Se kortet: Så varmt er badevandet hos dig

På nogle dage kan der være stor forskel på badevandstemperaturen. Læs her hvorfor det er vinden, der står bag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sæsonen for TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje har været igang i over en måned, og vi har stadigvæk den første officielle badedag til gode.

En officiel badedag er, når gennemsnittet af badevandstemperaturerne kommer over 19 grader. Så med en gennemsnitstemperatur på 17,2 grader er der et stykke vej op til den officielle badedag. 

I de seneste mange dage har der været store forskelle på badevandet i øst og vest. Nogle steder har man haft forskelle på helt op til otte grader samme dag. 

Kort over badevandstemperaturerne i dag søndag. Varmest er det på Hestehovedet Strand på Lolland, mens det er koldest i Frederikshavn.
Kort over badevandstemperaturerne i dag søndag. Varmest er det på Hestehovedet Strand på Lolland, mens det er koldest i Frederikshavn. Foto: TV 2 Vejret

Hvorfor er det koldest her og varmest der?

Selvom det naturligvis er solen, der varmer vandet op, har vinden også en stor betydning, for hvor varmt vandet er. Af og til har vi store forskelle i badevandstemperaturerne hen over landet. Se blot i dag hvor der for eksempel er 17 grader i Løkken og 14 grader i Frederikshavn. 

Der er dog en god forklaring på fænomenet.

Når der er pålandsvind, vil vinden skubbe det lune overfladevand ind mod kysten. Vinden 'skubber' på vandet i overfladen, og da det er overfladevandet, der er lunest, vil det så også være her det lune badevand ophobes.

På kyster med fralandsvind fungerer det lige modsat. Her skubber vinden det lune overfladevand væk fra kysten. I forbindelse med at vandet skubbes væk, kommer der til at ’mangle’ vand. Det manglende vand bliver fyldt op af køligere bundvand, som bliver tvunget op mod overfladen.

Sidste år fik vi den første badedag den 21. juli. 


Nyhedsoverblik