Planer om nyt storcenter i Holbæk undrer nabo-borgmester: - Det vedrører os alle på Nordvestsjælland

Borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, undrer sig over, at borgmesterkollegaen i Holbæk ikke har drøftet planerne om et supercenter med ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et nyt megacenter i Holbæk tegner godt for Holbæk by og kommune.

Men Holbæks borgmester har glemt at drøfte det med de omkringliggende kommuner. Derfor sidder der nu en borgmester i nabokommunen Odsherred og føler sig forbigået.

- Det er en planmæssig sag, der ikke alene vedrører Holbæk, for det har også konsekvenser for omegnskommunerne. Derfor synes jeg, man burde indlede en drøftelse med de omkringliggende kommuner om de overvejelser, man har i Holbæk, siger Odsherred Kommunes borgmester Thomas Adelskov (S).

quote Jeg kan jo også se, at det har en stor betydning i en række af de andre kommuner omkring Holbæk

Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred

- Jeg kan jo også se, at det har en stor betydning i en række af de andre kommuner omkring Holbæk, så jeg synes sådan set, det er noget, der vedrører os alle på Nordvestsjælland og ikke bare noget, der vedrører Holbæk og Holbæk by.

Borgmester efterspørger drøftelse

Det nye megacenter skal hedde BIG Holbæk og rumme cirka 30 butikker og spisesteder, der vil blive placeret i forlængelse af det nuværende megacenter ved Omfartsvejen. 

De nye butikker vil brede sig over 43.000 kvadratmeter og skabe omkring 500 nye jobs.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan vil det kommende center komme til at se ud, hvis det bliver en realitet.
Sådan vil det kommende center komme til at se ud, hvis det bliver en realitet. Foto: Illustration: Wilhelm Lauritzen Arkitekter A/S

Men det er ikke alle, der er lige begejstret for de slorslåede planer. Og i Odsherred undrer borgmesteren sig over, at man slet ikke har drøftet det med nabokommunen, inden man igangsætter så store planer.

- Jeg synes, man skulle have rejst det inden, men det er jo ligesom lidt sent. Nu har man fået lavet en analyse og arbejder med de her planer, så synes jeg i hvertfald, det er noget, der giver mening på nuværende tidspunkt.

Odsherred taber 18 mio. i detailhandlen 

Reaktionen kommer oven på en detailhandelsanalyse, der netop er landet. Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet ICP, fordi Holbæk Kommune har planer om at udvide megacentret med et indkøbscenter kaldet BIG Holbæk.

Butik Hvid i Tølløse
Læs også
Nyt indkøbscenter i Holbæk vil svække omegnsbyerne: - Det vil være katastrofalt
Butik Hvid i Tølløse
Læs også
Nyt indkøbscenter i Holbæk vil svække omegnsbyerne: - Det vil være katastrofalt

- Den rapport, som de har fået udarbejdet i Holbæk Kommune, viser, at det vil betyde et tab på 18 millioner kroner for detailhandlen i Odsherred, og det er klart, at det har voldsom indflydelse på vores detailhandel i Odsherred, siger borgmester Thomas Adelskov.

- Det er klart, at det har voldsom indflydelse på vores detailhandel og specialvareforretninger, som ligger i byer, hvor de er afhængige af strøgkunder, der kommer og handler.

Omkringliggende byer frygter supercenter

Ifølge analysen står Tølløse og Jyderup hver til at miste tre millioner i handel over de næste 10 år, og bymidten i Holbæk står til en nedgang i omsætning på cirka 21 millioner frem til 2029.

Næstved Storcenter
Læs også
Dræber storcentre de små butikker? I Næstved er handelsforening ikke bekymret
Næstved Storcenter
Læs også
Dræber storcentre de små butikker? I Næstved er handelsforening ikke bekymret

TV2 ØST har også fortalt, at byer, der grænser op til Holbæk, er bekymrede over udsigten til et nyt supercenter. De frygter, at mange små butikker må dreje nøglen om, og det ærgrer kunderne i de mindre byer.  

quote De lokale butikker er jo med til at skabe bylivet

Helle Kromann fra Tølløse

- Jeg ville synes, det var så trist, hvis jeg skulle ud af byen og hente alting. De lokale butikker er jo med til at skabe bylivet. Det er ikke kun varerne, man får med hjem, det er også et socialt samlingssted, hvor man møder nogen, man kender. Jeg tror ikke, at jeg lige render på min nabo ovre i megacentret, siger Helle Kromann fra Tølløse.

Drøfter juridiske handlemuligheder

Netop fordi det påvirker detailhandlen andre steder omkring Holbæk, undrer det borgmesteren i Odsherred, at borgmester i Holbæk, Christina Kryroziak Hansen (S), ikke har taget fat i naboerne.

- Jeg håber selvfølgelig, at der kan blive en drøftelse om de konsekvenser, der er og et hensyn til de omkringliggende kommuner, siger borgmester Thomas Adelskov.

BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker
BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker

Men ifølge ham ligger administrationen ikke på den lade side:

- Vi sidder i øjeblikket og kigger på de juridiske handlemuligheder, vi har i forhold til det kommuneplansarbejde, som Holbæk Kommune er i gang med, og der er det helt givet, at vi også vil have nogle indsigelsesmulighed i forhold til så omfattende projekt, siger Thomas Adelskov.

VIDEO: Se eller gense indslaget om den nye detailhandelanalyse af det nye BIG Holbæk:

 

Nyhedsoverblik