Pia og kollegaerne vælger selv deres vagter - giver arbejdsglæde og færre sygedage

På et plejecenter i Kirke Stillinge havde medarbejderne et tårnhøjt sygefravær. Men med en valgfri vagtplan er de nu langt mindre syge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hej Birthe, siger Pia Winther, mens hun kigger ind til en beboer på Kirke Stillinge Plejecenter.

Pia Winther arbejder som social- og sundhedsassistent, og denne dag har hun selv valgt at komme på arbejde.

Plejecentrets personale er nemlig selv med til at lægge deres vagtplan. I et særligt planlægningsværktøj byder Pia og hendes kolleger ind på vagter, hvor de ikke skal andet. Vagtønskerne ryger videre i systemet til den daglige leder, som så uddeler vagterne der, hvor der er brug for dem.

quote Det betyder rigtig meget både for personale og beboer, fordi beboerne får altid det samme personale ind ad døren

Pia Winther, social- og sundhedsassistent, Kirke Stillinge Plejecenter

Systemet hedder Time Care og er med andre ord en valgfri vagtplan. Og det er en gevinst for alle parter, mener Pia Winther.

- Det betyder rigtig meget både for personale og beboer, fordi beboerne får altid det samme personale ind ad døren, og det er kendte ansigter, der kommer. Og for os som personale giver det en tryghed i, at vi kender hinanden, siger Pia Winther.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pia Winther viser her, hvordan den valgfrie vagtplan fungerer. På computeren byder hun ind på vagter, hvorpå lederen kan sætte hende på i vagtskemaet, når der er brug for det.
Pia Winther viser her, hvordan den valgfrie vagtplan fungerer. På computeren byder hun ind på vagter, hvorpå lederen kan sætte hende på i vagtskemaet, når der er brug for det. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

System har vendt tårnhøjt fravær

Plejecentret indførte for syv år siden det nye planlægningsværktøj.

Dengang havde de et tårnhøjt sygefravær, som lå oppe omkring 10 procent. Til sammenligning lå det landsgennemsnitlige sygefravær i 2017 på 6,4 procent ifølge Danmarks Statistik.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Svarer til 162 stillinger - Region Sjælland i top med sygefravær

Men efter de besluttede at prøve Time Care, er det lykkedes ledelse og medarbejdere at sænke sygefraværet gevaldigt. I dag ligger sygefraværet omkring to til tre procent.

quote Det har givet en helt anden arbejdsglæde i at gå på arbejde, når du selv har været med til at tilrettelægge dine arbejdsdage

Pia Winther, social- og sundhedsassistent, Kirke Stillinge Plejecenter

For Pia Winther har det at få medbestemmelse over sine vagter givet hende arbejdsglæden tilbage.

- Det har givet en helt anden arbejdsglæde i at gå på arbejde, når du selv har været med til at tilrettelægge dine arbejdsdage, siger hun og fortsætter:

- Du kan ligesom, efter hvordan du selv er som person, sige ”Jeg er ikke så god til at arbejde tre dage om ugen samlet, eller jeg er ikke god til at have fire dage”. Så kan man få en fridag ind midt i det hele, hvis det er det, der passer bedst ind til dig, så du ikke når at komme derned, hvor du kører på pumperne.  

Valgfri vagtplan giver fleksibilitet

Systemet fungerer sådan, at en medarbejder både kan have plus- og minustimer i timebanken. Det vil sige, at en medarbejder kan have op mod 50 timer i overskud eller 30 timer i underskud.

Læs også
Her får medarbejderne en forlænget weekend hver uge året rundt
Læs også
Her får medarbejderne en forlænget weekend hver uge året rundt

Den ordning giver fleksibilitet, hvis man spørger den daglige leder på Kirke Stillinge Plejecenter, Lilian Nielsen.

quote Du får nogle gladere medarbejdere og noget mere kompetent personale til vores beboere

Lilian Nielsen, daglig leder, Kirke Stillinge Plejecenter

- Du får nogle gladere medarbejdere og noget mere kompetent personale til vores beboere. Jeg har ikke en masse forskellige afløsere, der kommer ind. Så jeg synes, det er dejligt. Jeg har en masse glade medarbejdere, fordi de selv kan bestemme, hvornår de skal på arbejde, siger hun.

- Du har ikke nogen sure medarbejdere eller medarbejdere, der ikke gider komme på arbejde. De tager et ansvar. De er meget ansvarsbevidste de piger, der er herude, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den daglige leder, Lilian Nielsen, er glad for den valgfrie vagtplan, da det giver glade medarbejdere på Kirke Stillinge Plejecenter.
Den daglige leder, Lilian Nielsen, er glad for den valgfrie vagtplan, da det giver glade medarbejdere på Kirke Stillinge Plejecenter. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

I Slagelse Kommunes Center for Sundhed og Ældre har de bemærket, at plejecentret har skabt så flotte resultater i forhold til sygefraværet med Time Care. Det fortæller Charlotte Kaaber, som er centerchef for Sundhed og Ældre.

- Jeg synes, det er rigtig godt gået. Det er en stor indsats, som de har lavet ude på plejecentret. Det er klart, at den erfaring skal give inspiration til den ydre organisering. Så jo, det er rigtig godt klaret, siger hun.

quote Det er en stor indsats, som de har lavet ude på plejecentret. Det er klart, at den erfaring skal give inspiration til den ydre organisering

Charlotte Kaaber, centerchef, Sundhed og Ældre, Slagelse Kommune

Vil udbrede system i kommunen

Nu skal et tilsvarende system testes yderligere to steder i kommunen, og generelt vil de have langt mere fokus på medarbejdernes medbestemmelse i fremtiden.

Og det er der en god grund til, lyder det fra centerchefen.

- Fordi vi kan se, at det er vigtigt for medarbejderne, og det betyder, at vi bliver en bedre arbejdsplads. Det betyder, at vi bliver bedre til at rekruttere nogle af de dygtige medarbejdere. Vi bliver bedre til at fastholde de medarbejdere, som vi har, og som vi rigtig gerne vil beholde, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Kaaber er centerchef i Sundhed og Ældre, og hun er meget imponeret over de resultater, plejecentret i Kirke Stillinge har skabt i forhold til sygefraværet.
Charlotte Kaaber er centerchef i Sundhed og Ældre, og hun er meget imponeret over de resultater, plejecentret i Kirke Stillinge har skabt i forhold til sygefraværet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

På plejecentret har Pia Winther sludret med beboeren, inden hun skal videre.

- Kan du have det godt, siger hun til kvinden i rullestolen, inden hun går ud ad døren.

Pia og resten af kollegerne vil nødigt undvære deres medbestemmelse, når vagtplanen skal lægges.

- Idet vi har været vant til at være med til at bestemme over vores egne vagtplaner, så vil det være svært, hvis vi lige pludselig skal have en fire-ugers-rul trukket ned over hovedet, siger hun.

På Kirke Stillinge Plejecenter har man selv fundet pengene til at kunne tage it-systemet i brug.


Nyhedsoverblik