Pinse: Derfor har du fri - og sådan kan du fejre det

Den tredjestørste kristne højtid er et mysterium for de fleste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pinsen er tid for lange morgener i sengen og sommerdage i solen. Men i virkeligheden burde den gå med lagkage, fisk og fællesskab.

Den forlængede weekend markerer både kirkens fødselsdag og helligåndens komme.

Det siger professor i samtidsteologi, Niels Henrik Gregersen, som TV 2 har fået til at forklare, hvad de ekstra fridage egentlig går ud på.

Forstå en fremmed

Det hele startede som en fest. I Jerusalem havde Jesus' disciple samlet sig efter hans død, og selvom de talte vidt forskellige sprog, kunne de denne dag pludselig alle forstå hinanden.

quote Det kan være med en god pinsefrokost, og så vil jeg helt personligt foreslå champagne til

Niels Henrik Gregersen, professor i samtidsteologi

Ifølge biblen var det helligåndens værk, men noget vi stadig kan stræbe efter her flere tusind år efter, mener Niels Henrik Gregersen.

- Man kan jo sige, at hvis der er brug for noget i dag, så er det jo en forståelse mellem forskellige kulturer og sprog, siger han. 

Frem med lagkage og bobler

Den pludselige evne til at tale sammen betød, at de mange disciple gik sammen og skabte den kristne kirke. Derfor er pinsen kirkens fødselsdag og en god anledning til at samles, som disciplene gjorde det.  

Skvulp HavneKulturFestival i Holbæk
Læs også
Tips til pinsen: Kultur i sommerlandet
Skvulp HavneKulturFestival i Holbæk
Læs også
Tips til pinsen: Kultur i sommerlandet

- Det er oplagt at fejre højtiden med familie og venner. Ellers får vi det måske ikke gjort. Det kan være med en god pinsefrokost, og så vil jeg helt personligt foreslå champagne til, siger Niels Henrik Gregersen. 

Dans for de morgenfriske

Pinsen lider ifølge professoren generelt under, at den ikke er omgivet af faste traditioner. 

- Der er den med, at man står meget tidligt op og ser pinsesolen danse. Men så skal man ud af sengen ved en 4-5 tiden, og de fleste sover længere, siger Niels Henrik Gregersen. 

quote Det er da også for dårligt, at folk ikke ved mere om pinsen

Niels Henrik Gregersen, professor i samtidsteologi

Tidligere forsøgte biskoppen i Roskilde Stift, Jan Lindhardt, faktisk at reparere på den traditionsfattige højtid. I 1999 gik han sammen med fiskebranchen, i håbet om at pinsen kunne få en traditionsrig spise, ligesom lammet til påske. 

- Han lavede fiskereklamer og sagde, at i pinsen skal vi spise fisk, men der er altså ikke særlige traditioner for det, siger Niels Henrik Gregersen. 

Niels Henrik Gregersen, professor i samtidsteologi

Helt generelt mener professoren, at problemet er, at man ikke tænker over årsagen til de ekstra fridage.

- Det er da også for dårligt, at folk ikke ved mere om pinsen. Det er jo den dag, man gør sig det klart, at vi er åndelige væsener og lever på basis af ånden og lever som frie mennesker med nye muligheder givet ved helligåndens kraft, siger han.


Nyhedsoverblik