Polakker overhales af flygtninge på det danske jobmarked

Der ansættes flere fra 3. lande, end der ansættes arbejdskraft fra det øvrige Europa, viser undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Personer fra de såkaldte tredjelande fylder stadigt mere på det danske arbejdsmarked.

Det viser en undersøgelse foretaget af Nykredit, skriver Berlingske.

Ifølge undersøgelsen er situationen i øjeblikket den, at den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande for første gang stiger mere end den fra EU-landene.

quote  Det er bestemt et plus, at virksomhederne har haft succes med at ansætte arbejdskraft fra tredjelande

Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit

Nykredit har undersøgt udviklingen i beskæftigelsen for udenlandske statsborgere i Danmark på baggrund af tal fra Jobindsats.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer fremhæver til Berlingske, at tallene viser, at den danske økonomi og ikke mindst det nuværende opsving er dybt afhængigt af arbejdskraft fra andre lande.

- Det er bestemt et plus, at virksomhederne har haft succes med at ansætte arbejdskraft fra tredjelande i takt med, at tilstrømningen af arbejdskraft fra EU er løjet af. Det mindsker risikoen for mere udtalte og alvorlige flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked, siger Tore Stramer. 

Analysen viser helt præcist, at antallet af personer i job fra tredjelande er steget med 8460 personer over det seneste år. I samme periode er den udenlandske arbejdskraft fra EU-landene kun steget med 6250 personer.

Rengøringsbranchen og restauranter ansætter i stor stil

Det er særligt rengøringsbranchen, hoteller og restauranter samt sundheds- og socialvæsenet, der ansætter den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande.

Det er positivt, at flygtninge fylder mere på arbejdsmarkedet, mener Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

- Dels er det rigtig positivt, at flygtninge nu i stigende grad er på vej ind på arbejdsmarkedet. Men samtidig har vi også en udfordring, fordi det flow af arbejdskraft ind på arbejdsmarkedet, vi har set fra landene omkring os - især fra de europæiske lande - er aftagende. Og det kan godt gå hen og give udfordringer for danske virksomheder og økonomi på sigt, siger han. 

virksomheder_mangler_faglaete.transfer.jpg
Læs også
Virksomheder på Sydsjælland mangler faglært arbejdskraft
virksomheder_mangler_faglaete.transfer.jpg
Læs også
Virksomheder på Sydsjælland mangler faglært arbejdskraft

For Danmark er afhængig af arbejdskraft udefra, påpeger chefkonsulenten.

- Danmark, dansk økonomi, arbejdsmarked og virksomheder er i den grad blevet afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Hvis ikke vi havde haft udenlandsk arbejdskraft de sidste fire år, så havde vi ikke haft den vækst i beskæftigelsen heller ikke i dansk økonomi, som vi har set.

I analysen fra Nykredit kan man også se, at den udenlandske arbejdskraft samlet set er kommet op på 245.000 personer, hvilket er rekord.

Det er ikke muligt at se, hvilke lande uden for EU den nye arbejdskraft præcis kommer fra. Men en stor del kommer fra Syrien, mens der også er en pæn fremgang fra lande som Somalia, Ukraine og Tyrkiet, skriver Berlingske.


Nyhedsoverblik