Politikere uenige - Planer om otte etagers byggeri i Næstveds bymidte deler vandene

Højhusbyggeri i Næstved fra kommunens udviklingsstrategi. Foto: Næstved Kommune.

Idéen om et stort byggeri på flere etager og ombygning af bymidten i Næstved splitter politikerne i plan- og erhvervsudvalget.

Et byggeri på op mod otte etager er lige nu i støbeskeen i Næstved. Planen er, at byggeriet skal placeres på begge sider af Rådmandshaven, som lige nu er den store trafikåre, der skærer bymidten midt over.

Men ved at bygge massivt håber man at få skabt en tættere befolkning af mennesker og tilført mere i lv til bymidten. Og på den måde få samlet bymidten igen.

Ambitionerne er store, når det handler om fornyelsen af bymidten i Næstved. Men planerne skaber splid blandt politikerne i plan- og erhvervsudvalget, da de tirsdag skulle tage stilling til byggeprojektet.

Enighed om at skabe liv i byen

De fleste politikere kan blive enige om, at bymidten trænger til lidt mere liv og gang i den. Det mener Thor Temte fra Enhedslisten blandt andet.

- Det er en rigtig god idé at bygge ind mod byen, så vi får en lang husrække her, som lukker byen af. Og så kan man opleve, at det der inde er den gamle middelalderby, siger han, mens han peger over mod centrum af Næstved.

Men når det gælder udførelsen, bliver meningerne delte.

Det er spørgsmålet om, hvor højt og hvor meget byggeriet må fylde, der skaber splid blandt politikerne. Som planen er nu, skal bygningernes højde variere fra to til otte etager.

Derudover lægges der op til, at man bygger et punkthus på op mod otte etager ved Dania.

Nogle af dem, der er imod planerne, er Thor Temte fra Enhedslisten og Githa Nelander fra Dansk Folkeparti. De stemte nej til byggeriet, da de mener planerne bør skaleres ned i størrelsen.

- Jeg synes, det er synd, hvis man bygger på den anden side, for så lukker man af for det her store fine friareal med de grønne træer og den fine udsigt, siger han, mens han peger på det grønne område ved siden af Næstved Rådhus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ulla Larsen fra Sandved er ikke glad for idéen om et byggeri på otte etager i midten af Næstved. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Må ikke overgå kirketårnene

I oplægget til lokalplanen er der dog lagt vægt på, at bygningerne ikke må overgå kirketårnene i højden. For som de skriver, er tårnene en vigtig del af fortællingen om Næstved.

Desuden vil et højhus på otte etager ikke overgå kirketårnene i bymidten, som man pointerer i oplægget.

På gaden får udsigten til en byfornyelse af Næstved Centrum og store etagebyggerier en blandet modtagelse. For John Hansen var det første gang, han hørte om projektet. Og han ser ingen problemer i det.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til det. Det afhænger af, hvordan det ser ud, og hvor højt det er og sådan nogle ting, siger John Hansen.

Enkelte steder er byggeriet højt op til fem etager og endda otte etager. Hvad tænker du om det?

- Der ligger et sygehus lige ved siden af på 15 etager, så det ser jeg ikke noget problem i, svarer han.  

En der dog ikke er så glad for idéen om et byggeri i flere etager lige ved Rådmandshaven, er Ulla Larsen, som kommer fra Sandved.

- Det synes jeg bestemt ikke om, fordi det er skønne naturområder, der er nede bagved kommunen. Og et byggeri på op mod otte etager. Dem, der kommer til at bo på 8. sal vil få en flot udsigt, men det vil ikke være pænt i byen, synes jeg, siger Ulla Larsen.

John Hansen ser ikke noget problem i, at man bygger højhuse på flere etager i bymidten i Næstved. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Næste skridt for byggeplanerne

På baggrund af mødet i plan- og erhvervsudvalget skal administrationen i Næstved Kommune arbejde videre med hvordan, der kan bygges på området.

Her kan man se en tegning af byggeplanerne, som stammer fra et bilag fra referatet fra Plan- og erhvervsudvalgets møde tirsdag. 

Sådan kan Næstved komme til at se ud i området omkring Rådmandshaven og Dania Parkering. Foto: Næstved kommune

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App