Politiet opstiller fotovogn på blind vej: - Det er fuldstændig spild af ressourcer

Det skabte stor undren blandt beboerne langs en blind vej på Stevns, da politiet valgte at opstille en fotovogn på strækningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Allan Lütken fra Stevns blev noget overrasket, da en færdselsbetjent fra Midt- og Vestsjællands Politi tirsdag ringede og spurgte, om politiet måtte opstille en fotovogn i græsrabatten foran hans hjem på Nimgårdsvej.

- Selvfølgelig måtte de det, svarede Allan Lütken forundret.

quote Du kan ikke køre 60 kilometer i timen på den vej Det kan ikke lade sig gøre, og du ville ende inde i hækken

Allan Lütken, Stevns

Sagen er nemlig den, at Nimgårdsvej i Strøby Egede, hvor politiet opstillede fotovognen tirsdag formiddag, er en blind vej på cirka 100 meter, der omkring midten støder sammen med den tværgående vej Brinken. Her må bilisterne maksimalt køre 50 kilometer i timen på strækningen, hvor der ligger to huse og et sommerhus.

Fartkontrol
Læs også
Fartgal bilist kørte 134 kilometer i timen gennem landsby
Fartkontrol
Læs også
Fartgal bilist kørte 134 kilometer i timen gennem landsby

- Min far var nede for at tale med politiet, som fortalte, det var en borger, som mente, der blev kørt med 60 kilometer rundt i svinget. Politiet sagde, at det ikke kunne lade sig gøre under de forhold, så politiet ringede til sin chef og spurgte, om det ikke var en fejl, at han stod derude. Men chefen havde sagt, at når en borger beder om en hastighedsmåling, så bliver den foretaget, siger Allan Lütken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nimgårdsvej i Strøby Egede.
Nimgårdsvej i Strøby Egede. Foto: TV2 ØST

- Du kan ikke køre 60 kilometer i timen på den vej Det kan ikke lade sig gøre, og du ville ende inde i hækken. Vejen er bogstaveligt 100 meter lang, tilføjer han.

Nogle gange kommer pakkepostbilen forbi

Politiets aktivitet fik Allan Lütken til at skrive et opslag i den lokale Facebookgruppe, hvor han delte sin undren over politiets prioritering med de andre medlemmer.

Ifølge ham er trafikmængden og dermed belastningen af vejen nemlig klart højest i sommerperioden, hvor der kan være 8 til 10 biler i døgnet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Lütken.
Allan Lütken. Foto: TV2 ØST

- For ikke at tale om tirsdagen, hvor der yderligere kommer en skraldevogn, det vi omtaler som den tunge trafik. Udover dette sker det nogle dage, der kommer en pakkepostbil, skriver han blandt andet i opslaget.

Selv oplever han ikke, at der bliver kørt for hurtigt på den blinde vej, der ligger ned til Køge Bugt.

- Der sker ingenting. Det er min lillebror, som bor ved siden af, og han kører afsted om morgenen cirka klokken 07.00. Jeg kører lidt før, sådan omkring 06.15. Den nye genbo kører også på arbejde deromkring, og det er sådan set trafikken i den ene ende af dagen, og når vi kører hjem, er det den modsatte vej. Der kan være en postbil eller et par gæster, som kommer forbi, men det er virkelig minimalt med trafik, siger Allan Lütken.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nimgårdsvej i Strøby Egede, hvor politiet opstillede fotovognen tirsdag formiddag, er en blind vej på cirka 100 meter, der omkring midten støder sammen med den tværgående vej Brinken. Her må bilisterne maksimalt køre 50 kilometer i timen på strækningen, hvor der ligger to huse og et sommerhus.
Nimgårdsvej i Strøby Egede, hvor politiet opstillede fotovognen tirsdag formiddag, er en blind vej på cirka 100 meter, der omkring midten støder sammen med den tværgående vej Brinken. Her må bilisterne maksimalt køre 50 kilometer i timen på strækningen, hvor der ligger to huse og et sommerhus. Foto: Google Maps

Flere medlemmer af den lokale Facebookgruppe kritiserer samtidig politiets prioritering af ressourcer, og det kan Allan Lütken godt forstå.

- Jeg er ikke sur på politiet, der holder der. Jeg synes bare, at det er lidt latterligt.

- Politiet skal mere end have lov til at opstille fotovogne, jeg synes bare, at det er et fuldstændig tab og spild af ressourcer, at vi bruger dem på den måde. Men hvis de mener, at der sker noget dernede, der skal undersøges, så skal de have mere end lov til det, siger han.

Trafikkontrol i Præstø den 7. januar 2019
Læs også
Betjent rystet efter kontrol: Bilister tjekker Facebook og Instagram, når de kører bil
Trafikkontrol i Præstø den 7. januar 2019
Læs også
Betjent rystet efter kontrol: Bilister tjekker Facebook og Instagram, når de kører bil

Han understreger dog, at han er tilhænger af, at politiets fotovogne fanger de bilister, der kører for hurtigt.

- Men hvis man stiller en fotovogn på steder som Nimgårdsvej, hvor selv personen, der sad i fotovognen, ikke havde andet at lave end at nyde det dejlige vejr, så kunne vi godt bruge dem til noget bedre, siger Allan Lütken.

Politiet kommer næppe igen

Hos Midt- og Vestsjællands Politi, som sendte fotovognen til Nimgårdsvej på Stevns efter borgerhenvendelsen, afviser man, at det er spild af ressourcer, selvom der ikke var meget aktivitet på vejen.

quote Der kom en bil forbi, som kørte 28 kilometer i timen

Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Jeg har talt med ham, der var ude i fotovognen for at lave målingen, og man kan sige, at han ikke behøvede at udskrive et måleskema, fordi der kom en bil forbi, som kørte 28 kilometer i timen, og han holdt der højst en time, siger Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Ifølge hende blev der flere gange flyttet rundt på fotovognen i håbet om, at man kunne måle flere bilers hastighed.

- Men det gav ikke pote eller anledning til, at politiet kommer igen samme sted og måler, siger Camilla Schouw Broholm.

Nimgårdsvej i Strøby Egede.
Nimgårdsvej i Strøby Egede. Foto: TV2 ØST

- Vi har i denne sag prioriteret, at vi kommer ud til det, som borgeren mener er et problem. Man kan sige, at det er en form for afprøvning af, om borgeren har ret, og så kommer vi ud og ser, om det rent faktisk er tilfældet, om bilerne kører forbi i for høj fart, og om det er noget, som vi skal følge op på senere med flere målinger, tilføjer hun.

Har modtaget 200 henvendelser

Camilla Schouw Broholm oplyser, at netop borgerhenvendelsen er hovedtanken bag ordningen bestil en betjent hos landets politikredse. Her kan borgere, der eksempelvis oplever, at der køres for hurtigt på en strækning blandt andet anmode politiet om at gennemføre en færdselskontrol på stedet.

- Her kommer vi ud til ting, som borgerne opfatter som et problem, og så kan det godt være, at det ikke er noget for politiet. Men så har vi i hvert fald afprøvet det, som borgerne mener er problematisk, siger hun.

quote Vores færdselsafdeling har nok at lave

Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

Sætter politiet med det samme en fotovogn på stedet, når I modtager en borgerhenvendelse?

- Ja, for vores færdselsbetjente, som kommer kørende, kan jo ikke måle, om folk rent faktisk kører for stærkt. Nu kan jeg se, at personen i Facebookopslaget skriver, der måske kommer 20 biler forbi på strækningen. Det er fint nok, men hvis nu 15 af dem kører for stærkt, så kan det godt være, at vores færdselsbetjent vil komme forbi på et tidspunkt, vil komme forbi, hvor det ikke er et problem, men at der senere hen kommer nogen, som kører for stærkt. På den måde er det forebyggende, svarer Camilla Schouw Broholm.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

Kører politiet ud til alt, når I modtager en henvendelse fra en borger?

- Vi prøver i hvert fald at komme ud til rigtig mange. I år har vi på færdselsområdet fået lige under 200 henvendelser, hvor borgere gerne vil have os ud for at kontrollere noget med færdsel, og vi har været ude til 142 af dem. Når borgerne synes, der er et problem, så må politiet se, om der er noget, vi kan dæmme op for. Så vores færdselsafdeling har nok at lave, men de kommer også ud, når borgerne rent faktisk mener, der er et problem – også selv om det er en lille vej på Stevns, siger Camilla Schouw Broholm.

Læs også
Se her: Så farligt er det at køre bil, når man er uopmærksom
Læs også
Se her: Så farligt er det at køre bil, når man er uopmærksom

Efter tirsdagens aktion på Nimgårdsvej vil politiet nu tage kontakt til den borger, som bestilte fotovognen til den blinde vej.

- Det gør vi altid med bestillingerne, hvor vi fortæller, hvad vi har gjort og om vores resultat på stedet, siger Camilla Schouw Broholm.

Ifølge politiet er bestillingen af fotovognen sket online, og her undrer det politiet, at borgeren bag bestillingen ikke selv bor i området. Derfor vil man hos politiet nu følge op på sagen og høre, hvad det er for et problem, som borgeren har oplevet.

Politiet afviser ressourcespild

Camilla Schouw Broholm forklarer videre, at politiet ikke har mulighed for at være alle steder i politikredsen og overvåge samtlige strækninger, hvor der kan blive kørt for hurtigt.

quote Vi synes ikke, det er spild af ressourcer at kigge på noget, hvis en borger mener, der er et problem

Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

Derfor mener man hos Midt- og Vestsjællands Politi ikke, at der er tale om ressourcespild

- Vi synes ikke, det er spild af ressourcer at kigge på noget, hvis en borger mener, der er et problem. Det er, hvad bestil en betjent er til for. Vi kan ikke være alle steder og vide, om der er et problem på Nimgårdsvej eller på en anden vej i det område, siger Camilla Schouw Broholm og fortsætter:

Læs også
Uopmærksomme bilister afslører sig selv på Snapchat
Læs også
Uopmærksomme bilister afslører sig selv på Snapchat

- Derfor er vi afhængige af, at borgerne melder ind, og vi må se, om der er noget, vi kan hjælpe med. Det var der så ikke i denne anledning, og derfor har vi heller ikke brugt længere tid på at være på stedet, og så kan vi sende vores ATK-målere (fotovognene red.) videre til områder, hvor der måske er større problemer.

Inviterede bilist og barn indenfor

Selvom dagen i fotovognen ganske vist ikke bød på nogen fartbilister, så skabte vognens tilstedeværelse ifølge politiet alligevel en god opmærksomhed.

quote Mange var glade for at se politiet – men måske ikke lige på det sted

Camilla Schouw Broholm, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Manden i fotovognen fortalte mig, at han fik en god snak med mange, som kom forbi. Nogle af dem var bekymret for, om der var sket noget, siden politiet var der. Men han kunne selvfølgelig berolige dem og sige, at der var en boger, der havde bestilt en betjent til stedet. Så vi kan håbe, at der er andre, hvis de har oplevet noget, at de også vil bestille en betjent, siger Camilla Schouw Broholm.

Artiklen fortsætter under billledet.

Nimgårdsvej i Strøby Egede ligger lige ned til Køge Bugt.
Nimgårdsvej i Strøby Egede ligger lige ned til Køge Bugt. Foto: Skraafoto.dk, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

- Mange var glade for at se politiet – men måske ikke lige på det sted, tilføjer hun.

Dagen toppede dog, da manden i fotovognen fik besøg af føreren i den eneste bil, som tirsdag kørte forbi vognen på Nimgårdsvej.

ambulancefører taler i mobiltelefon
Læs også
Uopmærksomme bilister truer trafiksikkerheden
ambulancefører taler i mobiltelefon
Læs også
Uopmærksomme bilister truer trafiksikkerheden

- Den bil, der havde kørt 28 kilometer i timen på strækningen, var en borger med sit barn, som lige fik lov til at komme ind og kigge i vognen og se det billede, som han havde taget af bilen, da de kørte forbi. Det syntes de, var en meget god oplevelse, og det syntes han også var højdepunktet ved selve målingen, siger Camilla Schouw Broholm.

Du kan læse mere om, hvordan du kan bestille en betjent her.


Nyhedsoverblik