Politiet indleder ekstra indsats mod for tæt bilkørsel

Fra mandag 14. november til søndag 20. november vil politiet holde ekstra øje med, om bilister holder afstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra mandag til søndag i denne uge vil politiet landet over slå ned på de bilister, der glemmer at holde tilstrækkelig afstand til de forankørende.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

I 2015 blev tre personer dræbt, 42 kom alvorligt til skade og 57 kom lettere til skade ved såkaldte bagendekollisioner på motorvejen.

I alt skete der sidste år 69 af sådanne sammenstød med personskade, fordi der ikke blev holdt afstand. Det viser tal fra Vejdirektoratet ifølge Rigspolitiet.

Afstandspile på vejen

Politiets indsats støtter Vejdirektoratets kampagne "Hold afstand", som skal sætte fokus på opmærksomhed i trafikken.

Ifølge Vejdirektoratet kan man nogle steder bedømme afstanden til den forankørende bil ved hjælp af afstandspile på motorvejen.

- Der skal være to synlige pile mellem din bil og bilen foran, for at afstanden er stor nok, oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

De har som en del af kampagnen lavet en film, som skal informere om farerne ved at komme for tæt på den forankørende bil.

Stort irritationsmoment

Vejdirektoratet lavede i 2015 en trafikantundersøgelse, som viser, at det, der irriterer bilisterne allermest, er, at andre ikke holder afstand i trafikken.

Bilister skal være særligt opmærksomme på at holde nok afstand, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik, skriver Rigspolitiet.

Politiets målrettede indsats mod manglende afstand vil køre fra mandag 14. november til og med søndag 20. november.

5 gode råd til at holde sikker afstand i trafikken

  • Tilstrækkelig afstand vil i de fleste tilfælde svare til to sekunder i tidsafstand i normalt føre, hvis man er en erfaren bilist.
     
  • Du kan fx lægge mærke til, hvornår bilen foran passerer en kantpæl. Du skal kunne nå at tælle ’tyve, enogtyve, toogtyve’, inden du selv passerer samme kantpæl.
     
  • En anden tommelfingerregel er, at afstanden til den forankørende i meter skal være hastigheden divideret med to. Det vil sige, at afstanden til den forankørende bil bør være 50 m, hvis du kører 100 km/t. På motorveje er der typisk 100 m mellem hver kantpæl.
  • Nogle steder kan du bedømme afstanden ved hjælp af afstandspile på motorvejen. Der skal være to pile synlige mellem din bil og bilen foran, for at afstanden er stor nok. Symbolerne bliver dog brugt på udvalgte steder på motorvejene, hvor der kan forventes ensartet hastighed.
  • Vær særligt opmærksom på, om du holder nok afstand, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik.
     
Kilde: Vejdirektoratet - rådene er lavet i samarbejde med politiet, Dansk Kørelærer-Union og FDM​

 

 


Nyhedsoverblik