Politikere vil have en sjællandsk filmfond: - Det er en nyhed, vi har ventet på i flere år

Fyn og Jylland har en, men Sjælland har ingen. Nu ønsker to politikere, at Sjælland får sin egen filmfond. Det vækker glæde hos instruktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er fantastisk.

Sådan lyder det fra den lokale filminstruktør Fabian Wullenweber, der blandt andet har indspillet en film på Præstø, Ninna.

For står det til socialdemokraten Kaare Dybvad og venstremanden Bertel Haarder, så skal Sjælland have sin egen filmfond. Både jyderne og fynboerne har allerede en filmfond. Og hos FilmFyn har man siden 2003 investeret i flere end 90 film eller tv-projekter - for eksempel serien Arvingerne.

En sjællandsk filmfond skal ifølge politikerne give Vest- og Sydsjælland en rolle i landsdækkende film og serier.

quote Var det optaget på Fyn, havde vi måske haft ti millioner.

Fabian Wullenweber, instruktør

- Det er en nyhed, vi har ventet på i flere år, fordi jeg synes, det er utrolig vigtigt, at vi får lavet danske spillefilm, som foregår på Sjælland, siger Fabian Wullenweber.

Kunne have haft et større budget

Budgettet på filmen Ninna, som Fabian Wullenweber har instrueret, løb op i seks millioner.

Læs også
Kendt filminstruktør søger statister fra Præstø
Læs også
Kendt filminstruktør søger statister fra Præstø

- Var det optaget på Fyn, havde vi måske haft ti millioner. Og de flere millioner gør jo, at kvaliteten bliver større, fordi vi ville have råd til at filme i flere dage, vi ville have råd til at lave en større film, ville have råd til at købe bedre kostumer og i det hele taget gøre filmen større i sit udtryk, siger instruktøren.

Fabian Wullenweber
Fabian Wullenweber Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Min udfordring er, at film er verdens dyreste kunstart. Det er så dyrt at lave film. Så når du står med valget om, hvorvidt du skal holde fast i din grundidé om, at den foregår i Præstø, og på den måde have 10 millioner, eller vil du 18 millioner, hvis du flytter den til Fyn, og på den måde vil have råd til dyre skuespillere, de dyre scener og du kan optage mere, så er det ret svært ikke at sige ja til de ekstra millioner.

Tydelige konsekvenser

Den manglende filmfond på Sjælland har også haft konsekvenser for instruktøren.

For nogle år siden indspillede instruktøren en spillefilm, der hedder Cecilie med Anders Berthelsen i hovedrollen.

- Og den var tænkt til at foregå i en mindre provinsby på Sjælland, men da vi skulle finde nogle, der ville producere filmen, så fik vi at vide, at vi skulle flytte filmen til Fyn, for der kunne man få nogle penge fra en filmfond, siger Fabian Wullenweber.

- Og vi endte jo med at lave en film, der foregår i en provins, men vi fortæller bare ikke, hvor det er henne. Det er sådan en lidt fiktiv by. Fordi vores by var egentlig en by på Sjælland.

Læs også
Filmhold spørger Præstø om økonomisk hjælp
Læs også
Filmhold spørger Præstø om økonomisk hjælp

Efterfølgende har han sammen med en kollega skrevet en road movie, som også skulle foregå på Sjælland. Her skulle de køre fra Næstved til Køge og til Præstø.

quote (...) det skulle vi have gjort for lang tid siden. Men bedre sent end aldrig

Bertel Haarder (V)

- Men i og med, at vi vidste, at der var en regional filmfond i Jylland, så skrev vi den til at foregå i Jylland.

- Jeg håber, det bliver til noget

Tør du tro på, at det bliver til noget?

- Jeg håber, det bliver til noget, og jeg tør tro på det. For mig er det, at der bliver skabt balance i Danmark, for der er jo ikke noget galt i, at Fyn har en filmfond og Jylland har en filmfond, vi vil skal bare også have en, siger Fabian Wullenweber.

Og spørger man politikerne bag forslaget, så bliver det til noget.

- Jeg tror, der er meget stor sandsynlighed for det. Jeg vil køre det frem og jeg gad nok se, hvem der ville argumentere imod. Det tror jeg ikke, der er nogle, der vil. Så det skulle vi have gjort for lang tid siden. Men bedre sent end aldrig, siger Bertel Haarder.

- Nu kommer det.

Politisk morgenpost
Læs også
Løkke vil i seng med fjenden: - Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her
Politisk morgenpost
Læs også
Løkke vil i seng med fjenden: - Der er naturligvis nogle dilemmaer i det her

I medieforliget, der blev indgået sidste år, blev der givet mulighed til at oprette nye filmfonde. Den fynske filmfond får fra 2019 frem til 2023 tildelt 23,7 millioner kroner årligt, og det er samme størrelsesorden, at politikerne forestiller sig til en sjællandsk filmfond.


Nyhedsoverblik