Politiet opretter særligt dyrepoliti - skal stoppe import og vanrøgt af dyr

Nye specialiserede dyreværnsenheder, skal styrke politiets arbejdet med dyreværnssager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre nye specialenheder i politiet skal arbejde på tværs af landet på dyreværnsområdet. Formålet er at forebygge sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Oprettelsen af de nye specialiserede enheder er udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd og markerer samtidig en styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet, udtaler Erik Terp, centerchef i Rigspolitiet.

quote Det er tanken, at dyrevelfærdsenhederne skal arbejde proaktivt for at opspore, efterforske og sagsbehandle de komplekse sager

Erik Terp, centerchef i Rigspolitiet

Han forventer derfor, at politiet via de nye enheder vil blive endnu bedre til at målrette indsatsen på området.

- Fra politiets arbejde med andre kriminalitetsområder, for eksempel it-kriminalitet, kan vi se, at der er store fordele ved at samle viden på tværs af kredsene, så man tidligt kan fange tendenser og udviklinger og dermed sætte mere målrettet ind, siger han.

De tre nye dyrevelfærdsenheder er et led i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2019, som skal sikre en skærpet, proaktiv og opsøgende indsats på dyreværnsområdet. Målet er at forebygge flere sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr, og fange flere sager i opløbet.  

Uændret indsats i politikredsene

Erik Terp pointerer, at oprettelsen af de nye enheder ikke betyder, at der bliver skåret i den indsats, der allerede er på dyreværnsområdet ude i landets politikredse.

hund.jpg
Læs også
Kvinde undgår fængsel i danmarkshistoriens største sag om grov vanrøgt af hunde
hund.jpg
Læs også
Kvinde undgår fængsel i danmarkshistoriens største sag om grov vanrøgt af hunde

- Den daglige dyreværnsindsats vil fortsat være lokalt forankret i de enkelte politikredse. De nye enheder er tænkt som et supplement, der skal styrke den samlede indsats og for eksempel koordinere sager, som går på tværs af kredsene, siger han.

Arbejder tæt samme med tungvognscentrene

De specialiserede dyrevelfærdsenheder består hver af tre betjente og en jurist, og det skaber ifølge Rigspolitiet grundlaget for et tæt og smidigt samarbejde mellem politiet og anklagemyndigheden.

Planen for etableringen af dyrevelfærdsenhederne er blevet til efter et større forarbejde med inddragelse af politikredsene og Rigsadvokaten.

Det skal de nye enheder lave

De specialiserede dyreværnsenheders primære opgaver er:

  • Sager om ulovlig handel med hunde, herunder de såkaldte hvalpefabrikker.
     
  • Sager om import eller eksport af dyr.
     
  • Sager om handel med levende truede dyrearter.
  • Dyrevelfærdsenhederne skal desuden have fokus på sager, der er udtryk for nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med.
     
  • Ud over den efterforskningsbaserede indsats forventes dyrevelfærdsenhederne også at varetage en præventiv indsats med henblik på at forebygge eller opfange vanrøgtsager i opløbet.

 

 

Kilde: Rigspolitiet.

Enhederne bliver placeret i de tre kredse, der i forvejen har tungvognscentre. Det drejer sig om Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi samt Nordjyllands Politi. Det giver enhederne mulighed for et samarbejde omkring sager om dyretransport.

Skal hjælpe med komplekse dyreværnssager

Erik Terp fortæller, at de nye enheder skal hjælpe med at løfte særligt komplekse dyreværnssager.

- Det er tanken, at dyrevelfærdsenhederne skal arbejde proaktivt for at opspore, efterforske og sagsbehandle de komplekse sager. Når vi vurderer kompleksiteten, ser vi blandt andet på, hvorvidt der er tale om organiserede eller systematiserede overtrædelser, om overtrædelserne har medført en betydelig økonomisk vinding for de involverede gerningsmænd, eller om sagen indeholder kreds- eller landegrænseoverskridende aktiviteter, siger han og tilføjer:

udklip.jpg
Læs også
Landmand tiltalt for vanrøgt - risikerer bødestraf for at lade kvæg sulte ihjel
udklip.jpg
Læs også
Landmand tiltalt for vanrøgt - risikerer bødestraf for at lade kvæg sulte ihjel

- Ud over den efterforskningsbaserede indsats, forventer vi, at dyrevelfærdsenhederne også kan varetage en præventiv indsats, så vi kan forebygge eller fange vanrøgtsager i opløbet. Derudover håber vi, at enhederne ved blandt andet monitorering af internettet kan opfange nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med.


Nyhedsoverblik