Retssag nærmer sig: Plejebørn sagsøger kommune for ikke at gribe ind overfor vanrøgt 

To tidligere plejebørn har sagsøgt Vordingborg Kommune for ikke at gribe ind overfor vanrøgt, som fandt sted hos plejeforældrene i Mern på Sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2011 kom den lille by Mern på Sydsjælland for alvor på Danmarkskortet på grund af det, de fleste kender som Mern-sagen. 

Byen dannede ramme for en plejefar og en plejemor, som igennem 20 år udsatte i alt ni plejebørn for vold, indespærring og vanrøgt.

I 2012 blev plejeforældrene idømt henholdsvis 2,5 og to års fængsel for handlingerne. 

Men det var ikke det sidste punktum i sagen.

mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune
mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune

Jacob Svendsen og Martin Larsen, to af de tidligere plejebørn, har nemlig sagsøgt Vordingborg Kommune for ikke at have grebet ind. På tirsdag begynder retssagen.

- Et eller andet sted så kunne de jo have grebet ind meget tid før, men har åbenbart ikke valgt at gøre det, siger Jacob Svendsen.

- De har jo fuldstændig lagt ansvaret fra sig. Vordingborg Kommune har lagt ansvaret fra sig ved at sige, det kan godt være, det er et plejetilbud, der befinder sig i vores baghave, men tilsyn? Nej, nej, lyder det fra Martin Larsen.

quote Vi fik at vide, at kommunen ville klappe i deres små hænder, og de ville få en hædersmedalje for at rydde sådan nogle som os af vejen

Jacob Svendsen, tidligere plejebarn

Vordingborg Kommune havde et ansvar

Udover en fængselsdom til begge plejeforældre skulle de også betale 225.000 kroner i erstatning til deres tidligere plejebørn. Derudover blev de frakendt retten til at arbejde med børn eller unge under 18 år. Men nu har de to mænd, Jacob Svendsen og Martin Larsen, besluttet sig for at lægge sag an mod Vordingborg Kommune, fordi den ikke greb ind over for overgrebene på trods af flere advarsler.

De to unge mænd kræver nu en erstatning hver på 300.000 kroner af kommunen. 

- Det er en frygtelig sag den her, og det kan godt være, at der er noget, vi ikke har gjort godt nok eller der er noget, vi skulle have gjort bedre, og det ser vi frem til, at vi nu kan få afklaret med den her retssag, siger Jakob Thune, der er børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune.

mern-sagen4.jpg
Læs også
Advokat om Mern-erstatning: Derfor skal Vordingborg betale erstatning til forulempede børn
mern-sagen4.jpg
Læs også
Advokat om Mern-erstatning: Derfor skal Vordingborg betale erstatning til forulempede børn

Jacob Svendsen og Martin Larsen kan fortælle om, hvordan de blev pisket med ledninger, hvordan de blev tvunget til at løbe i underbukser rundt om gården, og hvordan de blev truet med at blive skudt, hvis de sladrede.

- Vi fik at vide, at kommunen ville klappe i deres små hænder, og de ville få en hædersmedalje for at rydde sådan nogle som os af vejen, siger Jacob Svendsen.

Et enkelt tilsynsbesøg på tre år

Det var den daværende Højreby Kommune på Lolland, der i sin tid havde placeret drengene hos plejeforældrene i Mern. Det var også den kommune, som havde ansvaret for at holde øje med børnenes trivsel.

Men den kommune, som plejeforældrene boede i – den nuværende Vordingborg Kommune – havde efter en lovændring i 2007 ansvar for at holde øje med plejeforældrene.

- Det er vigtigt at adskille her, at vi havde ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilien og ikke plejebørnene. Og det er det sprængende punkt i den her sag – og som er vigtigt at få afklaret. Betyder det så, at Langebæk Kommune ikke havde et ansvar? Det er jeg ikke i stand til at svare på, men det vurderer vi ikke, at vi havde. Det får vi så afklaret i retssagen, siger Jakob Thune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune, Jakob Thune, mener ikke, at kommunen handlede forkert i Mern-sagen.
Børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune, Jakob Thune, mener ikke, at kommunen handlede forkert i Mern-sagen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Efter sagen om vanrøgt af de i alt ni plejebørn bad socialministeren i 2011 Vordingborg Kommune om at lave en redegørelse af sagen. En redegørelse, som TV ØST har fået aktindsigt i. Den viser blandt andet, at Vordingborg Kommune i perioden 2007 til 2010 kun var på et enkelt tilsynsbesøg hos plejefamilien.

- Vi har jo udført de tilsyn på den måde, som vi var forpligtet til at gøre dengang. Reglerne er jo ændret siden. I dag er det ikke længere kommunerne, der fører de her tilsyn, siger Jakob Thune.

- Så med de gældende regler og den måde, det var lagt an på dengang, der vurderer vi, at Langebæk Kommune og senere Vordingborg Kommune gjorde det, de havde pligt til at gøre.

Hvorfor greb kommunen ikke ind? 

Spørgsmålet er, hvorfor Vordingborg Kommune ikke greb ind noget før. 

quote Jeg har jo mistet min barndom, ved at jeg har boet der

Jacob Svendsen, tidligere plejebarn

Ved retssagen i 2012 mod plejeforældrene forklarede både de tidligere plejebørn og andre vidner, at Vordingborg Kommune flere gange blev gjort opmærksom på problemerne. 

Et af plejebørnene forklarede, at han i 2009 talte i adskillige timer med en sagsbehandler, uden at der blev fulgt op på sagen. Jacob Svendsens daværende idrætslærer kunne fortælle om store blå mærker på drengens krop, men heller ikke denne gang blev der taget affære. 

Mern
Læs også
Plejebarn fra Mern-sagen ville begå selvmord
Mern
Læs også
Plejebarn fra Mern-sagen ville begå selvmord

Ifølge kommunen modtog de aldrig en stor del af indberetningerne. Først i 2009 blev de gjort opmærksom på problemerne i plejefamilien, lyder det. 

- Det er rigtigt nok, at der er kommet underretninger og bekymringer i sagen. De er blevet håndteret på forskellig vis. Noget af det, vi skal have afklaret i retssagen er, om de er blevet håndteret korrekt. Har vi lavet nogle fejl dengang? Det vurderer vi, at vi ikke har, men det kan jo godt være, at vi ikke har ret i den vurdering. Derfor er det fint at få afklaret, om vi har gjort det rigtige, eller om vi har et ansvar for, at det ikke blev opdaget i tide, siger Jakob Thune.

Fra Langebæk til Vordingborg Kommune:

Før kommunesammenlægningerne i 2007 hørte plejeforældrene under Langebæk Kommune. Efter kommunesammenlægningerne kom Langebæk Kommune til at høre ind under Vordingborg Kommune. Derfor er det Vordingborg Kommune, der er stævnet i sagen.

 

Højreby Kommune, som var den anbringende kommune i sin tid, hører i dag under Lolland Kommune.

Samtidig forklarer Jakob Thune, at kommunen havde ansvaret for at videregive oplysninger – ikke selv handle på dem.

- Den tidligere Langebæk Kommune havde ikke adgang til at tale med børnene. Vi kunne godt få nogle oplysninger. Vores opgave var at bringe de oplysninger videre til den kommune, der havde ansvaret for børnene, og så lade dem behandle de oplysninger og så handle på dem, siger han.

Lolland Kommune siger til TV ØST, at de ikke har nogle kommentarer til den kommende retssag eller til Vordingborg Kommunes udlægning af ansvarsfordelingen.

Retssagen handler ikke om pengene

For de to tidligere plejebørn handler søgsmålet ikke om pengene.

- Det handler om retfærdighed, siger Jacob Svendsen.

- De kunne give mig 10 milliarder. Det ville ikke kunne lave om på det, jeg har været igennem. Jeg har jo mistet min barndom, ved at jeg har boet der. Der er ting og sager, jeg har skullet arbejde med, fordi jeg ikke har kunnet komme ud i en normal hverdag. Det har taget mig to-tre år bare at komme op på den der hest igen. Så et eller andet sted så handler det om retfærdighed. At kommunen ikke skal tro, at de kan slippe udenom, fordi de føler sig højthævet. Det er dem, der har sovet i timen.

- Jeg synes, vi er berettiget til en undskyldning, siger Martin Larsen.

- Det synes jeg, vi er.

Første retsdag er tirsdag den 12. marts. Der ventes at falde dom i slutningen af april. 

I 2017 stod Jacob Svendsen frem og fortalte sin historie. Det var i forbindelse med, at han havde valgt at stævne Vordingborg Kommune.

Nyhedsoverblik