en praktiserende læge, lyder det fra politisk redaktør, Ivan Nielsen.

 


Nyhedsoverblik