Patienter risikerer fejlmedicinering efter fejl i Sundhedsplatformen

Problemer med it-system Sundhedsplatformen betyder, at der er fejl i medicinkortet hos en stor gruppe sjællandske patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor gruppe sjællandske patienter risikerer at blive fejlmedicineret på grund af en fejl i it-system Sundhedsplatformen.

Problemer med it-system Sundhedsplatformen betyder nemlig, at der er fejl i medicinkortet hos en stor gruppe sjællandske patienter. Det fremgår af et mødereferat fra Region Hovedstaden, skriver DR København.

En opdatering af Sundhedsplatformen førte i marts til, at mere end hver tredje indlagte patient i Region Hovedstaden ikke fik opdateret sit medicinkort.

quote Hvis du bliver udskrevet med forkerte oplysninger på dit medicinkort, kan du blive fejlmedicineret og overmedicineret

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

I Region Sjælland ramte problemet 30 procent af de indlagte patienter.

De manglende medicinoplysninger kan værste tilfælde betyde fejlmedicinering og få alvorlige konsekvenser for patienterne.

sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Blå blok vil give dødsstødet til Sundhedsplatformen
sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Blå blok vil give dødsstødet til Sundhedsplatformen

- Hvis du bliver udskrevet med forkerte oplysninger på dit medicinkort, kan du blive fejlmedicineret og overmedicineret, og du kan få medicin, som ikke harmonerer med det, som du måske stadig tager, selvom det ikke står i FMK (medicinkort red.), siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til DR København.

Problemet først løst i næste måned

En opdatering, som blev foretaget den 3. juli, skal udrydde problematikken, men der kan stadigvæk være fejl på patienternes medicinkort nogle uger, og derfor vil man ifølge Thomas Dalsgaard Clausen, overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, løbende holde øje med medicinkortene.

quote jeg er dybt ulykkelig over, at vi har haft så relativt mange fejl på området

Thomas Dalsgaard Clausen, overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden

- Vi forventer, at vi efter opdateringen den 3. juli er oppe på det niveau, som vi havde før opdatering i februar, siger Thomas Dalsgaard Clausen til TV2 ØST.

- Patienterne har efter udskrivelse fået en liste med hjem, hvoraf det fremgår, hvilken medicin de skal tage, og det er den medicin, de skal forholde sig til. Der er derfor ikke noget galt med de oplysninger, der fremgår på medicinkortet, det der alene er galt er, at medicinkortet ikke vises som ajourført, tilføjer han.

Giver problemer i hjemmeplejen

Der, hvor der ifølge Thomas Dalsgaard Clausen i særlig høj grad har været et problem, er i hjemmeplejen, hvor personalet udleverer medicin til patienter.

- Her må man ikke udlevere medicin, medmindre medicinkortet er markeret som opdateret og ajour. Derfor gav det indtil den 3. juli visse problemer for hjemmeplejen, som måtte kontakte hospitalet og få bekræftet, at medicinkortet var ajour, siger Thomas Dalsgaard Clausen.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Lars Løkke klar til at skrotte Sundhedsplatformen
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Lars Løkke klar til at skrotte Sundhedsplatformen

Så patienterne skal selv være opmærksomme på, at de får den rigtige medicin?

- Patienterne skal tage den medicin, som de har fået besked på, og som fremgår af medicinkortet. Det ændrer denne situation ikke ved, svarer Thomas Dalsgaard Clausen.

Årsagen til, at der først rettes op på det nu, er ifølge Thomas Dalsgaard Clausen, at opdateringen fra februar også medførte andre problemer.

Dybt ulykkelig

Det er ikke den første fejl, som kommer i forbindelse med Sundhedsplatformen. Kan du som sektionschef være tilfreds med det?

- Jeg vil ikke betragte det her som en fejl, men hvis du taler om fortidens problemstillinger, så jeg er dybt ulykkelig over, at vi har haft så relativt mange fejl på området. Vi har gjort en benhård indsats for dels at rette op på fejlene, når de er blevet konstateret – særligt hvis de har patientsikkerhedsmæssige problemstillinger. Og så har vi rettet op ved at forstrække vores interne procedure i forhold til at teste det her særligt grundigt, inden vi laver ændringer. Så jeg er fortrøstningsfuld, svarer Thomas Dalsgaard Clausen.

Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen skal opdateres - pen og papir erstatter computere
Sundhedsplatformen
Læs også
Sundhedsplatformen skal opdateres - pen og papir erstatter computere

- Men vi kan aldrig undgå fejl, vi kan gøre mere, end vi har gjort, og det gør vi også, så vi kan undgå fejlmedicinering, tilføjer han.


Nyhedsoverblik