Politisk kaos på Stevns åbner borgmesterdøren for socialdemokrat

Flere års stridigheder om Stevns Klint og et defekt demokrati. TV ØST giver dig overblikket i Stevns Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Det kan siges meget kort: Stevns er en rodebutik. 

Venstre har været i opløsning det meste af valgperioden, og den interne magtkamp har kostet partiet flertallet i byrådet. Nu har socialdemokraten Steen S. Hansen fået en enestående chance for at blive borgmester i Stevns Kommune.

quote Demokratiet virker ikke i Stevns Kommune

Varly Jensen (DF), viceborgmester i Stevns Kommune

Men det kan blive en valgkamp, der kommer til at handle meget om borgmester Mogens Haugaard Nielsen, Nyt Stevns.

Lad os først tage et historisk tilbageblik. Venstre på Stevns har danmarksrekord i at spænde ben for sig selv, og uenigheden om fredningen af Stevns Klint fik partiet til at sprække.

Borgmester Mogens Haugaard Nielsen sagde først ja til fredningen, så fik han kolde fødder og sagde nej. Nu siger han ja igen. Det var ikke alle venstrefolk, der kunne følge med kovendingen, og så røg to af dem ud af byrådsgruppen.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Men Venstre var langt fra færdig med slagsmålet. Den interne uro blev kun værre, og byrådspolitikerne prøvede simpelthen at slippe af med deres egen borgmester.

Mogens Haugaard Nielsen vandt første halvleg ved et opstillingsmøde i Strøbyhallen i august 2016. Men partiet blev delt i to. Borgmesteren tabte anden halvleg, da han blev vraget af sine partikolleger i januar 2017. Han valgte derefter at forlade Venstre efter 42 år i partiet og oprettede sin egen liste, Nyt Stevns.

Defekt demokrati

Mens venstrefolkene havde travlt med at dunke hinanden i hovedet, så sejlede det i kommunen. Viceborgmester Varly Jensen fra Dansk Folkeparti stillede diagnosen i maj 2016.

quote Steen S. Hansen har fået en enestående chance for at blive borgmeste

 

- Demokratiet virker ikke i Stevns Kommune. Der bliver ikke truffet sammenhængende beslutninger, og i stedet bliver det hovsaløsninger, fordi kommunikationen er så mangelfuld, sagde Varly Jensen til TV ØST.

I efteråret 2016 blev der sat en tyk streg under, at Venstre med Mogens Haugaard Nielsen i spidsen var i krise. Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og løsgængeren Bjarne Sørensen fandt sammen i et nyt flertal uden om borgmesteren.

En hurtig gennemgang

  • Stevns Kommune fik ny borgmester i 2013, da Venstres Poul Arne Nielsen stoppede og efter valget kunne give posten videre til sin partifælle Mogens Haugaard Nielsen. Lige siden har de godt 17.000 vælgere i kommunen fået politisk drama for alle pengene og måske mere til. Ikke færre end fem af de 19 mandater tilhører ikke længere det parti, de blev valgt for i 2013. Alene Venstre har mistet tre af sine otte mandater.
     
  • Det mest opsigtsvækkende stod borgmester Mogens Haugaard Nielsen selv for, da han først på året meldte sig ud af Venstre efter 42 år som medlem. Han tog konsekvensen af, at et flertal på 60 procent på vælgerforeningens generalforsamling besluttede at indkalde til et nyt opstillingsmøde med henblik på at vælte ham som partiets borgmesterkandidat.
     
  • Derefter meddelte borgmesteren, at han havde stiftet den borgerligt-liberale lokalliste Nyt Stevns i kølvandet på sit farvel til Venstre. Et andet Venstremedlem har siden fulgt Mogens Haugaard Nielsen over i den nye lokalliste.
     
  • I dag er der et flertal udenom borgmesteren bestående af Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og løsgænger Bjarne Østergaard Rasmussen, der oprindelig blev valgt for Venstre.
     
  • Senest præsenterede seks partier og løsgængeren, der repræsenterer 17 af de 19 medlemmer, et budgetforlig udenom borgmester Mogens Haugaard Nielsen.
     
  • Venstre har også været plaget af intern splid. En årsag til splittelsen var uenighed om, hvorvidt Stevns Klint skulle fredes i kølvandet på Unescos udnævnelse af klinten til verdensarv.
     
  • Den nye borgmesterkandidat for Venstres er kommunalbestyrelsesmedlem Anette Mortensen, og partiet er i valgforbund med Borgerlisten Stevns. Det samme er Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. SF, Alternativet og Enhedslisten er også i valgforbund. Socialdemokratiet er i valgforbund med Radikale Venstre.

Kilde: Ritzau

Socialdemokraten Steen S. Hansen blev manden i centrum, mens Mogens Haugaard Nielsen blev kørt ud på et sidespor.

Sidenhen blev borgmester Mogens Haugaard Nielsen sat udenfor døren, da seks partier og en løsgænger i slutningen af september fandt sammen om budgetaftalen for Stevns Kommune. Kun borgmesterens nye liste, Nyt Stevns, var ikke med i aftalen.

To nye partier giver op

Hverken Nye Borgerlige eller Alternativet stiller op til kommunalvalget i Stevns Kommune. De to nye partier havde ellers begge indgået aftaler om valgforbund.

Byrådet i Stevns Kommune

Kommunalbestyrelsens 19 medlemmer er fordelt sådan: 
 
  • Venstre: 5
  • Socialdemokratiet: 5
  • DF: 2
  • Radikale Venstre: 2
  • Nyt Stevns: 2
  • Enhedslisten: 1
  • Stevnslisten: 1
  • Uden for partierne: 1

Kilde: Stevns Kommune

Men kort før fristen for at melde lister til valget, opgav de to partier. Ingen af dem kunne finde kandidater, der ville stille op.

Steen S. Hansen eller kaos

Hvis Socialdemokratiets spidskandidat låner lidt fra et af sit partis historiske slogans, så får man også et helt centralt tema i den stevnske valgkamp.

Steen S. Hansen har fået en enestående chance for at blive borgmester. Han kan slå på, at både Venstre og Mogens Haugaard Nielsen har fejlet og skabt kaos.

Til gengæld vil hans modstandere formentlig mene, at hans polemiske stil har været med til polarisere kommunalbestyrelsen, og det er også kun lykkedes Steen S. Hansen at samle et snævert valgforbund med Radikale Venstre.

Alligevel risikerer Venstre med Anette Mortensen i spidsen at tabe efter de sidste fire års politisk tumult. 

Men Stevns er på den anden side en højborg for Venstre. Mogens Haugaard Nielsen og Nyt Stevns har dog trukket flere tidligere venstrefolk med sig, og Nyt Stevns peger næppe på Venstre, når den næste borgmester i Stevns Kommune skal findes.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

  • Stevns er en rodebutik. Venstre har været i opløsning det meste af valgperioden, og en intern magtkamp efter fredningssagen om Stevns Klint har kostet partiet flertallet i byrådet. Situationen lammede i perioder kommunen, og socialdemokraten Steen S. Hansen har fået en enestående chance for at blive borgmester. Men det bliver en valgkamp, der kommer til at handle meget om den siddende borgmester Mogens Haugaard Nielsen og listen Ny Stevns, som han oprettede efter at være blevet vraget af sine partikolleger i januar 2017.
     
  • Afstanden til ungdomsuddannelse er allerede et varmt tema. Flere elever fra Stevns Kommune er nemlig blevet afvist på Køge Gymnasium med den begrundelse, at de bor for langt væk fra gymnasiet. Det er en ny bekendtgørelse om optagelse på de gymnasiale uddannelser, der fanger eleverne i en problematik.
     
  • Stevns Klint er UNESCO verdensarv, og det trækker af turister til kommunen. Kommunen er med i et turistsamarbejde med VisitSydsjælland-Møn, som de fleste partier er glade for. Det tog dog Stevns Kommune mere end to år at godkende Fredningsnævnets forslag om fredningen af Stevns Klint. Men sagen spøger stadig på grund af stridigheder om placeringen af et nyt besøgscenter til over 100 millioner kroner i Boesdal.

Nyhedsoverblik