Politikerne i Odsherred smækker kassen i

Der skal være ansættelsesstop i administrationen i Odsherred Kommune. Det besluttede politikerne tirsdag aften, da de er bekymrede for økonomien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver sagt i stop i Odsherred Kommune.

Der er for længst indført anlægsstop. Kassen er også smækket i overfor en stribe indkøb. Der er stop for køb af konsulenter. Stop for uddannelser og kurser.

Nu har politikerne også indført et ansættelsesstop i administrationen. De folkevalgte er dybt bekymrede over den økonomiske udvikling i kommunen.

Og netop den bekymring var på dagsordenen, da byrådet mødtes til budgetopfølgning tirsdag aften.

quote Det er en frustrerende situation, vi står i. Der skal styr på økonomien.

Allan Andersen (S), byrådsmedlem

- Samlet set er vi noget udfordret i forhold til vores budgetoverholdelse i år, når man ser ned over alle fagområder, sagde borgmester Thomas Adelskov (S).

Hans partikollega Allan Andersen (S) udtrykte sig mere direkte.

- Det er en frustrerende situation, vi står i. Der skal styr på økonomien. Vi bliver nødt til at stramme ballerne for at komme i mål, lød det fra ham.

Merforbrug på 11 millioner kroner

Lige nu ser det ud som om, at driften lander på et merforbrug på 11, 6 millioner kroner, mens der bliver brugt 9,1 millioner for meget på anlæg i 2019.

Parkeringsvagt
Læs også
Odsherred afskaffer p-kontrol - politikere vil nu se reglerne efter
Parkeringsvagt
Læs også
Odsherred afskaffer p-kontrol - politikere vil nu se reglerne efter

Det er store beløb, men set i forhold til kommunens samlede budget på omkring 2,2 milliarder, er det småpenge. Men pengene skal jo passe.

- Vi finder det stærkt bekymrende, at vi kigger ind i merforbrug. Der er ikke merforbrugets størrelse, der bekymrer os. Det bekymrer os, at vi ikke kan holde budgettet bare halvvejs gennem året.  Der er behov for, at vi griber ind nu. Og vi er meget glade for, at alle i Økonomiudvalget er enige om at få stoppet op, sagde Mathias Hansen (V).

quote Vi mister vores handlefrihed som politikere, hvis vi ikke har kontrol med økonomien

Arne Mikkelsen (SF), byrådsmedlem

Han ærgrede sig ligesom en række andre politikere over, at der ikke har været styr på udviklingen.

- Vi har en kæmpe opgave i at få styrket vores styring af økonomien. Vi mister vores handlefrihed som politikere, hvis vi ikke har kontrol med økonomien, fastslog Arne Mikkelsen (SF).

Budgettet skred allerede i februar

Han blev suppleret af Leif Egholm (Odsherred Listen).

- Vi er ikke tilfredse med den måde, tingene er sket på. Da vi lavede budgettet for 2019, havde jeg en fornemmelse af, at vi havde fået lavet et sikkert og præcist budget. Vi ville ikke blive overrasket af merforbrug. Men allerede i februar fik vi at vide, at der manglede seks millioner hos Social og Forebyggelsesudvalget. Vi havde jo dårligt taget hul på budgettet, sagde Leif Egholm.

111201_varmestue_naestved_2.jpg
Læs også
Kommune opdager endnu et millionunderskud på budgettet
111201_varmestue_naestved_2.jpg
Læs også
Kommune opdager endnu et millionunderskud på budgettet

Borgmester Thomas Adelskov (S) var heller ikke begejstret.

- Det kan ikke undgås, at posterne på et budget kan svinge. Der kan for eksempel komme flere anbringelser af børn end ventet. Men dér, hvor jeg deler byrådets frustration, er, når meldingerne om overskridelser kommer meget sent. Derfor diskuterer direktionen og jeg, hvordan vi kan få strammet op på det her, fastslog borgmesteren.

Det er langt fra alle tallene, der bevæger sig i den forkerte retning. Kassebeholdningen vokser.

- Kassebeholdningen stiger en lille smule. Det ser ud som om, vi lander på omkring 80 millioner ved årets udgang. Men en forudsætning er, at vi holder budgettet, sagde Thomas Adelskov.

Fortid gør politikere opmærksomme på budgetoverskridelser

Politikerne i Odsherred er særligt opmærksomme på økonomien. Kommunen har en fortid med en kasse, der var så tom, at Indenrigsministeriet greb ind og administrerede den økonomiske udvikling.

Læs også
Kommunaldirektør om nedskæringer: Det er vores opgave at overholde budgettet
Læs også
Kommunaldirektør om nedskæringer: Det er vores opgave at overholde budgettet

Den spændetrøje vil politikerne ikke ende i igen, sagde borgmesteren.

- Der er nok en særlig sårbarhed her i byrådet, når budgettet skrider. Der er en historisk baggrund.  Da jeg begyndte som borgmester 1. januar 2010, var vi under administration. Vi havde en rigtig dårlig kassebeholdning. Vi havde et budget med store rammebesparelser. Det ramte både borgere og medarbejdere. Det vil vi ikke opleve igen, lød det fra Thomas Adelskov.

Borgmesteren kunne tirsdag aften konstatere, at det var et enigt byråd, der stod bag beslutningen om at sige stop til det meste.


Nyhedsoverblik