Sådan forholder du dig til kighosteepidemien som voksen

Gå til lægen, advar dit netværk, og hold dig væk fra spædbørn, hvis du har symptomerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark er i øjeblikket ramt af en landsdækkende kighosteepidemi, der kan være til fare for mindre børn.

Men selvom børn er den mest udsatte gruppe, er det også vigtigt, at du som voksen er opmærksom på sygdommens symptomer hos dig selv.

Det forklarer afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut (SSI).

- Det er vigtigt, fordi du kan sprede det videre til mere sårbare personer, siger han til TV 2.

Sygdommen er meget smitsom og kan være livstruende for spædbørn.

Tøv ikke med at søge læge

Ifølge Statens Serum Institut er der påvist 1323 smittetilfælde i årets første otte måneder. Et niveau, der er tre gange højere end normalt.

Det fik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til i sidste uge at opfordrede alle forældre til at tjekke, om deres børn har fulgt det danske børnevaccinationsprogram, der bliver påbegyndt ved tremånedersalderen.

Men forældrene og andre, der omgås små børn, må ikke glemme sig selv - heller ikke selvom de er vaccineret. 40 procent af de smittede er nemlig voksne.

Selvom du er vaccineret mod sygdommen som barn, gør det dig ikke immun resten af livet. Ifølge Peter Henrik Andersen aftager vaccinens effekt efter cirka fem til ti år, og så er du ikke beskyttet længere.

- Alle kan få kighoste, og du skal ikke lade det være afgørende for, om du bliver undersøgt, siger han.

- Nu når vi ved, at der er en øget cirkulation, er det en god ide at have en lidt lavere tærskel i forhold til at søge læge.

Kan smitte i tre uger

Kighoste kommer ikke til udtryk hos voksne i samme grad som hos børn, hvor symptomerne er tydeligere. Den anses heller ikke for at være farlig for personer med et normalt immunforsvar, men blot ubehagelig og udmattende.

hoste
Læs også
Statens Serum Institut erklærer kighoste-epidemi i Danmark
hoste
Læs også
Statens Serum Institut erklærer kighoste-epidemi i Danmark

Er du smittet, vil du typisk opleve, at sygdommen starter med en forkølelse og fortsætter i en langvarrig irritationshoste med sej slim, der også forstyrrer nattesøvnen.

Kighoste kan smitte, i op til tre uger efter man er blevet syg. Men fordi det typisk ikke medfører feber, fortsætter mange med at gå på arbejde uden at opsøge læge, fortæller Peter Henrik Andersen.

Advar, hvis der er børn i din omgangskreds

Hvis det viser sig, at du har kighoste, vil det først og fremmest blive vurderet, om du stadig smitter, og dermed om der er behov for at behandle kighosten.

Herefter er det vigtigt, at du får advaret dit netværk om smittefaren.

- Hvis man har været smitsom, er det godt at tage kontakt til dem i ens omgangskreds, der har små børn - særligt dem under fem måneder. Hvis du får gjort dem opmærksom, kan man tage sygdommen i opløbet med antibiotika, siger afdelingslægen.

Har du ikke selv tegn på sygdommen, men vil gerne være sikker på, at dit barn er dækket af sin vaccine, kan du finde svar på nogle af de mest stillede spørgsmål nedenfor:

Kighoste-epidemien

Hvornår skal dit barn vaccineres?

Ifølge det danske børnevaccinationsprogram skal børn vaccineres fire gange med Di-Te-Ki-Pol/Hib-vaccinen. Den vaccinerer mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og meningitis, og den skal gives i aldrene 3 måneder, 5 måneder, 12 måneder og 5 år.

MFR-vaccinen bliver i aldrene 15 måneder og 4 år givet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, og HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft bliver givet, når børnene er 12 år.

 

Hvordan tjekker jeg mit barns vaccinationer?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn har modtaget vaccinen mod blandt andet kighoste, kan du på to måder nemt tjekke, hvilke og hvor mange vacciner dit barn har fået.

Hvis dit barn er født efter 2004, kan du med dit Nem-id på sundhed.dk tjekke, om dit barn er blevet vaccineret mod kighoste.

Eller du kan downloade app'en 'Min Læge', der er udviklet af de Praktiserende Lægers Organisation. Når du har åbnet app'en, kan du trykke på de to ansigter i øverste højre hjørne og få adgang til dit barns data.

Hvis man ikke har færdiggjort børnevaccinationsprogrammet – det vil sige eksempelvis ikke har fået alle fire vacciner mod Di-Te-Ki-Pol/Hib – får man normalt en påmindelse fra Statens Serum Institut i sin e-boks.

 

Kan man vaccinere børn, før de er tre måneder?

Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod en ny infektion. Det betyder, at selvom man som barn er blevet vaccineret mod kighoste, så kan man alligevel blive smittet senere i livet.

Grunden til, at man alligevel vaccinerer, er, at det kan være livsfarligt for helt små børn at blive smittet, fordi de har mere snævre luftveje, hvor sejt slim kan ophobe sig og give problemer med at trække vejret.

Hvis dit barn er under tre måneder og derfor endnu ikke er blevet vaccineret, men har haft tæt kontakt med en person med kighoste, bliver dit barn tilbudt forebyggende antibiotika. Det samme er i øvrigt gældende for uvaccinerede børn under 24 måneder.

 

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på kighoste er et par ugers forkølelse og let hoste, der går over i kraftige hosteanfald med en hivende lyd og sejt slim, ligesom der også kan være opkastninger. I de fleste tilfælde er temperaturen normal.

Sygdommen kan vare i helt op til tre måneder.

Kighoste er meget smitsom – ni ud af ti, der har været udsat for smitte, vil blive smittet, hvis man ikke tidligere har haft sygdommen eller er blevet vaccineret.


Nyhedsoverblik