Politi kontakter forældre, hvis ungerne cykler uden lygter: - Børnene skal ikke have skældud

Politiet er i gang med en omfattende kontrol af cykler og knallerter ved skolerne i vores område. Og mange kører uden lygter, er meldingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solen er ikke stået op, og der var total måneformørkelse, da politiet mandag morgen indledte en omfattende cykel- og knallertkontrol ved skolerne i vores område.

Trods mørket havde mange børn og unge ikke lygter på deres cykler – eller havde glemt at tænde dem, der allerede sad på cyklen.

Det fortæller Erik Mather fra færdselspolitiet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV ØST.

Ved kontrollen mandag blev der foretaget kontroller ved Vordingborg Uddannelsescenter, Stormarksskolen i Nakskov, Stubbekøbing skole, Antvorskov skole og Nymarksskolen i Slagelse, Nysted skole og ved Sct. Joseph Søstrenes skole i Nykøbing Falster.

Krav til cykellygter

  • Man skal have lygter på cyklen, hvis man cykler efter mørkets frembrud, og før solen står op.
  • Der skal være mindst én forlygte og én baglygte på cyklen. Forlygten skal lyse hvidt, og baglygten rødt.
  • Lygterne skal sidde på cyklen, ikke på cyklisten.
  • Lygterne må gerne blinke, men mindst 120 gange i minuttet.
  • Cykellygter skal kunne ses på 300 meters afstand, og de skal også være synlige fra siden.

Kilde: cyklistforbundet.dk

Ringer til mor eller far

Selvom der ikke er blevet skrevet mere end en håndfuld bøder ud i forbindelse med kontrollerne, så har politiet oplevet, at mange kører uden lygter.

Derfor har de taget et gammelkendt værktøj til sig: Hvis ungerne bliver taget med slukkede eller manglende lygter, så tager politiet først et alvorsord med barnet – og derefter ringer de til deres far eller mor.

- Vi gør det for at få indledt en pædagogisk indsats overfor børnene. Forældrene er tit forundrede over, at børnene ikke har lys på cyklen, fordi der står lygter klar derhjemme eller måske endda er monteret lygter på cyklen, der blot ikke var tændt, fortæller Erik Mather.

Han oplever, at der foruden forundring er mange forældre, der bliver vrede, når politiet ringer.

- Det er nogle, der bliver vrede på deres børn over, at de ikke har styr på det. Og det er vi altså kede af. Vi ringer ikke, fordi børnene skal have skældud eller revses, men fordi vi gerne sammen med forældrene vil sørge for, at de får hjælp til at sikre, at der er lys på cyklen. Det handler simpelthen om at få børnene til at forstå, hvor farligt det er at cykle som en mørkelagt cyklist, siger han.

Tag cykelhandleren med på råd

Hvor der i gamle dage kun var ganske enkle cykellykellygter at vælge imellem i butikkerne, så er markedet i dag eksploderet – lige fra små lygter med få timers levetid over fastmonterede løsninger forbundet til en dynamo til bluetooth-løsninger, der binder sig sammen med ungernes mobiltelefoner og automatisk tænder, når man cykler hjemmefra.

Erik Mather vil dog ikke anbefale nogle lygter fremfor andre til børnene.

- Det er vigtigt, at man vælger en godkendt cykellygte, og ikke et eller andet slagtilbud. Det kan godt være, at man kan spare lidt i første omgang ved at vælge en billig løsning, men det er ærgerlige penge, hvis lygten ikke er god nok, og der sker noget alvorligt. Men jeg synes, at man skal tage en snak med sin lokale cykelhandler. Der kan man helt sikkert få gode råd og løsninger, der passer til den enkelte barns behov, siger han.


Nyhedsoverblik