Regnvejret har givet regnbuer landet over

Dobbeltregnbue ved Fensmark nord for Næstved 13. august 2019. Foto: Helle Schmidt / Privatfoto

I samarbejde med tv2.dk

De seneste dages bygevejr har givet anledning til adskillige smukke regnbuer. Men regnbuerne kan ikke ses hele dagen.

Alle har set regnbuen - og selvom det ikke er et usædvanligt syn, så vækker det alligevel fascination, når naturen fører sig frem med det specielle farvespil på det 'store lærred'.

Regnbuen dannes, når solens stråler brydes i regndråberne under bygeskyen i en vinkel på cirka 42 grader.

Herved brydes (refrakteres) det hvide lys i forskellige farver, og regnbuen kommer til syne med sine farver fra blå på regnbuens inderste side over i grøn, gul, orange og rød i den yderste kant af regnbuen.

Farvernes indbyrdes placering afhænger af den pågældende bølgelængde. Først brydes lyset, når det kommer ind i regndråben, og dernæst spejles (reflekteres) det i regndråbens 'bagvæg'.

Tirsdag blev der om eftermiddagen og aftenen set flere meget imponerende regnbuer over Danmark, og onsdag er der igen rig mulighed.

Byger bevæger sig ind over landet fra vest, og da der samtidigt kan være solskin, er regnbueforholdene ganske optimale onsdag.

Dobbeltregnbuen kan også ses

Hvis regndråberne er tilpas store, og Solen står relativt lavt, så kan lyset tage en 'ekstra' tur rundt i regndråben og forlader dråben i en vinkel på cirka 53 grader.

Derved står den såkaldte 'sekundære regnbue' et niveau over den inderste 'primære' regnbue. Med lysets ekstra vej rundt i dråben bliver farvespillet også modsat - denne gang med rød inderst og blå yderst.

På billederne bemærker man måske, at området mellem de to regnbuer er mørkere end omgivelserne. Dette område, der er kendt som 'Alexanders mørke bånd', optræder mørkere, da den øverste regnbue spreder lyset udad, mens den inderste spreder lyset indad. På den måde er der 'underskud' af lys mellem de to regnbuer.

Meget smuk - og tydelig - dobbeltregnbue over Hasle tirsdag aften 13. august 2019. Foto: Jette Anker Larsen / Privatfoto

Egentlig er en regnbue slet ikke en bue, men en cirkel med centrum i en lige linje mellem Solen og den, der ser regnbuen. Derfor er regnbuer om aftenen, når Solen står lavt på himlen, også størst. Er man oppe at flyve, kan man være så heldig at se ikke bare en regnbue - men en hel 'regncirkel'.

Ingen regnbuer midt på dagen

Solen skal stå relativt lavt på himlen for, at man kan se en stor regnbue. Faktisk skal solen være mindre end 42 grader oppe på himlen for, at man overhovedet kan se en regnbue nede fra jorden, og jo tættere solen er på horisonten, jo større en del af regnbuen kan man se.

Regnbuen dannes, når sollys brydes og reflekteres i en regndråbe. Men når solen er højere på himlen end 42 grader, kan regnbuen ikke ses på himlen. Foto: TV 2 VEJRET/Karen Marie Bloch-Nielsen

I sekunderne før solen går ned (eller står op), har en regnbue sin største udbredelse, hvor man har mulighed for at se 180 grader af regnbuen. De resterende 180 grader (en hel cirkel udgør 360 grader) befinder sig ‘under jorden’ og er derfor ikke synlig.

Da solhøjden onsdag når over 42 grader mellem cirka 11 og 15.30, vil man i dette tidsrum ikke kunne se regnbuer - selvom solen skinner, og regnen falder samtidig.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App