Vandt egen ø med sommerhus i konkurrence - nu siger myndighederne stop

Sommerhuset med to tilhørende gæstehuse og øen kom på familiens hænder i 1954, efter Georg Jensen vandt en konkurrence i Politiken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For 65 år siden vandt Georg Jensen, der var taxachauffør fra Nørrebro, en lille ø med et sommerhus i Holbæk Fjord i en konkurrence.

Nu kæmper hans efterkommere for at få lov til at beholde sommerhuset, fordi det ifølge myndighederne er bygget i strid med strandbeskyttelseslinjen.

Af to omgange har familien fået dispensation til at beholde sommerhuset i 20 år ad gangen, men i 2015 blev det afgjort, at sommerhuset skulle rives ned. En afgørelse, der blev stadfæstet i 2017.

quote Vi håber på medhold i sagen, så vi kan fastholde de dejlige oplevelser, vi har haft på det her sted i mange år

Per Quistgaard Klerke

Håber på medhold

Sagen er nu endt i civilretten i Holbæk, hvor Georg Jensens barnebarn Per Quistgaard Klerke, der i dag er en af ejerne af sommerhuset, tirsdag talte sin sag sammen med Bjarne Quistgaard, der er søn af den oprindelige ejer.

- Vi håber på medhold i sagen, så vi kan fastholde de dejlige oplevelser, vi har haft på det her sted i mange år, siger Per Quistgaard Klerke til TV 2.

Her ligger øen. Artiklen fortsætter under kortet:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge det lokale medie Nordvestnyt argumenterede familien i retten blandt andet for, at deres tilstedeværelse har en positiv indvirkning på dyrelivet på den lille ø, som hedder Rønnen og ligger i Holbæk Fjord ud for Hørby. Per Quistgaard Klerke uddyber over for TV 2.

- Vi har været med til at bevare bestanden af stormmåger på øen. Både ved at holde sølvmågen væk, der prikker hul i andres æg, men også ved at bekæmpe store udbrud af rotter. Desuden har vi bedt lystsejlere om at holde sig fra øen i fuglenes yngletid, siger han.

Rønnen har været klassificeret som en holm af national betydning siden 1990. Og ifølge Nordvestnyt følger biologer bestanden af stormmåger på øen, der består af flere hundrede.

Artiklen fortsætter under billedet

Sommerhuset har næsten ikke undergået nogen former for forandringer siden 1953, da det er fredet.
Sommerhuset har næsten ikke undergået nogen former for forandringer siden 1953, da det er fredet. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Skal fjernes, fordi det ligger for tæt på strandlinjen

Camilla Skadborg, der er advokat ved Kammeradvokaten og repræsenterer klagenævnet i sagen, mener ikke, at det argument holder.

- Der er ikke belæg for at påstå, at mågekolonien har bedre vilkår, fordi der er mennesker på øen. Og der skal anlægges en meget restriktiv vurdering, når det gælder dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, sagde Camilla Skadborg i retten tirsdag, skriver Nordvestnyt.

Sommerhuset og gæstehusene skal fjernes, fordi det ligger under 100 meter fra strandlinjen. I særlige tilfælde kan der gives dispensation, som familien har fået to gange tidligere. Men det er familien altså blevet nægtet denne gang.

quote Vi kan sagtens leve med, at vi ikke må ændre ved sommerhuset. Vi elsker det, som det er

Per Quistgaard Klerke

Vandt konkurrence

Sommerhuset - med to tilhørende gæstehuse - kom på familiens hænder i 1954.

Avisen Politiken havde købt huset og øen med det formål, at medarbejderne på Politiken kunne benytte det i forbindelse med ferie.

Men det ufremkommelige sommerhus, der var noget primitivt, faldt ikke i Københavner-journalisternes smag, fortæller Per Quistgaard Klerke.

I stedet besluttede ledelsen sig for at udskrive en konkurrence, hvor vinderen ville kunne få sin egen ø.

Konkurrencen bestod i at gætte forskellige silhuetter af danske øer, som blev trykt i avisen uge efter uge. Georg Jensen, der havde en forkærlighed for at studere landkort, gættede med hver gang, og en dag fik han så beskeden om, at han havde vundet.

- Han var ved at køre i grøften, da han hørte det i radioen, fortæller Per Quistgaard Klerke, der selv kun var få måneder gammel, da det skete, men har fået historien genfortalt mange gange.

Kongen af Rønnen

Familien blev inviteret til Holbæk, der gjorde et stort nummer ud af at fejre vinderne af konkurrencen på behørig vis.

- Han fik tilnavnet Kongen af Rønnen, siger Per Quistgaard Klerke om sin bedstefar med et grin.

Han fortæller, at familien har haft stor glæde af stedet, hvor han selv er kommet hver eneste sommer hele sit liv.

Sommerhuset har næsten ikke undergået nogen former for forandringer siden 1953, da det er fredet. Desuden er der et gammeldags lokum, og familien skal selv bringe vand med fra fastlandet, når de skal besøge sommerhuset.

- Vi kan sagtens leve med, at vi ikke må ændre ved sommerhuset. Vi elsker det, som det er, siger Per Quistgaard Klerke.

Familien kæmper nu for, at dispensationen kan gøres ubegrænset, så de ikke længere har sommerhuset på lånt tid. Der afsiges dom i sagen 18. juni.

Skulle familien, der ejer øen og sommerhuset, tabe sagen, vil Per Quistgaard Klerke i samarbejde med sin advokat tage stilling til, om man skal gå videre med sagen.


Nyhedsoverblik