Pludselig spareøvelse på hospital: Flere operationer aflyst

Sjællands Universitetshospital har ikke opnået budgetbalancen. Derfor skal der spares 25 millioner kroner resten af året. Det betyder aflyste operationstider for flere patienter i resten af 2017.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi er til for dig, står der i Region Sjællands logo.

Men det vil flere af patienterne på Sjællands Universitetshospital formentlig ikke være enige i.

Sjællands Universitetshospital har nemlig brugt for mange penge. Derfor skal de spare 25 millioner kroner resten af året. Det betyder ikke kun, at personalet må løbe hurtigere resten af året - en række operationer bliver heller ikke gennemført.

Urologisk Afdeling er ramt

På Urologisk Afdeling skal der blandt andet spares 1,5 million kroner. Det går eksempelvis udover flere patienter med nyresten, der først næste år kan blive behandlet i Region Sjælland.

- Det er et sparekrav, der er kommet ret pludseligt. Det vil sige, vi havde planlagt operationer for hele året, og så kommer det her krav, som vi naturligvis må handle efter, siger Thomas Norus, der er overlæge på Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

Ikke penge til udstyr

Sparekravet har for Urologisk Afdeling blandt andet betydet, at de ikke har råd til at leje den maskine, der skal behandle patienterne for nyresten.

Er den service god nok for patienterne?

- Nej. Vi er altid kede af det, når vi skal aflyse patienter. Men her var det altså udefrakommende omstændigheder, der gjorde, at vi var nødt til at træffe nogle beslutninger, siger Thomas Norus.

Besparelserne på Urologisk Afdeling er indtil videre gået udover 26 patienter med nyresten, som har fået aflyst deres operation.

- Vi vil altid helst spare på steder, hvor det ikke gør ondt på nogen. Når det ikke er nok, må vi spare på steder, som gør ondt på os selv som personale. Det har vi også gjort. Og når det ikke er nok, så kan vi blive nødt til at spare på patienter med godartede lidelser, siger overlægen, der fastslår, at eksempelvis kræftpatienter må komme i første række.

Operation aflyst

Poul Erik Nilsson fra Ougtved ved Ruds Vedby på Vestsjælland er en af dem, der bliver ramt af besparelserne.

Den 1. september var han til forundersøgelse på Urologisk Afdeling, og den 21. september skulle han opereres på Næstved Sygehus – troede han. Lige indtil han kort tid forinden fik et brev i sin e-boks.

- De skriver, at på grund af økonomiske årsager i regionen, så aflyser vi denne her type behandlinger i 2017, og de vil først blive optaget igen i 2018, siger Poul Erik Nilsson, der langt fra er tilfreds med behandlingen.

- Jeg synes simpelthen, at det er for ringe, siger han.

Kontaktede privat hospital

Aflysningen fik Poul Erik Nilsson til at handle. Han tog kontakt til et privathospital i Hellerup ved København, hvor han efter endnu en forundersøgelse fik en operationstid den 11. oktober. Men umiddelbart inden hans operation i det private, får han endnu et brev fra Region Sjælland i sin e-boks.

- Jeg er blevet indkaldt i marts 2018 til at få fjernet de her sten, siger Poul Erik Nilsson.

Først i dette brev bliver han klar over, at der er frit sygehusvalg, og at han har ret til at blive behandlet på et offentligt sygehus inden for 30 dage. Så længe kunne Poul Erik Nilsson dog ikke holde smerterne ud, hvorfor han tog imod operationen på det private sygehus og betalte prisen for en nyrestensoperation.

- Jeg kunne simpelthen ikke vente med det. Hvis folk har set, hvor smertefuldt det er at have nyresten, så ved de godt, at det ikke kan lade sig gøre, siger han.

Direktør: Derfor skal der spares

Ifølge Henrik Villadsen, der er direktør på Sjællands Universitetshospital, er en af årsagerne til den overskredet budgetbalance, at de opgaver, der skal løftes, er blevet dyrere. Han ærgrer sig dog over, at de ikke havde set de økonomiske udfordringer tidligere.

- Det ville være dejligt, hvis vi kunne erkende det tidligere, men nogle gange er vi nødt til at lave økonomiske tilpasninger, som vi er ude i nu, siger direktøren.

Henrik Villadsen siger til TV ØST, at det kun er på Urologisk Afdeling, at man har måttet aflyse patienter.

- Det er få patienter, der har fået et uheldigt brev og siden har fået tilbudt en anden behandling. Men det er slet ikke det generelle mønster på hospitalet, siger han.

 


Nyhedsoverblik