Så sin datters cykel brænde: Måske er det min bil næste gang

Slagelse har været ramt af mere end 40 påsatte brande den seneste måned. Mød beboerne, der lever med bilafbrændinger i deres eget kvarter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For et par uger siden blev folkeskolelærer Marianne Andersen vækket af en lyd foran sit køkkenvindue.

- Jeg var gået i seng, og så kunne jeg høre noget, og så tænkte jeg, hvad sker der? Jeg stod op, og så der var helt lyst i mit køkken. Det var så fordi, der var ild ude på den anden side, fortæller hun.

Marianne Andersen bor i Ringparken i Slagelse sammen med sin datter. Da hun så ud af vinduet, kunne hun se sin datters cykel brænde. Det er ikke første gang, Marianne Andersen har set flammer nær sit hjem.

- Jeg har set biler brænde, og så har jeg hørt det, når det har sagt puf. Det synes jeg da ikke er særlig fedt. Når man hører det, så tænker man, nå, er det så min bil denne her gang, fortæller hun til TV 2.

bilbrand_morten_boegh.jpg
Læs også
Når flammerne omringer en by: Flere end 40 påsatte brande
bilbrand_morten_boegh.jpg
Læs også
Når flammerne omringer en by: Flere end 40 påsatte brande

40 påsatte brande

Marianne Andersen er ikke den eneste beboer i Ringparken, der er plaget af de afbrændinger, der den seneste måned har hærget bydelen i Slagelse.

Flere steder i området kan man tydeligt se brandskader efter de voldsomme brande.

Der har den seneste tid været over 40 påsatte brande i Slagelse – herunder en lang række bilafbrændinger – den seneste måned, og borgmesteren har ifølge Sjællandske Medier råbt på en løsning, mens politiet har udtalt, at de har meget få spor i sagerne om blandt andet brændte biler.

- Fuck jer allesammen

TV 2 Nyhederne tog til Ringparken for at høre, hvad beboerne selv synes om de mange brande, der begyndte i Ringparken og senere har spredt sig til resten af byen.

Flere gange under opholdet i Ringparken blev TV 2 afbrudt under interview med beboere og blev mødt med tilråb og trusler om vold, hvis vi ikke forlod området.

- Fuck journalister, fuck medierne, fuck jer alle sammen, mand, lød det for eksempel under et interview med Jan Jensen, en af beboerne i Ringparken.

Under interviewet fik Jan Jensen at vide, at han skulle holde sin kæft af en aggressiv ung mand, som Jan Jensen efterfølgende kaldte for en af parkens ”ballademagere”.

- Det er jo uhyggeligt. Indtil videre har det jo været døde ting, der er blevet brændt. Det, jeg frygter, er, at man går ind i opgangene, og det kan komme til at gå ud over personer, siger Jan Jensen, inden interviewet igen bliver afbrudt af tilråb. 

Jan Jensen bliver ved med at blive afbrudt af en gruppe unge, mens han forsøger at fortælle sin historie.
Jan Jensen bliver ved med at blive afbrudt af en gruppe unge, mens han forsøger at fortælle sin historie. Foto: TV 2

Belastet område

Ringparken i Slagelse er på ghettolisten. Ifølge den seneste liste er der knap 2000 beboere i området, 46 procent af dem står uden for arbejdsmarkedet, 2,5 procent af beboerne er dømte kriminelle og 57 procent har ikke mere uddannelse end grundskolen.

Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er på 57 procent ifølge tal fra begyndelsen af 2016.

TV 2 Nyhederne forsøgte under besøget i bydelen at tale med flere af de indvandrere, som vi mødte, men ingen af dem ønskede at udtale sig.

Bortset fra Hussein El-Khodr, der selv fik sin bil brændt af for nylig.

Fængsel er ikke nok

En sen aften for nylig bankede en nabo på døren og sagde, at Hussein El-Khodrs bil var i brand sammen med tre andre biler på en af områdets parkeringspladser.

Selvom han kender mange i området, så aner han ikke, hvem der har gjort det.

- Vi ved ikke præcis, hvem der har brændt bilerne. Børn, unge, voksne eller måske nogen, der ikke kommer her fra Ringparken. En af beboerne har fortalt mig, at han har set små børn på måske 12-13 år tænde ild og så løbe væk, men han har ikke set ansigter, siger Hussein El-Khodrs i bydelens nedlagte pizzeria, hvor vi møder ham.

Ifølge ham er det ikke første gang, at der har været bilafbrændinger i området. Og hvis politiet får fat på dem, der har gjort det, så er det ifølge Hussein El-Khodr ikke nok at få dem i fængsel.

- De kommer i fængsel i to til seks måneder, og så kommer de tilbage igen bagefter. Så brænder bilerne igen. Det er ikke nok med fængsel. De har psykiske problemer og har brug for hjælp, siger Hussien El-Khodr.

Ifølge ham har der ellers været ro i området i omkring et halvt år.

1484111284_20170110192805_img_3930_0.jpg
Læs også
Endnu en påsat bilbrand i Slagelse: Ingen har set noget
1484111284_20170110192805_img_3930_0.jpg
Læs også
Endnu en påsat bilbrand i Slagelse: Ingen har set noget

Forsvind herfra

Under besøget råbte flere unge mænd til TV 2, at vi skulle forsvinde fra området og truede med tæsk. En af dem tog på et tidspunkt en zombie-lignende maske på, en anden gemte sit hoved under en sort hætte.

- Du kan skrive, at hvis ikke journalisterne forsvinder herfra, så sker der flere bilafbrændinger i nat, råbte en af dem.

Ingen af dem ønskede at udtale sig til TV 2 trods gentagne tilbud – de ville heller ikke filmes.

Jan Jensen, der har boet i Ringparken i Slagelse i fire år bliver ikke utryg af de unge mænds adfærd.

- Nej, jeg er vant til dem, fortæller han.


Nyhedsoverblik