Politikere vil fylde færgelejerne op i Halsskov Færgehavn

Vandsportscentret i Halsskov Færgehavn har endnu ikke fået dødsstødet. Politikerne arbejder med en model, hvor færgelejerne bliver fyldt op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Erhvervs- og Teknikudvalget i Slagelse Kommune har besluttet sig for, at de vil arbejde videre med en bestemt model fra den rapport, ingeniørfirmaet Niras har lavet omkring vandsportscentret i Halsskov.

Modellen indebærer at færgelejerne bliver fyldt op, og at der bliver lagt en række sten ud mod vandet til at tage presset fra bølgerne - en såkaldt stensætning.

- Vi besluttede at gå videre med den indstilling, der er, og få bearbejdet yderligere omkring stensætning og lukning af nogle af færgelejerne, så vi kun har den, hvor de tre containere står, siger Flemming Erichsen (S), der er næstformand i udvalget og tidligere havnechef i Korsør Havn. 

Vandsportscenter
Læs også
Risiko for at kajen skrider i havet
Vandsportscenter
Læs også
Risiko for at kajen skrider i havet

Vandsportscentret blev åbnet sidste år. Men det viste sig kort tid efter, at hele området omkring de gamle færgelejer var udhulet.

De spunsvægge og betonsøjler, der holder molerne var gennemtærede og flere betonpæle knækket. Derfor har kommunen fået lavet en rapport, der kommer med forskellige forslag til, hvad man kan gøre for at udbedre skaderne.

Billigste løsning

- De (ingeniørfirmaet Niras, red.) anbefaler den løsning, hvor man bruger en stensætning. En stensætning har yderligere den fordel, at den mindsker bølgeuroen og dermed vil kunne tage noget af den bølgeuro, der er i Halsskov færgehavn. Den kan ellers være ret voldsom. Samtidig er det den billigste løsning, og den der er billigst i drift, forklarer Flemming Erichsen.

Vandsportscenter
Læs også
Frygt for sikkerheden ved vandsportscenter: Nu udvider kommunen igen afspærringerne
Vandsportscenter
Læs også
Frygt for sikkerheden ved vandsportscenter: Nu udvider kommunen igen afspærringerne

Hvad den løsning ender med at koste er ikke helt klarlagt. Men i overslaget i rapporten er det anslået til at koste godt 18 millioner at fylde færgelejerne op og lave en stensætning ud mod vandet.

Færgelejerne kan blive fyldt op med for eksempel jord, eller de kan ifølge Flemming Erichsen bruges til at deponere forurenet affald, hvis det bliver pakket ordentligt ind og de rigtige tilladelser er på plads.

Artiklen fortsætter under modellerne. 

Model af Halsskov Havn set fra oven. Det gule viser, hvor de tre færgelejer er, der vil blive fyldt op. Og den lyse grå kant viser, hvor stensætningen vil komme. På den her model er der sammenhængende stensætning forbi to færgelejer.
Model af Halsskov Havn set fra oven. Det gule viser, hvor de tre færgelejer er, der vil blive fyldt op. Og den lyse grå kant viser, hvor stensætningen vil komme. På den her model er der sammenhængende stensætning forbi to færgelejer. Foto: Niras
På den her model af Halsskov Færgehavn set fra oven, viser de gule felter, hvor der vil blive fyldt op inde i færgelejerne. De lyse grå markeringer viser, hvor der vil komme stensætning. På den her model dækker stensætningen kun lige ud for hvert færgeleje og er ikke sammenhængende som på modellen oven over.
På den her model af Halsskov Færgehavn set fra oven, viser de gule felter, hvor der vil blive fyldt op inde i færgelejerne. De lyse grå markeringer viser, hvor der vil komme stensætning. På den her model dækker stensætningen kun lige ud for hvert færgeleje og er ikke sammenhængende som på modellen oven over. Foto: Niras

Et spændende miljø

Hvis færgelejerne bliver fyldt op, vil der være mulighed for at skabe et miljø tæt på vandet for bogerne i Korsør.

- Det skal ikke op på niveau med de nuværende høje kajkanter, men være i forskellige niveauer. Man kunne lave et spændende miljø derude med alt fra at sidde i læ med en picnickurv til at springe ud fra forskellige niveauer i vandet. Det kunne blive spændende, siger Flemming Erichsen.

Læs også
Borgmester om Halsskov Havn: Vi er nødt til at reparere den en del steder
Læs også
Borgmester om Halsskov Havn: Vi er nødt til at reparere den en del steder

Og det scenarie kan lederen på hele projektet omkring vandsportscentret, Torben Hjelm, også godt se for sig.

- Og så kan man sige, hvad glæde har man af, at man har to tre færgelejer, hvor der er otte meter dybt? Det kan vi ikke rigtig bruge til noget. Men hvis vi fylder dem op, så kan man bruge dem. For eksempel kan man få kanoer og kajakker ud en vej. Man får en helt anden mulighed for at udnytte det, siger Torben Hjelm.

Vedligeholdelse

Næste skridt er at kigge videre på den valgte model og finde ud af, hvad det vil koste. Indtil videre forbliver afspærringen på havneområdet, som kommunen har været nødt til at sætte op for at undgå at nogen kommer til skade.

- Nu har vi så valgt hvilken et af forslagene, vi gerne vil have bearbejdet. Det hænger også sammen med at de har forholdt sig til den fremtidige vedligeholdelse. Det er dyrt at vedligeholde spuns, og det slipper vi for med den her model, slutter Flemming Erichsen.


Nyhedsoverblik