Politikere dropper spareforslag - skole og børnehave undgår lukning

Stor usikkerhed blandt forældre får politikere til at ændre kurs. Bårse Skole og Kalvehave Børnehus undgår lukning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ubalance i budgettet fik Vordingborg Kommune til at udarbejde et katalog med 69 forslag til at mindske kommunens udgifter. Nu er to af forslagene pillet ud af kataloget, for de skabte for stor usikkerhed om tilbuddene til børnefamilierne i Bårse i og Kalvehave.

Michael Smed
Læs også
Kommune skal spare: Skole og børnehave i farezonen
Michael Smed
Læs også
Kommune skal spare: Skole og børnehave i farezonen

Et af forslagene i budgetkataloget fra Vordingborg Kommune var at nedlægge Svend Gønge-Skolens Bårse-afdeling og derved spare 245.000 kroner om året.

Det ville betyde, at de omkring 30 børn på skolen, der har elever fra børnehaveklasse til om med 3. klasse, skulle flyttes til Svens Gønge-Skolens afdeling i Lundby.

For stor usikkerhed

Men nu har politikerne i Vordingborgs kommunalbestyrelse besluttet at trække forslaget om lukning af Svend Gønge-skolens Bårse-afdeling tilbage.

quote Forældrene skal skrive deres børn op til skolerne, og hvis der er usikkerhed om, hvorvidt tilbuddet består til næste år, så kan det være, de vælger et andet tilbud,

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune.

Det fortæller Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) til TV2 ØST.

- Forældrene skal skrive deres børn op til skolerne, og hvis der er usikkerhed om, hvorvidt tilbuddet består til næste år, så kan det være, de vælger et andet tilbud, siger borgmesteren, der fortæller at forslaget om at lukke den almene del af dagtilbuddet på Kalvehave Skole og Børnehus også droppes.

I en pressemeddelelse, uddyber Vordingborg Kommune beslutningen:

Dagtilbuddet i Kalvehave Skole og Børnehus og Svend Gønge-Skolens Bårseafdeling bliver med øjeblikkelig virkning fritaget fra det budgetkatalog med omprioriteringsforslag på 50 mio. kroner, som administrationen har udarbejdet til politikerne i Vordingborg Kommune. Det står klart efter at samtlige partier i kommunalbestyrelsen har besluttet, at de to forslag i det 69 punkt lange omprioriteringskatalog ikke skal gennemføres. Forslagene er ellers lige nu i høring hos de høringsberettigede parter, men partierne har valgt at melde fredningen af de to institutioner ud nu for at undgå at skabe unødig uro blandt nuværende og kommende forældre.

Borgmester: - Man kan gøre det på en ny måde

Men selvom man på skolen i Bårse og i det almene dagtilbud i Kalvehave ikke skal være bekymret for lukning lige med det første, så skal der ske noget på børn-, unge- og familieområdet i Vordingborg Kommune.

quote Vi vil sætte en proces i gang for at finde ud af, hvordan vi sikrer et skolesystem, der er bæredygtigt

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune.

Mikael Smed fortæller til TV2 ØST, at et faldende børnetal betyder, at der er behov for at ændre strukturen på området.

- Vi vil sætte en proces i gang for at finde ud af, hvordan vi sikrer et skolesystem, der er bæredygtigt, siger borgmesteren.

- Vi skal i dialog med skolebestyrelserne og lærer og pædagogforeningerne og have afdækket, om man kan gøre det på en ny måde, siger han.

Glæde i Bårse

Kristina Themsen, der er formand for bestyrelsen på Svend Gønge-Skolen, glæder sig over politikernes beslutning.

- Vi er super glade for at en enig kommunalbestyrelse kunne se, at det forslag som administrationen kom med, ikke var helt gennemtænkt, siger hun og fortæller, at hun selv har været i dialog med borgmesteren om forslaget.

Kristina Themsen oplevede nemlig, at forældre, der havde indskrevet deres børn til skolen i Bårse, blev bekymrede efter kommunen offentliggjorde deres budgetkatalog.

- Nogle af de forældre, der har indskrevet deres børn til skolestart i august, ringede til mig for at høre, om der overhovedet var en skole efter sommerferien, fortæller Kristina Themsen.

En fornuftig snak

Borgmester Mikael Smed lægger op til, at der skal ske ændringer på børn-, unge- og familieområdet i Vordingborg Kommune. Og formanden for skolebestyrelsen vil meget gerne i dialog med politikerne om, hvordan skolerne i kommunen skal struktureres.

quote Jeg synes, man skal tænke på, hvordan man showcaser skolerne, så man gør sig attraktiv og tiltrækker børnefamilier,

Kristina Themsen, bestyrelsesformand, Svend Gønge-Skolen.

- Det er rigtig rart at høre, at de vil i dialog med skolebestyrelserne. Jeg håber, vi kan få nogle fornuftige snakke, så vi kan tale åbent og ærligt, siger hun.

Kristina Themsen håber også, at man vil se på problematikken i et større perspektiv og for eksempel tænke de små skoler ind i kommunens strategi om at tiltrække nye borgere.

- Jeg synes, man skal tænke på, hvordan man showcaser skolerne, så man gør sig attraktiv og tiltrækker børnefamilier, siger hun.

- Der er mange gode tilbud i kommunen, men mange af dem, der flytter til Vordingborg Kommune, er seniorsegmentet, der ønsker det gode seniorliv ved vandet. Hvis man vil tiltrække børnefamilier, så er skoler i nærmiljøet afgørende, siger Kristina Themsen.


Nyhedsoverblik