Planer om nyt megacenter skudt ned - Venstre bakker ud

Idéen med at opføre et 40.000 kvadratmeter stort shoppingcenter i Holbæk er nu skrinlagt. Venstre bakker ud, og det er ikke muligt at samle flertal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Megacentret BIG, som skulle opføres i Holbæk, bliver alligevel ikke så big. Faktisk bliver det slet ikke til noget.

Holbæk Kommune har nemlig fået foretaget en analyse, som viser de konsekvenser et nyt butikscenter vil have for detailhandlen i Holbæk Kommune og nabokommunerne.

quote Vi vil gerne fastholde vores lokalområder og udvikling derude

Camilla Hove Lund, Venstres gruppeformand

Butik Hvid i Tølløse
Læs også
Nyt indkøbscenter i Holbæk vil svække omegnsbyerne: - Det vil være katastrofalt
Butik Hvid i Tølløse
Læs også
Nyt indkøbscenter i Holbæk vil svække omegnsbyerne: - Det vil være katastrofalt

- Analysen kom og viste, at Tølløse og Jyderup ville tabe noget detailhandel, og det er vi ikke interesserede i. Vi vil gerne fastholde vores lokalområder og udvikling derude, siger Camilla Hove Lund, Venstres gruppeformand.

Dermed er Venstre ude, og det er ikke længere muligt at samle et flertal for projektet i kommunalbestyrelsen.

Venstre: Bedre at udvikle det nuværende center

En række mindre partier er for længst bakket ud af projektet. Allerede før sommerferien meldte flere mindre partier ud, at de var skeptiske eller direkte imod planerne om at opføre BIG.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan skulle det nye megaenter se ud, hvis det var blevet til noget.
Sådan skulle det nye megaenter se ud, hvis det var blevet til noget. Foto: Illustration: Wilhelm Lauritzen Arkitekter A/S

Ved kommunalbestyrelsesmødet i juni stemte Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti dog for at gå videre med projektet. Men dengang bad kommunen NPV, som er firmaet bag BIG, om at udarbejde en konsekvens-analyse.

quote Vi tror bare, at en model med at udvikle det nuværende center er mere gangbar end at udvikle et nyt BIG

Camilla Hove Lund, Venstres gruppeformand

- Hvis man stjæler fra det ene sted for at give det til det andet, så opnår vi jo ikke den effekt, vi tænker, vi gerne vil have. Vi vil gerne stadig tiltrække flere arbejdspladser. Vi vil også stadigvæk gerne have, at folk handler i Holbæk frem for at køre til Roskilde eller Ringsted. Vi tror bare, at en model med at udvikle det nuværende center er mere gangbar end at udvikle et nyt BIG, siger Camilla Hove Lund, Venstres gruppeformand.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Venstre gruppeformand, Camilla Hove Lund, vil et nyt megacenter have fr store konsekvenser for detailhandlen i byen.
Ifølge Venstre gruppeformand, Camilla Hove Lund, vil et nyt megacenter have fr store konsekvenser for detailhandlen i byen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Hvad har fået jer til at ændre holdning?

- I oplægget kunne vi høre, at vi ville få mange flere arbejdspladser og nye butikker i BIG, men vi kan ikke se, hvilke forretninger der ville komme til det nye BIG, som vi ikke allerede har.

Borgmester: - BIG er måske lige lovlig stort

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) vil også gerne være med til at udvikle det nuværende megacenter i stedet for at bygge et endnu større center.

- Vi er ikke færdige med at drøfte, hvad vi gør med megacenteret, og hvorvidt det skal udvides, og hvor meget det skal drøftes. Derfor vil jeg kontakte firmaet bag BIG og bede dem om et møde, så vi kan snakke med om, hvorvidt det projekt, de er kommet med, kan lade sig gøre i en mindre skala.

thomas_adelskov.jpg
Læs også
Planer om nyt storcenter i Holbæk undrer nabo-borgmester: - Det vedrører os alle på Nordvestsjælland
thomas_adelskov.jpg
Læs også
Planer om nyt storcenter i Holbæk undrer nabo-borgmester: - Det vedrører os alle på Nordvestsjælland

Artiklen fortsætter under billedet.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen har endnu ikke sluppet planerne om BIG - nu vil hun udvide det eksisterende megacenter i stedet.
Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen har endnu ikke sluppet planerne om BIG - nu vil hun udvide det eksisterende megacenter i stedet. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Borgmesteren erkender dermed at tankerne med BIG måske var lige ambitiøse nok.

quote Jeg tror stadigvæk, vi har brug for at udvikle vores erhvervsliv, men projekt BIG er måske lige lovlig stort

Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune

- Jeg tror stadigvæk, vi har brug for at udvikle vores erhvervsliv, men projekt BIG er måske lige lovlig stort, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

- På den ene side skal vi tiltrække og udvikle vores erhvervsliv og tiltrække nye virksomheder. Men på den anden side har vi også byer rundt omkring os og vores nabokommuner, som vi også skal tage højde for. Det, som jeg synes, lektien må være, er, at vi skal udvikle erhvervslivet i Holbæk Kommune, men vi skal finde et mindre projekt at gøre det med, siger borgmesteren.

Frygten for to halvtomme centre

Holbæk Kommune har i forvejen et megacenter. Derfor frygter Venstre også, at det vil efterlade begge shoppingcentre halvtomme, hvis BIG bliver en realitet.

- Vi frygter at få to halvtomme centre i vores by. Det er ikke optimalt for nogen, siger Camille Hove Larsen.

BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker
BIG Holbæk
Læs også
Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker

Det er også frygten, man kan spore hos butiksejerne i det eksisterende megacenter.

- Der vil selvfølgelig være nogle af de eksisterende butikkerne her i megacentret, der ville flytte derhen, for det er kædebutikker. Så vil det jo være halvtomt her og halvtomt derovre, siger Marianne Lundsbjerg, butikschef i Paw Sko.

quote Det skete lidt for hurtigt, uden at man havde undersøgt til bunds

Marianne Lundsbjerg, butikschef i Paw sko.

Hun synes, at planerne om at opføre BIG blev lagt lidt for hurtigt.

- 36 butikker var måske også en stor mundfuld på én gang. Der skal også være en kundestrøm, og vi skal heller ikke nedlægge de små byer. Det skete lidt for hurtigt, uden at man havde undersøgt til bunds, om det egentlig var et behov, man havde, siger Marianne Lundsbjerg.

Kigger på at udvide det eksisterende megacenter

Men byens borgmester har endnu ikke sluppet de store drømme.

- Næste skridt er, at jeg sammen med kommunalbestyrelsen tager et møde med BIG og firmaet bag og får undersøgt, om vi har en mulighed for at udvikle megacenteret – bare ikke ligeså stort, som der var lagt op til, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Dét er en idé, som hendes politikerkollega fra Venstre bakker op om.

- Der er 15.000 kvadratmeter, som ligger i forbindelse med det eksisterende indkøbscenter, som vi kan udvikle, siger gruppeformand Camille Hove Larsen.

- Jeg synes, det ville være rigtig godt for vores by, hvis vi kunne blive enige om politisk at sige, at det er det her, vi går med og gerne vil udvikle.


Nyhedsoverblik