Patienter med kræft i tyktarmen får halveret kemo-behandling

Ny forskning fra Næstved Sygehus kan nedsætte den tid, som nogle kræftpatienter skal have kemobehandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver eneste dag året rundt får en dansker konstateret kræft i tyktarmen. De bliver opereret og for det meste efterbehandlet med kemomedicin i et halvt år.

Men i fremtiden kan de slippe med den halve dosis kemo og dermed få halveret den tid de har bivirkninger. Det skriver DR Sjælland.

Det er resultatet af et banebrydende forsøg, der for altid vil ændre behandlingen af patienter med kræft i tyktarmen, siger overlæge Niels Henrik Holländer fra Næstved Sygehus, der har ledet forskningen i hele Danmark:

- Resultatet af forsøget er meget klart. Det giver nøjagtig ligeså gode overlevelsesmuligheder at behandle patienter med kræft i tyktarmen med kemo i tre måneder som i seks måneder, siger han til DR Sjælland.

- Gevinsten for patienterne er helt klar: Kortere tid med kvalme, træthed og smerter i nervebanerne. Men for sygehusvæsenet er der også klare gevinster: Der skal kun bruges halvt så mange læger og sygeplejersker når patienterne får behandling i kortere tid, siger overlæge Holländer.

311 danskere med i forsøg

311 danske patienter har deltaget i Scot-forsøget sammen med godt 6.000 patienter i andre europæiske lande. Forleden blev resultaterne forelagt på en verdenskongres i Chicago med 28.000 kræftlæger.

61-årige Klaus Jensen fra Bakkebølle ved Vordingborg er en af de 311 danske patienter. Han er taknemmelig over at have deltaget i forsøget hvor han slap med kemobehandling i tre måneder:

- Jeg fik så mange bivirkninger, så jeg tror ikke jeg havde klaret det hvis jeg skulle have kemo i et halvt år. Jeg døjede med madlede, store smerter i nervebanerne i hænder og fødder, træthed og følelsen af kulde, siger han til DR Sjælland.

Klaus Jensen blev opereret for kræften i tyktarmen og efterfølgende behandlet med kemo i tre måneder og var sygemeldt under hele kemobehandlingen på grund af bevirkninger.

-Jeg er virkelig glad for jeg fik det tilbud og måske har det været med til at bane vejen for, at andre kan slippe med kemobehandling i meget kortere tid, siger Klaus Jensen.

Ændrer praksis med det samme

Overlæge Niels Henrik Holländer siger, at Region Sjælland ændrer standardbehandlingen af patienter med kræft i tyktarmen med det samme. Og han forventer at sundhedsmyndighederne meget snart skriver en ny vejledning til alle sygehuse i Danmark, skriver DR Sjælland.

200 danske onkologiske læger, der deltog i kongressen i Chicago havde allerede møde om de opsigtsvækkende resultater under kongressen.


Nyhedsoverblik