Forargede skolepiger: Finder sko for tusindvis af kroner dumpet i container

Sofie Kamp og hendes veninder fandt i går en bunke nye sportssko i en container. Men der var skåret i dem. En miljøaktivist kalder det forargeligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

14-årige Sofie Kamp og hendes to veninder fra Holbæk var torsdag til foredrag med deres skoleklasse. Her lyttede de til et foredrag med Fabian Vennekilde, der er kendt som skralder og miljøaktivist.

Han fortalte pigerne om, hvordan mange butikker smider gode produkter og madvarer ud, som ikke fejler noget.

quote Vi blev ret sure, for vi kunne ikke forstå, at sådan noget foregik

Sofie Kamp, 14 år

Skraldning
Læs også
Skraldere skal have lettere adgang til mad
Skraldning
Læs også
Skraldere skal have lettere adgang til mad

Sofie Kamp og veninderne lyttede ivrigt, men var også en smule skeptiske. Derfor ville de på egen hånd teste Fabian Vennekildes tese i Holbæk Megacenter.

- Så tager vi bare fra en ende af og begynder at kigge i containere for at prøve det. Det kunne være sjovt at se, om det var rigtigt, at man fandt så meget, og om der stadig foregik sådan nogle ting, siger Sofie Kamp, der til daglig går i 8. klase på Holbæk Lille Skole.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Sofie Kamp og nogle af de mange sko.
Her ses Sofie Kamp og nogle af de mange sko. Foto: Privatfoto

Fandt container fyldt med nye mærkevaresko

Ved Holbæk Megacenter gjorde pigerne et chokerende fund. For i en container fandt de læssevis af masse ubrugte sportssko af kendte mærker som Adidas og Lacoste.

- Lige pludselig finder vi så en container fyldt med sko. Også begynder vi at fylde dem over i en indkøbsvogn, indtil vi finder ud af at de er skåret i. Det bliver alle sammen rigtig sure over. Vi synes ikke, det er i orden, at man bare skærer i sko, når man godt ved, at helt vildt mange andre kunne få gavn af dem. Det er bare ressourcespild, siger Sofie Kamp.

Læs også
Stor madoase er åbnet i Vordingborg – her er overskudsmaden ganske gratis
Læs også
Stor madoase er åbnet i Vordingborg – her er overskudsmaden ganske gratis

Pigerne fandt i alt 83 par sko, der var bundet sammen, og 43 sko uden en makker.

Sofie Kamp forklarer, at der var skåret i rigtig mange af skoene med en hobbykniv, så de var ubrugelige.

quote Det bliver alle sammen rigtig sure over. Fordi vi synes ikke, det er i orden, at man bare skærer i sko

Sofie Kamp, 14 år

- Vi blev ret sure, for vi kunne ikke forstå, at sådan noget foregik. Også fordi vi har rigtig meget om miljøet (i skolen, red.). Så vi gik over og lagde en bunke foran butikken. Så satte vi et papskilt op, og så skrev vi ”Miljøsvineri”. Og så smuttede vi hurtigt igen, forklarer Sofie Kamp.

Hendes veninde blev især ked af det, da hun fandt et par sko, hun havde ønsket sig til jul.

- Min veninde Karen havde ønsket sig et af parrene i julegave i mange år. Så fandt hun lige sin egen størrelse og blev rigtig glad, indtil hun så, der var skåret i dem. Så det er ikke særlig fedt, for der er bare rigtig mange i verden, der kunne får gavn af dem, siger hun.

Miljøaktivist kalder fund forargeligt

Containeren, hvor pigerne gjorde fundet, tilhører outlet-butikken Sportmaster Lagersalg, som ligger i Holbæk Megacenter.

Pigernes inspirationskilde Fabian Vennekilde har selv været ude og se de mange sko, som han også har taget billeder og videoer af. Han skønner, at skoene i gennemsnit har kostet 1200 kroner i butikken.

Han glæder sig over, at de unge begynder at få interesse for at redde alle de varer, der går til spilde.

- Jeg synes generelt, det er rigtig dejligt, at de unge mennesker begynder at forstå, at deres fremtid bliver smidt ud i en container, siger Fabian Vennekilde, der kalder de mange kasserede varer for "forargeligt".

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses en af de sko og støvler, som der er skåret i. Bortset fra ridsen ser skoen ikke ud til at fejle noget.
Her ses en af de sko og støvler, som der er skåret i. Bortset fra ridsen ser skoen ikke ud til at fejle noget. Foto: Privatfoto

Direktør: - Vi smider ikke sko ud, der kan bruges

Hos Sportmaster har man set billederne og videoerne af skoene. Her forklarer den administrerende direktør Sofie Lindahl-Jessen, at man ikke smider gode brugbare sko ud.

Men i Holbæk forsøger man at samle alle sko fra hele landet i ”skæve størrelser” og parre dem, så de kan sælges billigt. Det forklarer hun i en mail til TV2 ØST.

quote I Sportmaster smider vi ikke sko ud, der kan bruges.

Sofie Lindahl-Jessen, administrerende direktør, Sportmaster

- I Sportmaster smider vi ikke sko ud, der kan bruges. Vi samler alle ”par i skæve størrelser” fra hele landet op i vores outlet i Holbæk og forsøger at ”parre” dem. Efter denne proces hvor vi lykkes med at parre rigtigt mange tilbage til ”hele par”, ender vi med en del ”skæve” par tilovers med to forskellige størrelser i et par. Selv dem forsøger vi at sælge meget billigt og gør selvfølgelig opmærksom på, at det er ”skæve” par, skriver hun og fortsætter:

Tyrkere interesseret i madspild
Læs også
Rasmus vil stoppe madspild – nu er idéen måske på vej til Tyrkiet
Tyrkere interesseret i madspild
Læs også
Rasmus vil stoppe madspild – nu er idéen måske på vej til Tyrkiet

- Dem vi ikke kan sælge, giver vi til velgørenhedsorganisationer, hvis de vil have dem. Vi har altså en lang proces netop for at undgå spild og bruger meget tid og ressourcer på ikke at smide noget bort, der stadig kan bruges. Det eneste, vi strukturelt bortskaffer, er reklamationer fra kunder, som ikke længere er egnet til brug.

Den administrerende direktør mener derfor, at de mange sko på billederne er kasseret, fordi de enten ikke passer sammen, mangler en makker eller har andre fejl.

quote De sko, der ses på videoen, er således formodentlig skæve par eller ener sko, som muligvis samtidigt har indeholdt andre fejl

Sofie Lindahl-Jessen, administrerende direktør, Sportmaster

- De sko, der ses på videoen, er således formodentlig skæve par eller ener sko, som muligvis samtidigt har indeholdt andre fejl, og dermed ikke har været egnet til brug, ellers burde de ikke være smidt ud efter de interne retningslinjer, skriver hun i mailen.

Aktivist: Dårlig undskyldning

Den forklaring giver miljøaktivisten Fabian Vennekilde dog ikke meget for.

Han er enig i, at det giver god mening at kassere de enlige sko. Men ifølge ham passer resten af skoene sammen i størrelse.

- Vi finder jo skoene i størrelsespar. De er jo bundet sammen i snørebåndene, hvor der stadig er papir nede i. Så det er helt tydeligt, at de ikke har kunnet få solgt skoene, siger han.

quote Jeg kan ikke forstå, at de her virksomheder kan blive ved med at komme med dårlige undskyldninger

Fabian Vennekilde, miljøaktivist og skralder

Skoene fejler dermed ikke andet, end at nogen har skåret i dem.

- Jeg kan ikke forstå, at de her virksomheder kan blive ved med at komme med dårlige undskyldninger. For det er jo en dårlig undskyldning, siger Fabian Vennekilde.

Til slut i mailen skriver den administrerende direktør hos Sportmaster dog, at de sætter pris på, at de unge sætter fokus spild af produkter. Samtidig understreger Sofie Lindahl-Jessen, at man vil undersøge sagen i Holbæk nærmere.

- Vi er glade for det fokus, der er på ”spild”, og synes selv, at vi gør en stor indsats for at undgå det. Vi er derfor også ved at undersøge til bunds, om der er sket en ekstraordinær fejl i vores butik i Holbæk i denne sag, som netop er modtager af disse ”skæve par” for at vi får mulighed for at sælge dem igen og på den måde undgå spild.

Sofie Kamp og hendes veninder håber nu, at de med deres fund i sportsforretningens container kan få andre unge til at melde sig ind i kampen mod spild af mad og ting.

- Ja, jeg håber, vi kan inspirere andre, for det er hyggeligt, og man gør en forskel. For eksempel med det her fund, så var det jo heldigt, at vi lige havde hørt det her foredrag om, hvad man kan gøre og skrive til ham (Fabian Vennekilde, red.), og så ville han gøre noget ved det, siger hun.


Nyhedsoverblik