Politikere bekymrede - kommunen gør ikke nok for at stoppe stigende udgifter

Der er igen ballade om budgettet i Slagelse Kommune. Oppositionen mener ikke, at de ved nok om budgettet før der skal findes penge til at lukke huller.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det lignede lidt en genudsendelse, da politikerne i Slagelse Byråd i dag drøftede, hvordan det egentlig går med at følge budgettet for i år. Hvis der er noget, der kan få de folkevalgte til at gå i skyttegravene, er det den kommunale udvikling set med økonomiske øjne.

Venstres Knud Vincents indledte da også maratondebatten med en indrømmelse.

- Jeg synes jo, jeg kommer til at gentage mig selv fra tidligere. Men det er jo sådan, at når vi kigger på vores budget-opfølgning, så kigger vi ind i et underskud. Og det bekymrer mig endnu mere, at vores driftsudgifter er voldsomt stigende. Sammenligner vi med regnskabstallene fra 2018, drejer det sig om en stigning på 300 millioner kroner. Hvis ikke vi gør noget, så kommer borgerne til at betale prisen, sagde han.

Kommunens prognose 2019 viser i øvrigt, at der tegner sig et underskud på 124 millioner.

- Ligesom Venstre ser vi på vores økonomi og de stigende udgifter med bekymring, fastslog Ann Sibbern (DF).

Borgmester: ikke værre end tidligere

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) var ikke villig til at tegne et så sort billede af situationen.

- Jeg er enig i, at vi står overfor alvorlige udfordringer. Men de tal, der er kommet frem nu, er ikke meget værre end det, vi har set tidligere, fastslog han.

Det er da heller ikke alle de kommunale tal, der får alarmklokkerne til at ringe. Kassen bugner. Den gennemsnitlige kassebeholdning er på 313 millioner kroner. Ved udgangen af 2019 ventes den at lande i omegnen af 320 millioner kroner.

Men det imponerede ikke Knud Vincents, der havde en forklaring på de mange penge i kassen.

- Der er blevet pyntet på kassebeholdningen ved at stoppe al anlæg. Konsekvensen er, at udviklingen i Slagelse Kommune er sat i stå, sagde han.

Og der er blevet brugt lang færre penge på anlæg end planlagt i det oprindelige budget. Her blev der opereret med, at der skulle bruges godt 212 millioner i 2019. Det blev senere korrigeret ned til godt 185, og det lander formentlig på 153.

- Jeg deler ønsket om, at vi får mere gang i anlægssiden. Det er også derfor, at vi nu har etableret et anlægsteam, fordi vi har et efterslæb. Det irriterer mig for eksempel grænseløst, at vi ikke er kommet i gang med en ny svømmehal, svarede borgmesteren.

Stort merforbrug

Politikerne kan konstatere, at der igen i år er et merforbrug på en række områder. Kommunen har blandt andet svært ved at styre udgifterne på områder som handicap og psykiatri samt børn og unge. Det fik flere partier til at efterlyse en kursændring – blandt andre Knud Vincents (V)

- Jeg er rigtig ked af, At vi ikke har fulgt op på den budgetaftale, vi lavede sidste år. Vi lovede hinanden for 12 måneder siden, at vi skulle i gang med temaanalyser, så vi kunne få nogle redskaber til at ændre situationen, når vi nu skal i gang med at lave næste års budget. Vi har efterlyst analyserne rigtig mange gange. Men de er ikke sat i gang, sagde han.

Borgmester John Dyrby Paulsen afviste kritikken.

- Vi er i gang. Vi har taget udgangspunkt i vores egen viden i forvaltningen. Vi begyndte i november sidste år med to seancer, hvor vi inviterede 60-100 mennesker ind for at komme med forslag.  Det synes jeg, er den rigtig måde at gøre det på, lød det fra borgmesteren.

SF'er fik undersøgelse

Men SF´s Jørgen Grüner erklærede sig enig med venstremanden Knud Vincents.

- Jeg ærgrer mig også over, at vi ikke har fulgt op på sidste års budgetaftale.  De stigende driftsudgifter begrænser vores handlemuligheder kraftig. Vi kan konstatere, at der et hul i kassen. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvordan vi kan lukke det, sagde han og fortsatte:

- Der er behov for, at vi får kigget med vores friske øjne på vores drift – af eksterne konsulenter. Der er jo andre kommuner, der formår at få styr på udgifterne på de områder, hvor vi har problemer, sagde Jørgen Grüner (SF).

Han foreslog, at de eksterne eksperter først skal undersøge området børn og unge. Og sådan blev det. 27 ud af 31 byrådsmedlemmer sagde ja til forslaget, mens Dansk Folkeparti undlod at stemme.

 


Nyhedsoverblik