Patientstyrelse og Kræftens Bekæmpelse har Sundhedsplatform under lup

Der bliver holdt skarpt øje med Sundhedsplatformen i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den elektronisk patientjournal Sundhedsplatformen er atter kommet i fokus.

I øjeblikket undersøger Styrelsen for Patientsikkerhed nemlig patientforløbene på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Roskilde, hvor fire overlæger to gange har henvendt sig til styrelsen med stærk bekymring over grelle medicineringsfejl for kræftramte, der er opstået i Sundhedsplatformen.

Det skriver Dagbladet Roskilde.

quote Det er helt afgørende for os, at kræftpatienterne får den rigtige og bedst mulige behandling

 Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse

- Vi følger Sundhedsplatformen tæt og undersøger derfor løbende de sager, vi bliver gjort opmærksomme på eller høre om. Ligesom vi også løbende modtager redegørelser fra både Region Sjælland og Region Hovedstaden. Derudover har vi også fokus på Sundhedsplatformen, når vi er på vores risikobaserede tilsyn på regionernes sygehuse og ved oprettelse af tilsynssager i forbindelse med konkrete indberetninger. Vi har på nuværende tidspunkt ikke fundet grundlag for at give et påbud, udtaler overlæge Bente Møller, sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, til avisen.

Følger nøje med i kritikken

Kræftens Bekæmpelse følger nøje med i kritikken af Sundhedsplatformen i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

quote Jeg tager det meget alvorligt og følger sagen nøje

Tina Boel (SF), formand for Region Sjællands politiske styregruppe for Sundhedsplatformen

- Det er helt afgørende for os, at kræftpatienterne får den rigtige og bedst mulige behandling. Sådanne fejl, som de fire læger rapporterer til Styrelsen for Patientsikkerhed, lyder alvorlige, og derfor er jeg også meget tilfreds med, at Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen og foretager en gennemgang af patienternes forløb, siger Jesper Fisker, direktør for Kræftens Bekæmpelse, til avisen. 

Læge
Læs også
Risiko for overmedicinering: Intensivlæger har fået nok af Sundhedsplatformen
Læge
Læs også
Risiko for overmedicinering: Intensivlæger har fået nok af Sundhedsplatformen

Avisen spurgte, om Kræftens Bekæmpelse har et godt råd til kræftpatienter, der bliver behandlet i de to regioner:

- Det er altid en god idé at følge med i sin behandling, og hvis man er det mindste i tvivl - for eksempel om man får den rigtige medicin - så spørg lægen. I Kræftens Bekæmpelse har vi også rådgivere klar på Kræftlinjen, som man er velkommen til at ringe til, siger Jesper Fisker.

Forsøgte at udskyde Sundhedsplatformen

Regionspolitiker Tina Boel (SF) er formand for Region Sjællands politiske styregruppe for Sundhedsplatformen, og SF forsøgte sammen med Enhedslisten sidste år at samle flertal for at få udskudt indførelsen af Sundhedsplatformen, indtil der var kommet styr på udfordringerne i Region Hovedstaden.

Hun er stærkt bekymret over oplysninger fra overlægerne på Sjællands Universitetshospital:

- Jeg tager det meget alvorligt og følger sagen nøje, men jeg afventer svaret fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Hvis styrelsen konkluderer, at det her skyldes Sundhedsplatformen, så må det tages meget alvorligt. Så må sygehusene jo arbejde i papir-arbejdsgange, det kan være vores eneste redning for at sikre patientsikkerheden, siger Tina Boel.

Overlægeformand frygter for patientsikkerheden

Formand for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz opfordrer politikerne i Region Sjælland og Region Hovedstaden til at sætte en dato, hvor de afgør, om Sundhedsplatformen skal fortsætte.

Det sker som reaktion på avisenen afsløring af, at Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital Roskilde oplever grelle medicin-fejl i den elektroniske patientjournal Sundhedsplatformen, der har betydet fejlmedicinering af flere kræftpatienter.  Det er fejl, som ikke kommer bag på Lisbeth Lintz.

quote  Det er ikke kun kræftpatienter, som risikerer ikke at få den rigtige medicin

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

- Det er ikke kun kræftpatienter, som risikerer ikke at få den rigtige medicin. Sundhedsplatformens medicinmodul fungerer så dårligt, at det kan være livsfarligt for næsten alle typer af patienter. Det er slet ikke godt nok, og det helt uacceptabelt for patienterne, siger Lisbeth Lintz, der er overlæge på Holbæk Sygehus, til avisen.

Hun undrer sig over, at de to regioner og sygehusledelserne ikke har mere fokus på patientsikkerheden i forhold til Sundhedsplatformen.

- Den eneste grund til, at der ikke er flere patienter, som bliver fejlmedicineret, er personalets indsats. Læger og sygeplejersker gør alt, hvad de kan for, at problemerne med Sundhedsplatformen ikke går ud over patienterne. Vi dobbelttjekker og skriver sedler for at være sikker på, at medicinen er registreret korrekt. Det sker jævnligt, at vores ordinationer ikke går med over i sygeplejerskernes del af Sundhedsplatformen. Det er en kæmpe tidsrøver, og personalet har knoklet i en alt for lang periode, siger Lisbeth Lintz.


Nyhedsoverblik