Politidirektører roser ministers udspil - nu skal der betjente ud til borgerne

Et nyt politiudspil sender flere betjente ud til borgerne på Sjælland og øerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlagde mandag udspillet Nærhed og tryghed, der skal sikre, at politiet kommer tættere på borgerne både lokalt og digitalt.

Udspillet, der indeholder i alt 14 initiativer fordelt på to områder øget synlighed og bedre service til borgerne, vækker glæde hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. På længere sigt vil udspillet nemlig være en gevinst for politiet, vurderer Lene Frank, politidirektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Borgernes tryghed er andet og mere end kriminalitetsstatistikker, tal og logik, og det er måske den del, som vi ikke har dyrket nok

Lene Frank, politidirektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Det er en åben dør, som Søren Pape Poulsen nærmest slår ind. Han har fuldstændig ret i det med, at det at være tæt på borgerne i hverdagen har en kæmpe betydning. Måske også en større betydning end vi med vores politifaglige logik umiddelbart ser, siger Lene Frank til TV ØST og fortsætter:

- Vi ser meget på logikken i, om vi får opklaret nogle indbrud. Opklaringsprocenterne er fine, og kriminaliteten falder. Så ud fra en politimæssig logik, så burde befolkningen være tryg. Men den logik holder bare ikke nødvendigvis én til én, for borgernes tryghed er andet og mere end kriminalitetsstatistikker, tal og logik, og det er måske den del, som vi ikke har dyrket nok.

Vigtigt at være synlig

Hos Midt- og Vestsjællands Politi bliver udspillet fra justitsministeren også modtaget med kyshånd.

quote Det er et rigtigt godt udspil, som sætter et fornuftigt fokus på en del af politiets arbejde nemlig den nære, tryghedsskabende tilstedeværelse i lokalsamfundene

Svend Larsen, politidirektør, Midt- og Vestsjællands Politi

- Det er et rigtigt godt udspil, som sætter et fornuftigt fokus på en del af politiets arbejde nemlig den nære, tryghedsskabende tilstedeværelse i lokalsamfundene. Vi har længe haft fokus på store svære ting som grænsen, terror og kompliceret kriminalitet, og det her udspil sætter et rigtig godt fokus på en af de andre, som vi absolut ikke må glemme, og det er at være synlig og til stede derude, siger Svend Larsen, politidirektør ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Er det noget, som I har forsømt?

- Nej, det er noget, som i en periode har været nødvendigt at bruge lidt færre kræfter på, end vi egentlig gerne ville, fordi der har været en masse andre ting, når man eksempelvis flytter folk til grænse for at beskytte den eller bruger folk til at beskytte folk, som kan være terrormål. Så det er rigtig fint, at vi kan komme tilbage til det nære og tryghedsskabende, svarer Svend Larsen.

Trygheden daler på Sjælland og øerne

Udspillet fra justitsminister Søren Pape Poulsen lægger blandt andet op til, at der på landsplan skal tilføjes 150 ekstra lokale betjente og etableres nye mobile politistationer, så danskerne skal føle sig tryggere fremover.

De 14 punkter i udspillet skal alle styrke politiets kontakt til lokalsamfundene, forklarer ministeren.

DE 14 INITIATIVER

Det nære og lokale politi

1. Styrkelse af det lokale politiarbejde
2. Flere mobile politistationer
3. Tryghedsopfølgning
4. Bestil en betjent
5. Målrettet tryghedspatruljering
6. Styrket fokus på responstider
7. Mere service og betjening i politiuddannelsen
8. Evaluering af erfaringerne med kredsråd

Den gode kontakt

9. Borgerrådgivere
10. Bedre hjælp til ofre
11. Bedre service på 1-1-2 og 1-1-4
12. Bedre online service og tilgængelighed
13. Fokus på korrekt registrering af borgernes henvendelser
14. Løbende og systematisk opfølgning på klager


Kilde: Justitsministeriet

- Vi kan se, det betyder utrolig meget for folk, at de en gang i mellem ser en betjent og føler, at de har en ret direkte adgang til deres politi, siger Lene Frank.

- Det er ikke nok, at vi kommunikerer, at vores kriminalitetsstatistikker ser fine ud, og antallet af indbrud er faldet. Det er simpelthen ikke nok til, at folk i virkeligheden tror på det. Derfor skal vi arbejde med den subjektive tryghed, hvor folk føler, at de har et politi, som er tæt på dem og nemme at få fat i og kære sig om dem i hverdagen, tilføjer hun.

Hvorfor er det vigtigt, hvis statistikkerne er fine nok?

- Fordi trygheden og tilliden hænger sammen. Vi har i virkeligheden en meget tillidsfuld og tryg befolkning, og det er nogle værdier, som vi er nødt til at værne om. Man kan se i de landsdækkende undersøgelser, som vi årligt foretager om sikkerhed og tryghed, at trygheden er vigende, den styrtdykker ikke, men den er vigende, og det skal vi stoppe. Vi skal simpelthen kunne opretholde en tryghed i vores befolkning, og det er en stor opgave i forhold til den generelle tryghed, svarer Lene Frank.

Politidirektør: Ikke en fejl at nedlægge landbetjenten

Helt konkret vil der ifølge Lene Frank blive tilført 13 ekstra politibetjente til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds, og hun håber, at netop tilføjelsen af flere ressourcer kan være med til at øge trygheden.

- Det vil gøre en kæmpe forskel. I dag bruger vi omkring 20 betjente på de tryghedsskabende initiativer, så hvis vi kan lægge 13 oveni det, så vil det være en kæmpe styrkelse af vores arbejde på området, siger Lene Frank.

quote Vi lægger vægt på de tyndtbefolkede områder

Lene Frank, politidirektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Ifølge Lene Frank skal de nye lokalbetjente, hvis udspillet bliver vedtaget, stationeres i byerne Nakskov, Nykøbing Falster, Vordingborg, Næstved og Slagelse samt Sorø og Haslev, men deres reelle arbejde vil komme til at foregå i de mindre lokalsamfund omkring disse byer.

- Vi lægger vægt på de tyndtbefolkede områder. Eksempelvis vil den mobile politistation køre rundt i de områder og kontaktbetjente møde borgerne, siger Lene Frank.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har allerede indført en mobil politistation, der ruller rundt i politikredsen. Her besøger de brugsen i Fuglebjerg.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har allerede indført en mobil politistation, der ruller rundt i politikredsen. Her besøger de brugsen i Fuglebjerg. Foto: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Kan det borgernære politi være med at til at opklare flere forbrydelser?

- Ikke sådan direkte. Men jo bedre kontakt, man har med sit lokalsamfund, og jo større tillid, befolkningen generelt har til politiet, jo bedre er vi til at opklare forbrydelser. Vi lever simpelthen af borgere, der giver os oplysninger, og det vil de kun, hvis de har tillid til, at vi rent faktisk gør noget ved det. Så det bliver ikke vores kontaktbetjente eller lokalbetjente, som går og opklarer forbrydelser ved at pudre med fingeraftrykspulver eller optager DNA-spor. Det er ikke deres opgave, men det er deres opgave, at de her lokalsamfund er samarbejdsvillige og har tillid til politiet, så de kan være vidner i sager, hvor vi har brug for dem, svarer Lene Frank.

Var det en fejl at nedlægge landbetjenten?

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Landbetjente sad lidt tilfældigt i nogle små stationer rundt omkring, og oprindeligt havde de en masse opgaver med folk, der kom og skulle have et nyt pas, et nyt kørekort, en ny nummerplade og andre administrative ting. De opgaver er helt væk, og dem løser politiet slet ikke i dag. Så landbetjenten, der sidder på et bestemt sted og passer på murstenen, giver ikke megen mening for mig. Så det var ikke forkert at nedlægge landbetjenten, svarer Lene Frank og fortsætter:

- Men som sagt var vi måske ikke opmærksomme på den meget subjektive del af det tryghedsskabende politiarbejde, hvoraf landbetjenten udgjorde noget af det.

Besøg den rullende politistation

Som en direkte udløber af ministerens udspil søsætter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i disse dage en mobil politistation, som bemandes af medarbejdere, der er parate til at betjene og tale med folk.

På den måde bliver politiet mere synlige og kan lettere være til stede der, hvor behovet opstår og er relevant.

Her finder du den mobile politistation

Borgere i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kan de kommende dage besøge den mobile politistation her:

Tirsdag 9. oktober klokken 16.00 – 18.00 i Bogø By ved Brugsen
Onsdag 10. oktober klokken 8.00 – 9.00 i Næstved ved XL Byg (oplysningskampagne om tyveri fra varebil)
Onsdag 10. oktober klokken 11.00 – 13.00 i Glumsø ved Spar-købmanden
Mandag 15. oktober klokken 12.00 – 14.00 i Præstø på Svend Gønges Torv
Tirsdag 16. oktober klokken 16.00 – 18.00 i Toksværd ved købmanden


Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Den mobile politistation kan udover at besøge mindre lokalsamfund, hvor der ikke er en fast politilokation, også besøge områder som pludseligt er særligt ramt af kriminalitet. Den kan også parkeres ved uddannelsesmesser eller større begivenheder, hvor den kan være med til at øge politiets synlighed.

Glæder sig over mobil politistation

Det er især den mobile politistation, som politidirektør Svend Larsen fra Midt- og Vestsjællands Politi håber at kunne gøre mere brug af.

-  Vi glæder os til at gøre mere brug af den mobile politistation, hvor vi kan rulle ud og være i områder, hvor vi ikke har nogen bygninger. Det kan være områder, hvor der er en konflikt. Det har vi tidligere gjort, og vi gør det faktisk også i disse dage, hvor der er ballade ude i Holbæk. Det kommer der mere fokus på, og der kommer også en lækrere mobilstation, når vi kommer længere frem. Det, synes jeg, er en god måde at være der, hvor der er behov, eller i områder hvor borgere ikke ser os så tit, siger Svend Larsen.

quote Vi glæder os til at gøre mere brug af den mobile politistation, hvor vi kan rulle ud og være i områder, hvor vi ikke har nogen bygninger

Svend Larsen, politidirektør, Midt- og Vestsjællands Politi

Ligesom Lene Frank fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, vurderer Svend Larsen heller ikke, at den mobile politistation direkte vil øge antallet af sager, der bliver opklaret.  På længere sigt vil den til gengæld være en gevinst for politiet, fordi den tættere kontakt med borgerne ifølge politidirektør Svend Larsen netop kan være med til at opklare flere sager.

I udspillet fra Søren Pape Poulsen lægges der desuden op til, at det tilføres 10-15 lokalbetjente til de allerede cirka 25 betjente, som varetager den borgernære kontakt og det tryghedsskabende arbejde.

- Det er en ret betydelig styrkelse, og man vil som borger opleve en betydelige forskel og se os mere derude, siger Svend Larsen.

Opdateret
Clock08. okt 2018, kl. 20:23
Artiklen er opdateret med citater fra politidirektøren hos Midt- og Vestsjællands Politi.

 


Nyhedsoverblik