Holbæk-overlæge: Politikerne svigter de overvægtige

Overvægtige borgere får lov at sejle deres egen sø i den nye sundhedsreform, mener overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg synes ikke, man kan være det bekendt.

Jens-Christian Holm taler med eftertryk, når han skal sige med én sætning, hvad der er galt med politikernes prioritering af mennesker, der vejer for meget.

quote Jeg synes ikke, man kan være det bekendt 

Jens-Christian Holm, overlæge, Holbæk Sygehus

Og overlægen fra Holbæk Sygehus ved, hvad han taler om, når det gælder overvægt. Han har skrevet 52 videnskabelige artikler om emnet, og igennem de seneste 12 år har han og enheden for overvægt for børn og unge på Holbæk sygehus modtaget 4.000 børn, der vejer for meget.

lev_livet_fedme_overvaegt.jpg
Læs også
Læge fra Holbæk om ny forskning: Overvægt kan forudses
lev_livet_fedme_overvaegt.jpg
Læs også
Læge fra Holbæk om ny forskning: Overvægt kan forudses

En ekstra vægt, der gør mange af dem syge.

- Op til 50 procent af børnene har begyndende eller forhøjet blodtryk, 44 procent af børnene har søvnapnø, 31 procent af børnene har fedtlever, 27 procent af børnene har forhøjet kolesterol, og 14 procent af børnene har forstadier til sukkersyge, siger Jens-Christian Holm.

Han kan tallene udenad. 

Artiklen fortsætter under vidoen. 

'Politikerne skal tage det alvorligt, og de skal handle, og det må meget gerne være snart, om ikke nu.'

'Borgerne betaler prisen'

Alligevel kan han ikke finde overvægt nævnt i den nye sundhedsreform, som DF og Venstre er blevet enige om op til valget.

- Sundhedsreformen nævner jo slet ikke overvægt. Så når WHO siger, at overvægt er en af de største trusler mod folkesundheden, og vi så har et regeringsudkast, som slet ikke inkluderer det, så kan jeg slet ikke forstå det, siger Jens-Christian Holm. 

quote WHO siger, at overvægt er en af de største trusler mod folkesundheden

Jens-Christian Holm, overlæge, Holbæk Sygehus

I det hele taget mener han, at politikerne i bred forstand har svigtet på området. 

- Hvis vi mener, at vi bor i et velfærdssamfund, hvor vi drager omsorg for vores borgere, og vi har en af de største helbredsproblemstillinger nogensinde, og man så vælger at stikke hovedet i busken som en struds på savanen, så synes jeg, at al logik brister. Og jeg synes, at dem, der betaler prisen, er borgerne. Børn og voksne, der ikke får den hjælp, de har brug for, siger Jens-Christian Holm. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Tobias Pohl (i midten) og hans far Kristian Pohl (t.h.) bliver vejledt. Tobias er 14 år og har en hjernetumor, der gør ham overvægtig. 
Tobias Pohl (i midten) og hans far Kristian Pohl (t.h.) bliver vejledt. Tobias er 14 år og har en hjernetumor, der gør ham overvægtig.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

85 procent af type 2 diabetes skyldes overvægt

Det er ikke bare kilo, det handler om.

Ifølge Holbæk-overlægen er overvægt blandt andet skyld i 9 procent af alle kræfttilfælde, 35 procent af alle tilfælde af hjertekarsygdomme, og 85 procent af alle tilfælde af type 2 diabetes - også kaldet livsstilsdiabetes. Faktisk kalder WHO overvægt den største trussel imod vores folkesundhed. 

quote Hvis man tænker motivation, har man ikke forstået, at overvægt er en sygdom

Jens-Christian Holm

Men er det ikke den enkeltes ansvar at sørge for, at man ikke spiser for meget og bevæger sig for lidt?

- De fleste snakker om motivation. Hvis det er motivation, så er det patienten selv, der ender med ansvaret for sit eget behandlingsforløb, hvilket jeg synes er komplet unfair. For hvis man tænker motivation, har man ikke forstået, at overvægt er en sygdom.

Overvægtige børn
Læs også
Store forskelle i andelen af overvægtige børn rundt om i landet
Overvægtige børn
Læs også
Store forskelle i andelen af overvægtige børn rundt om i landet

Derfor efterlyser Jens-Christian Holm handling fra politikerne.

- Jeg mener helt klart, at politikerne skal tage det alvorligt, og de skal handle, og det må meget gerne være snart, om ikke nu, slår han fast.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob Jensen fra Venstre anerkender, at politikerne kan gøre mere, men mener, at sundhedsreformen er et godt skridt på vejen. 
Jacob Jensen fra Venstre anerkender, at politikerne kan gøre mere, men mener, at sundhedsreformen er et godt skridt på vejen.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Jacob Jensen: Reformen tager højde for overvægt

Medlem af Folketingets Sundhedsudvalg, Jacob Jensen (V), anerkender, at politikerne har vej at gå, når det gælder overvægt.

- Jeg er enig i, at der kan gøres mere. Det er jo voldsomt mange, som vejer for meget, specielt hvis man kigger på det med samfundsbriller. Det dræner kassen. Samtidig handler det om menneskers livskvalitet.

Jens-Christian Holm overlæge
Læs også
Børn i DR-program tabte sig med Holbækmodellen: Nu er de overvægtige igen
Jens-Christian Holm overlæge
Læs også
Børn i DR-program tabte sig med Holbækmodellen: Nu er de overvægtige igen

Men han er ikke enig i, at sundhedsreformen slet ikke tager højde for overvægt.  

- Vi har blandt andet lavet en national handlingsplan for diabetes. En stor del af forebyggelsesindsatsen ligger jo desuden ude hos kommunerne, for eksempel hos sundhedsplejen og skolerne. Og der er i dag for stor forskel på, hvilke kommuner der gør hvad. Og det er jo her, vi sætter ind med de 21 sundhedshuse, hvor kommunerne går sammen om at løse nogle af de her ting, i stedet for at sidde alene med problemet. 

Derfor slår han fast: 

- Det kan godt være, at overvægt ikke står nævnt som begreb i reformen, men det er en del af konsekvenserne ved de her tiltag. 

sundeboern.jpg
Læs også
Faxe Kommune vil overvægt hos børn til livs med nyt sundhedstilbud
sundeboern.jpg
Læs også
Faxe Kommune vil overvægt hos børn til livs med nyt sundhedstilbud

Derudover mener Jacob Jensen, at der også er tale om et ansvar hos den enkelte. 

- For nogens vedkommende er det en sygdom, det er jeg enig i. Men overvægt er også livsstilsbetinget. Og her har for eksempel forældrene et ansvar for, at deres børn får bevæget sig og ikke bare sidder og spiller iPad, siger venstrepolitikeren. 


Nyhedsoverblik