Politikere enige om flere pædagoger - men ikke om minimumsnormeringer

Foto: TV2 ØST

I TV2 ØST's debat var politikerne enige i, at der skal være flere pædagoger i daginstitutionerne, men ikke hvordan de skal skaffes og finansieres.

Passer vi godt nok på vores børn, når far og mor er på arbejde?

Den debat har fyldt meget i sidste del af valgkampen. Så sent som i søndags demonstrerede børn, forældre og pædagoger i hele landet med kravet om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Netop minimumsnormeringer blev også et hedt emne i TV2 ØST’s valgdebat Det sidste ord, hvor lokale folketingskandidater debatterede på Professionshøjskolen Absalon i Slagelse.

Hvordan gør vi det her bedre i institutionerne? spørger TV2 ØST's vært, Tina Bjaaland.

- Der skal være bedre normeringer. Der skal være én pædagog til tre børn i en vuggestue og seks børn i børnehaver. Pengene skal følge barnet. Det vil sige, vi giver mulighed for selv at passe sine børn, hvor man får et tilskud fra kommunen med 85 procent, svarer Eva Guldfred fra Kristendemokraterne.

SF vil have minimumsnormeringer

Overordnet er de fleste partier enige i, at der mangler kvalificeret arbejdskraft i daginstitutionerne, men hvordan man skal skaffe det, og hvordan det skal finansieres er politikerne imidlertid uenige om. SF er et af de partier, der blandt andet er for minimumsnormeringer.

Vi synes, vi skal følge BUPL’s anbefaling

Anne Valentina Berthelsen (SF)

- Vi synes, vi skal følge BUPL’s anbefaling. Det er ret afgørende, at det er noget, man netop øremærker til minimumsnormeringer ude i kommunerne og ikke bare giver dem en pose penge, for daginstitutionerne har oplevet gang på gang, at man i kommunerne har fået penge til børneområdet, som er blevet brugt på besparelser eller noget andet, siger Anne Valentina Berthelsen fra Socialistisk Folkeparti.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Valentina Berthelsen (SF) Foto: TV2 ØST

Kommunerne skal selv styre det

Venstres Jacob Jensen derimod mener, at det må være op til kommunerne selv at vurdere, hvor behovet er størst, og at det ikke er noget, der skal dikteres fra Christiansborg.

Der skal være flere pædagoger, men de skal være der, hvor der er størst sociale udfordringer

Jacob Jensen (V)

- Jeg er imod at lave en kassetænkning, fordi der skal være den fleksibilitet ude i lokalområderne, hvor kommunerne kan vurdere, hvor behovet er størst. Pædagoger er en mangelvare, og derfor skal vi også vurdere, hvor de gør mest gavn. Der skal være flere pædagoger, men de skal være der, hvor der er størst sociale udfordringer, indtil der bliver uddannet nogle flere, siger Jacob Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob Jensen (V) Foto: TV2 ØST

Også Nye Borgerlige og Konservative mener, at der skal uddannes flere pædagoger, men at kommunerne selv skal beslutte, hvordan normeringerne skal se ud.

Det må være op til institutionerne, hvordan de vil tilrettelægge deres arbejde

Peter Seier Christensen (Nye Borgerlige)

- Vi går ikke ind for minimumsnormeringer. Vi synes ikke om, der altid skal stilles helt stive krav fra politikernes side. Det må være op til institutionerne, hvordan de vil tilrettelægge deres arbejde, siger Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Seier Christensen (Nye Borgerlige) Foto: TV2 ØST

Jeg mener ikke, det skal være centralt

Naser Khader (K)

- Det, der er vigtigt, er at få uddannet endnu flere pædagoger. Der mangler pædagoger. Vi foreslår, at der bliver uddannet 500 ekstra pædagoger hvert år og i forhold til minimumsnormeringer, så er der nogle kommuner, der har valgt at gøre det. Jeg mener ikke, det skal være centralt, vi styrer det, men det er kommunerne der selv skal beslutte sig for det, siger Naser Khader fra Det Konservative Folkeparti.

Artiklen fortsætter under billedet.

Naser Khader (K). Foto: TV2 ØST

Dokumentar i fokus

Under debatten bringer Søren Espersen fra Dansk Folkeparti TV 2 dokumentaren Daginstitutioner bag facaden på bordet. Søren Espersen siger:

- Det, vi så i TV2’s afsløringer, er et billede på nogle folk, der ikke kan lide børn.

Inviter nogle af de ældre mennesker ind for at hjælpe med at give omsorg

Søren Espersen (DF)

Søren Espersen giver ikke udtryk for, at man bør anskaffe flere pædagoger, men mener, der blot skal findes personer, der kan lide børn i stedet for at tale om høje normeringer. Det kan for eksempel være ældre, mener han.

- I stedet for at sige, at vi skal have 5000 nye pædagoger, som tager otte år, så inviter nogle af de ældre mennesker ind for at hjælpe med at give omsorg. Vi kan ikke vente fem-seks år på det, siger Søren Espersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Espersen (DF). Foto: TV2 ØST

Et kultursammenstød

I forhold til TV2-dokumentaren mener Stram Kurs, at det er kulturproblemer, der er årsagen til de ringe forhold, man ser i dokumentaren.

Selvom ansigterne var sløret, så var der et kultursammenstød med brune børn

Søren Grinderslev (Stram Kurs)

- Vi må erkende, at selvom ansigterne var sløret, så var der et kultursammenstød med brune børn, hvor der er nogle adfærdsvanskeligheder. Der foreslår vi at dele det op i to grupper, så de adfærdsvanskelige kommer op i én gruppering og dem, der godt kan finde ud af det, i en anden, siger Søren Grinderslev Hansen fra Stram Kurs.

Han mener i øvrigt, at der mangler kvalificeret arbejdskraft på daginstitutionsområdet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Grinderslev (Stram Kurs). Foto: TV2 ØST

Ikke et generelt billede

Med henvisning til dokumentaren gør Nye Bogerliges Peter Seier Christensen opmærksom på, at man ikke bør tale institutionerne ned i et sort hul, fordi der, i modsætning til dokumentaren, er mange steder, hvor man er glade for de tilbud, der er, og hvor børnene også er glade for at gå der.

I videoen fortæller pædagoger om normeringerne i daginstitutioner.

09:38

Pædagoger efterlyser flere hænder i daginstitutionerne

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App