Politikere på besøg på Lindholm: - Vi er kommet for at lytte

Onsdag skulle Udlændinge- og Integrationsudvalget besøge øen Lindholm. De blev mødt at demonstrerende borgere, hvilket gjorde indtryk på politikerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er der en voksen til stede?

Hvad skal det gøre godt for?

Det er blot nogle af de opråb, som demonstranter havde skrevet på skilte, da de onsdag formiddag troppede op på havnen i Kalvehave. De protesterede over det kommende udrejsecenter, der kan komme til at ligge på øen Lindholm.

Onsdag skulle folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalget sejle ud på Lindholm for at se det sted, hvor de overvejer at placere udviste og dømte udlændinge.

Lindholm.jpg
Læs også
Forstå sagen om det omstridte udrejsecenter på øen i Stege Bugt
Lindholm.jpg
Læs også
Forstå sagen om det omstridte udrejsecenter på øen i Stege Bugt

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi er utilfredse. Vi har taletid overfor udvalget i eftermiddag, der vil vi fremføre vores argumenter for, hvorfor vi synes, det er totalt useriøst at lave udrejsecenteret her, lyder det fra Thomas Finke, der bor i Kalvehave.

quote Jeg synes generelt, at det er hul i hovedet, at man bruger så mange penge på det her projekt

Holger K. Nielsen (S), medlem, Udlændinge- og Integrationsudvalget

Protesterne gør indtryk

Martin Henriksen (DF), der er formand for Udlændinge- og Integrationsudvalget, var mødt op for at sejle ud til Lindholm.

- Udvalget har haft et ønske om at se forholdene på det nye udrejsecenter Lindholm, og så er det selvfølgelig også et ønske, som udvalget har haft, i forhold til at lytte til de bekymringer, som er i lokalområdet, siger han.

Lindholm demo skilt
Læs også
Borgere demonstrerer mod udrejsecenter på Lindholm
Lindholm demo skilt
Læs også
Borgere demonstrerer mod udrejsecenter på Lindholm

For bekymringerne fra lokalområdet er mange. Beboerne har protesteret lige siden, at finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede finansloven den 30. november, hvor et udrejsecenter på Lindholm stod på side 36 i aftalen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Og ifølge Martin Henriksen gør protesterne indtryk.

- Det er også derfor, vi kommer her i dag. Vi kommer også til at bruge nogle penge på at optage flere politifolk på uddannelsen, og vi kommer til at uddanne flere politibetjente i Danmark for at imødekomme nogle af de bekymringer, som er her i dag. Så det gør vi bestemt, men vi skal også være ærlige og sige, at uanset hvor vi placerer et udrejsecenter i Danmark, så vil der være modstand, siger han og fortsætter:

- Vi er kommet for at lytte. Det er derfor, vi er her. I Dansk Folkeparti så vi jo helst, at de var frihedsberøvet ude på øen, så de slet ikke havde lov til at komme ind. Og det kunne vi så ikke få flertal for, og det arbejder vi selvfølgelig videre med, og det havde klar været den mest optimale løsning.

UDREJSECENTER PÅ LINDHOLM

  • Regeringen og DF vil afsætte 759 millioner kroner til etablering og drift af udrejsecenteret på Lindholm i Stege Bugt. 
  •  
  • Heraf skal 210 millioner kroner bruges på etableringsudgifter som bygninger (145 millioner) og infrastruktur og forsyning (55 millioner). 
  • Centret ventes at kunne tages i brug i 2021 og skal huse udlændinge på tålt ophold, udviste kriminelle, fremmedkrigere og kriminelle afviste asylansøgere.
  • Op til 125 udlændinge skal opholde sig her. Driften vil koste 1,8 millioner kroner årligt per udlænding. Til sammenligning koster det 250.000 kroner årligt per udlænding på Kærshovedgård.

SF: Det er hul i hovedet

Anderledes lyder det fra Holger K. Nielsen (SF), der er medlem af udvalget. SF er nemlig imod et udrejsecenter på Lindholm, derfor bliver det også interessant at se øen, som Holger K. Nielsen siger.

- Jeg håber, jeg kan blive bekræftet i, at det er en meget dårlig idé det her. Og den her folkelige modstand viser jo også, at folk er meget imod det. Jeg synes generelt, at det er hul i hovedet, at man bruger så mange penge på det her projekt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Holger K. Nielsen mener, at det er hul i hovedet at bruge så mange penge på et udrejsecenter på Lindholm.
Holger K. Nielsen mener, at det er hul i hovedet at bruge så mange penge på et udrejsecenter på Lindholm.

For ifølge finansloven vil man bruge 759 millioner kroner på at etablere udrejsecenteret på øen. Og det falder også folketingskandidaten Brian Bressendorff (S) for brystet, som er mødt op til demonstrationen på havnen i Kalvehave.

- Det her betyder noget. Det betyder noget, at man siger, brug 759 millioner på ikke at løse nogen problemer. Det mener vi som borgere er forkasteligt. Det er forkastelig brug af penge. Og det er en helt udemokratisk måde, man har valgt at gøre det på. Ikke at fortælle nogen om de her planer, inden man gik i gang. Det her viser tydeligt, at lokalbefolkningen står samlet, og vi mener helt klart, at der skal findes en anden placering, siger han.

Her sejler udvalget ud til øen Lindholm.
Her sejler udvalget ud til øen Lindholm.

Nyhedsoverblik