Politiker truer med sanktioner mod udskældt skraldefirma

Sagen om snyd med affaldssorteringen i Vordingborg Kommune får nu konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det får nu konsekvenser, at flere skraldemænd hos renovationsfirmaet Urbaser har sjusket med håndteringen af det sorterede affald i Vordingborg Kommune.

Firmaet strammer op på både oplæringen af medarbejdere og skraldemændenes procedurer, når de henter affald.

quote Det kan ende med, at vi må finde et andet renovationsselskab

Daniel Irvold (K), medlem af Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune

Men Daniel Irvold (K), der er medlem af Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune, er klar til at gå skridtet videre, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi har nogle sanktionsmuligheder i kontrakten, og så må vi kigge på det. Det kan ende med, at vi må finde et andet renovationsselskab - det tror jeg dog ikke ud fra denne redegørelse, som vi har fået. Jeg tror, der er styr på det nu, siger Daniel Irvold.

Læs også
Skraldefirma melder klart ud - sjusk med affaldssortering kan ende med fyring
Læs også
Skraldefirma melder klart ud - sjusk med affaldssortering kan ende med fyring

Da borgerne i Vordingborg Kommune i efteråret 2018 begyndte at sortere deres affald, fik de nye skraldespande og lærte, at æbleskrog og andre madrester skal i bioaffald, mens mælkekartoner og remouladetuber skal i restaffald.

Men ikke alt det sorterede affald er havnet der, hvor det skulle. For nogle af de skraldemænd, der har hentet det sorterede affald, har blandet de grønne og de sorte poser sammen i skraldebilerne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Daniel Irvold (K), medlem af Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune.
Daniel Irvold (K), medlem af Udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

I sidste uge kunne TV2 ØST vise skjulte optagelser, hvor det sorterede affald blev blandet sammen i skraldebilerne. I 28 ud af 44 tilfælde blev både bioaffald og restaffald fra en skraldespand tømt direkte ned i det kammer på skraldebilen, der er beregnet til restaffald.

- Det er ikke kommunens opgave

Firmaet Urbaser afleverede tirsdag en redegørelse til Vordingborg Kommune. Af den fremgår det, at det kan ende med en fyring, hvis medarbejdere i firmaet i fremtiden sjusker med affaldssorteringen.

quote Jeg håber så, at vores borgere også genopretter tilliden til det her system, fordi det er vigtigt for os, at man sorterer sit affald

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), viceborgmester og formand for udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune

- Vi har taget godt imod den (redegørelsen red.), og vi er meget tilfredse med, at situationen bliver taget lige nøjagtigt så alvorligt, som den skal tages, siger Else-Marie Langballe Sørensen (SF), viceborgmester og formand for udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune.

- Jeg synes, de ting, der står i redegørelsen og den handleplan, som er lavet, er meget tydelig. Og jeg føler efter vores lange snak i Udvalget for Klima og Miljø, at vi har genoprettet tilliden. Jeg håber så, at vores borgere også genopretter tilliden til det her system, fordi det er vigtigt for os, at man sorterer sit affald, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), viceborgmester og formand for udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune
Else-Marie Langballe Sørensen (SF), viceborgmester og formand for udvalget for Klima og Miljø i Vordingborg Kommune Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Daniel Irvold er enig med udvalgsformanden, men han venter dog med at glæde sig for meget.

- Det er en fin redegørelse med en fin handleplan, vi har fået. Men jeg er spændt på at se opfølgningerne, når vi får dem.

- Jeg hæfter mig ved, at medarbejderne faktisk lægger sig ned og undskylder. Og det gør virksomheden sådan set også, så jeg føler mig rimeligt fortrøstningsfuld på, at der er styr på tingene, men jeg vil gerne se det i virkeligheden, siger Daniel Irvold.

I redegørelsen fremgår det, at virksomheden ikke har kunne identificere præcis, hvilke medarbejdere der har gjort det her. Hvad tænker du om det?

- For mig er det ikke så vigtigt, hvilke medarbejdere der har gjort det, om det ledelsens skyld eller noget andet. Det vigtige er, at der kommer styr på, og vi får sorteret det her affald rigtigt. Og det er sådan set ikke kommunens opgave at have styr på, det er renovationsfirmaets opgave, vi har bare købt en ydelse af dem, som de skal levere, siger Daniel Irvold.

Urbaser: - Skraldemændene blandede bevidst affaldet sammen

- Vores kontrakt med kommunen er klokkeklar og enkel, og den agter vi selvfølgelig at leve op til. Det her får vi sat en stopper for øjeblikkeligt. Vi beklager det, der er sket både overfor kommunen og overfor borgerne. Det er fuldstændig uacceptabelt, og det kommer til at få konsekvenser overfor medarbejderne.

Artiklen fortsætter under indslaget.

I sidste uge kunne TV2 ØST vise skjulte optagelser, hvor det sorterede affald blev blandet sammen i skraldebilerne. I 28 ud af 44 tilfælde blev både bioaffald og restaffald fra en skraldespand tømt direkte ned i det kammer på skraldebilen, der er beregnet til restaffald.

Sådan sagde driftschef i Urbaser Jens Buch Stæhr til TV2 ØST efter at være blevet præsenteret for de skjulte optagelser af skraldemænd fra firmaet, der blandede det sorterede affald sammen i skraldebilen. Firmaet har nu afleveret en redegørelse til Vordingborg Kommune, hvor de forklarer, hvordan de vil sikre, at skraldemændene i fremtiden tømmer skraldespandene korrekt. 

Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid
Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid

Af redegørelsen fremgår det, at firmaet vurderer, at skraldemændene bevidst tømte skraldespandene forkert: 

Vi fik den 5. april 2019 lejlighed til at se det videomateriale igennem, som Vordingborg Kommune var blevet forevist af TV2 ØST, hvor nogle af vores renovationsmedarbejdere tømte affald i Vordingborg Kommune. Medarbejdernes identitet var sløret. Vores konklusion stemte meget overens med kommunens: at skraldemanden bevidst blandede affald sammen, skriver Urbaser i redegørelsen.

Sjusk med sorteret affald kan betyde fyring 

Urbaser har lavet en handlingsplan, der skal sikre korrekt håndtering af affaldet i fremtiden.

Af den fremgår det blandt andet, at alle medarbejdere skal undervises i, hvordan man tømmer spandene, så det sorterede affald holdes adskilt, og efterfølgende skal de skrive under på, at de har forstået, hvordan affaldet skal håndteres. 

Sjusker en medarbejder efterfølgende med affaldssorteringen, kan det betyde fyring: 

Medarbejderne vil blive informeret om at skulle der være ansatte der, mod forventning, ikke overholder instruksen vil dette få øjeblikkelige konsekvenser for ansættelsesforholdet, skriver Urbaser i handlingsplanen. 

Kan ikke identificere de ansvarlige medarbejderne

I redegørelsen skriver Urbaser, at firmaet ikke entydigt har kunne identificere medarbejderne, der med skjulte optagelser er blevet fanget i at blande det sorterede affald sammen. 

Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt
Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt

Firmaet vil derfor ikke skride til afskedigelse af medarbejdere i forbindelse med TV2 ØST's afsløringer. 

(...)vi skal være 100% sikre på, hvem der udfører handlingerne, for at kunne skride til afskedigelse. Hændelserne vil dog som minimum kunne medføre en skriftlig advarsel, og ved gentagelsestilfælde øjeblikkelig bortvisning fra arbejdspladsen, skriver Urbaser.

Skraldemændene siger undskyld

I et bilag til redegørelsen har skraldemændene i Vordingborg skrevet en undskyldning til kommunen:

Skraldemændene i Vordingborg vil gerne beklage de enkelte kvalitetssvigt, der har været. Vi vil gerne understrege, at det ikke er det generelle billede af indsamlingen i Vordingborg.

Vi bakker selvfølgelig op om, at borgerne skal sortere, og at vi tømmer korrekt. Alle skraldemændene i Vordingborg er enige om at beklage, og ønsker hurtigst muligt at genvinde tilliden fra Vordingborg Kommune.

Vi vil gerne invitere Kommunen og TV2 ØST med ud og køre med en skraldebil, så vi kan få lov til at vise, at vi følger de instrukser, der er givet, og at det, der er vist, er undtagelsen.

Urbaser har ikke ønsket at stille op til et uddybende interview i dag.


Nyhedsoverblik